Met de auto op vakantie, vergeet ik niks?! Doe de vakantie check!

Hoewel het iedere zomer weer topdrukte is op Schiphol, is de autovakantie ook nog steeds mateloos populair. Met de auto bepaal je zelf waar je naar toe gaat, hoe lang je blijft en hoeveel bagage je meeneemt. Ideaal! Op nog geen halve dag rijden van Utrecht vind je de mooiste bestemmingen, maar met je eigen vervoer rijdt je ook moeiteloos kilometers verder, als het weer daar mooier is. Een ideale vorm van vakantie vieren. Voor stellen, maar ook voor gezinnen en groepen vrienden.

Voordat je op vakantie gaat met de auto zijn er wel een paar dingen waar je aan moet denken. Wij hebben een handige checklist gemaakt met tips voor de voorbereiding en voor onderweg. Zo vindt je hier bijvoorbeeld alles over het vakantieklaar maken van je auto, over verzekeringen en de airco. Ook voor onderweg hebben we een aantal handige tips verzameld, variërend van de lekkerste hapjes voor onderweg tot apps om de benzineprijzen mee te vergelijken. Natuurlijk besteden we ook aandacht aan autoreizen met kinderen: hoe zorg je ervoor dat het gezellig blijft op de achterbank?

Als je eenmaal kunt autorijden, mag je dat overal ter wereld doen. Toch is het handig om je in de regels en gebruiken van je vakantieland te verdiepen, voor je op pad gaat. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Wij hebben alle ins en outs van autorijden in Frankrijk, Italië en Kroatië voor je op een rijtje gezet.

Met een goede voorbereiding bespaar je jezelf veel werk en gedoe. Gebruik deze checklist om niets te vergeten.

De auto

1. Vakantiecheck

Het belangrijkste bij een autovakantie is natuurlijk de auto. Nu zul je die niet zo snel vergeten, maar zorg er ook voor dat hij piekfijn in orde is. Breng je auto naar de garage bij jou in de buurt voor een vakantiecheck of check zelf op belangrijke punten als schokdempers en remmen.

http://www.youtube.com/watch?v=6yh9dJeo0_4

2. Noodmaterialen

Je hoopt ze niet nodig te hebben, maar als het nodig is, is het handig als je noodmaterialen bij je hebt. Check je auto op de aanwezigheid van een reservewiel, gevarendriehoek, reflectiehesje, krik, sleepkabel, startkabels en brandblusser.

3. Bandenspanning

Ook belangrijk: de staat van de banden. Check de profieldiepte en de bandenspanning. Let erop dat je auto een hogere bandenspanning nodig heeft als hij zwaar beladen is met het hele gezin en de bagage.

http://www.youtube.com/watch?v=uAWZPxcBAzQ

4. Vloeistoffen

Bekijk het oliepeil en vul de koel-, rem- en ruitenwisservloeistoffen bij.

5. Airconditioning

Laat de airco nakijken door een vakman. In Nederland gebruik je die vaak maar weinig, terwijl hij in Zuid-Frankrijk (of nog zuidelijker) soms onmisbaar is. Omdat je de airco niet vaak gebruikt nestelen allerlei schimmels en bacteriën zich in de filters. Hierdoor werkt de airco niet zoals hij zou moeten, maar loop je ook het risico om ziek te worden van de muffe lucht.

http://www.youtube.com/watch?v=GJkU0SbURKg

6. Verzekeringen

Niet vergeten: je rijbewijs, het kentekenbewijs, de groene kaart (verzekering buitenland), een Europees schadeformulier en het kentekenbewijs van de caravan. Bewaar kopietjes van deze papieren op een andere plek, zodat je in geval van diefstal of verlies niet helemaal zonder zit. Vergelijk daarnaast online de goedkoopste verzekering op Keuze.nl of bekijk alle aanbieders afzonderlijk hieronder:

Waar kan ik online mijn auto verzekeren?

Nu je toch bezig bent met verzekeringen, vergeet niet hoe belangrijk het is om ook verzekerd te zijn van zorg in het buitenland. Ben je dit niet, dan kunnen de zorgkosten hoog oplopen bij een buitenlandse apotheek of dokter. Bekijk daarom bij het afsluiten van een zorgverzekering goed welke verzekeringen zorg in het buitenland dekken, zodat je gerust op vakantie kan!

7. Wassen

Haal tot slot je auto even door de wasstraat en zuig het interieur uit. Doekje over het dashboard en je rijdt stralend de grens over.

Webwinkels speciaal voor het onderhoud van jouw auto!

Rijden in het buitenland

8. Brandstof

Hier in Nederland rijd je waarschijnlijk feilloos naar de juiste benzinepomp. Tanken in het buitenland gaat vaak net even anders dan hier. Het is daarom handig om te weten wat er precies in je auto gaat en hoe die brandstof heet in het buitenland. Euro95 heet bijvoorbeeld Superbenzin in Duitsland en Sans Plomb is Frans voor ongelood. Een app voor je smartphone geeft je snel duidelijkheid over de juiste vertaling.

9. Route

Niets zo vervelend als woordenwisselingen over de route. Als je van de oude stempel bent zorg je daarom voor actuele routekaarten. Niet alleen van de grote wegen, maar ook detailkaarten zijn handig. Bespreek met de ‘navigator’ welke route je gaat nemen, zodat je niet midden in Luik moet beslissen of je nú links of rechts moet.

Tip: gebruik Google Maps om je route vooraf uit te stippelen. Google Maps is up-to-date en biedt veel mogelijkheden.

10. Navigatie

Heb je met de komst van de moderne GPS-navigatie de routekaarten overboord gegooid? Ook dan moet je zorgen voor een update van de kaarten. Door heel Europa wordt regelmatig aan de weg gewerkt, dus er verandert wel eens wat. Let wel op navigatie-apparatuur die ook flitsers aangeeft: dat is sommige landen streng verboden.
Top 3 Navigatie systemen

  • TomTom
  • Navigon
  • Garmin

Wetgeving

11. Bril

Draag je een bril? Denk er dan aan dat je in onder andere Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk verplicht bent een reservebril in de auto te hebben.

Online een reservebril of -lenzen aanschaffen

12. EHBO-kit

Een EHBO-kit is niet alleen handig, het is ook nog eens verplicht in veel landen. Heb je er nog geen? Schaf er dan een aan. Dat kan bij de drogist, bij warenhuizen en vakantiezaken. Als je wel een EHBO-set in de auto hebt liggen is het geen overbodige luxe om deze voor de vakantie goed na te lopen. Het is vervelend om op het moment suprême erachter te komen dat je steriele gaas al vijf jaar over datum is.

Onderweg

13. Eten voor onderweg

Lekker ouderwets: neem zelfgesmeerde boterhammen en andere snacks mee voor onderweg. Een thermoskan koffie, wat flessen water en wat fruit maken het af. Zo bespaar je jezelf niet alleen veel geld, maar ook kleffe tankstationbroodjes en vieze koffie. Zorg wel voor een koelbox of koeltas, want van lauwe kaas is nog nooit iemand vrolijker geworden. Ideeën nodig voor lekker beleg? Google eens naar ‘picknick snacks’, voor lekkere hapjes die makkelijk mee te nemen zijn.
Snack-suggesties voor onderweg

  • Wraps besmeerd met kruidenroomkaas, gerookte kipfilet en dunne plakjes komkommer
  • Zelf afgebakken pistoletjes met een omelet of gebakken ei en sla.
  • Koude couscoussalade met tomaat, komkommer, kleine stukjes appel en rozijnen.

14. Tussenstops

Relax, het is vakantie! Je hoeft dus niet in 8 uur door te jakkeren naar Zuid-Frankrijk, maar hebt alle tijd om tussendoor even te stoppen. Ideaal is om iedere twee uur een kwartier de benen te strekken. Zet de auto op een parkeerplaats, spring even wat op en neer, rek de rugspieren en draai met je nek. En als je echt moe bent: maak er dan een wat langere stop van en doe een dutje. Zo kun je fris weer op pad.

15. Muziek

Zorg voor een muziekje. In Nederland rijd je misschien altijd met een gezellige radiozender op. In het buitenland hebben ze natuurlijk ook radio, maar het is maar de vraag of je de lokale hits en DJ’s echt kunt waarderen. Neem dus CD’s mee of zorg voor een kabeltje waarmee je je MP3-speler of smartphone aansluit. Zorg voor genoeg variatie, want na 30x gaat zelfs het allerleukste liedje vervelen.

Tip: bij Bol vind je talloze voordelige CD’s.

Onderweg met kinderen

Het is het schrikbeeld van veel ouders: een achterbank vol jengelende kinderen. Voor je de straat uit bent hoor je al “Zijn we er aaaaaaaaal?” en na tien kilometer op de snelweg beginnen ze elkaar vakkundig de hersens in te slaan. Natuurlijk is gemopper op de achterbank nooit helemaal te voorkomen, maar er zijn wat handige tips om het gezellig te houden op de achterbank.

16. ‘s Nachts rijden

Een klassieker: ‘s avonds vertrekken en de hele nacht doorrijden. Met een beetje mazzel vallen de kids na een uurtje kletsen in slaap en zijn jullie tegen de ochtend al een heel eind opgeschoten.

17. Routekaart

Geef de kinderen allemaal een eigen routekaart, waarop je hebt getekend hoe jullie gaan rijden. De meeste kinderen vinden het heel interessant om na te gaan waar jullie zijn, welke afslag jullie moeten nemen en waar jullie gaan stoppen. Je kunt de kaart ook uitbreiden, door bijvoorbeeld quizvragen te verzinnen bij belangrijke plaatsen waar jullie langs rijden.

18. Films

Niet iedereen is er fan van, maar voor veel ouders biedt de auto dvd-speler uitkomst. Laat de kinderen niet de hele reis lamlending naar het scherm staren, maar zet bijvoorbeeld 2x een film op, op een afgesproken tijdstip. Ideaal om die laatste twee uur naar de camping mee door te komen, als iedereen er helemaal klaar mee is.
De 5 leukste kinderfilms voor onderweg

  • Monsters Inc.
  • Finding Nemo
  • Buurman en Buurman
  • IEP!
  • Up

19. (Strip)boeken

Alleen voor kids die niet gevoelig zijn voor wagenziekte: lekker lezen onderweg.

20. Cadeautjes

De cadeautjestas heeft ook al menig gezin geholpen de reis naar het zuiden te doorstaan. Neem voor ieder kind een klein ingepakt cadeautje mee. Om de 100 kilometer, of na iedere rustpauze, mogen ze iets uitpakken. Denk bijvoorbeeld aan een favoriet tijdschrift, vakantieboek, (nep)barbie, geduldspelletje, kleurboek, waterpistooltje of een pocketspelletje.

21. Spelletjes

Ook in de 21e eeuw doen ouderwetse spelletjes als Ik ga op vakantie en ik neem mee.., Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet.. en Tel alle rode Peugeots het nog goed. In Frankrijk is dit aanbod uit te breiden met het afstrepen van de nummerborden uit alle departementen.

Ook leuk: de gratis autobingokaarten van Reizen doe je zo. Wie heeft als eerst zijn kaart vol?

22. Tussenstops met kids

Iedere twee uur moet er even gestopt worden. Doe dan een lekker actief spelletje, bijvoorbeeld voetbal of tikkertje. Zo raken de spieren weer lekker los en worden ze hopelijk ook een beetje moe.
Geen zin in tikkertje? Ernie zet de diverse voordelen op een rijtje. Tikkie, jij bent hem!