De zeven leukste musea om te bezoeken met een ICOM-kaart op een rijtje

Het bezoeken van een museum is niet alleen heel erg leuk, maar ook ontzettend leerzaam. In Nederland en in het buitenland zijn er talloze prachtige musea om te bezoeken. Wil jij graag een cultureel dagje uit? Overweeg dan zeker eens het aanschaffen van een ICOM-kaart. Met deze kaart krijg je gratis toegang of hoge korting bij ruim 20.000 musea. Om jou wat inspiratie te geven zetten wij in dit blog de zeven leukste musea om te bezoeken met een ICOM-kaart op een rijtje. Nieuwsgierig naar de top zeven? Lees dan snel verder!

Wat is een ICOM-kaart?

De ICOM-kaart is er voor mensen die op wat voor manier dan ook verbonden zijn aan een museum. Denk daarbij aan mensen die werken bij een museum, vrijwilligers van musea, studenten van verschillende culturele studies en medewerkers van organisaties die museum-gerelateerd zijn. Al deze mensen kunnen lid worden van de ICOM vereniging. Bij zo’n lidmaatschap krijg je automatisch de ICOM-kaart. Met deze kaart krijg je gratis toegang of hoge korting bij ruim 20.000 musea van over de hele wereld. Meer informatie over de ICOM-kaart en de kosten van een lidmaatschap is te vinden op de website van ICOM.

Rijksmuseum Amsterdam

Het eerste museum in deze ICOM-kaart musea top zeven is een museum waar we als land trots op mogen zijn. Het Rijksmuseum in Amsterdam behoort tot de absolute wereldtop van musea. In het museum zie je topstukken van grote meesters als Vermeer, Mondriaan en Rembrandt. Het hoogtepunt van het Rijksmuseum is de enorme Nachtwacht uit 1642. Het schilderij is net opgeknapt en dus mooier dan ooit. Alleen in het echt ontdek je de prachtige details op het doek van ruim 4,5 meter breed. Mensen met een ICOM-kaart krijgen gratis toegang tot het Rijksmuseum.

Sagrada Familia Barcelona

De nummer twee op de ICOM-kaart top zeven is geen museum, maar een prachtig bouwwerk. De Sagrada Familia in Barcelona is nog altijd niet af, maar al wel toegankelijk voor bezoekers. Het meesterwerk van architect Gaudí staat al 140 jaar in de steigers, maar in 2026 zal de basiliek eindelijk af zijn. Het hoogste punt van de kerk moet 172 meter hoog worden. De basiliek is aan de buitenkant rijkelijk versierd met prachtige beelden en andere decoratie. De binnenkant van de enorme basiliek is door het gekleurde glas elk moment van de dag anders verlicht. Deze architectonische parel is met de ICOM-kaart gratis te bezoeken.

Museo Nacional Del Prado Madrid

In de Spaanse stad Madrid ligt het beroemde Prado museum. Alleen al het gebouw van dit museum is waanzinnig mooi. In het enorme museum hangen meer dan 7000 werken en daarmee is het Prado één van de grootste kunstmusea ter wereld. Vooral Spaanse schilders krijgen een plekje in het museum, maar ook werken van Rembrandt en Jeroen Bosch zijn hier in het echt te bewonderen. Dit ICOM-kaart museum is dus zeker een bezoekje waard. Leden van de ICOM vereniging krijgen met hun ICOM-kaart gratis toegang tot het Prado.

Louvre Parijs

Midden in Parijs vind je de herkenbare glazen piramide van het Louvre. Dit ICOM-kaart museum is een absolute must-do tijdens een stedentrip Parijs. Het Louvre is een van de grootste musea ter wereld. In het Louvre vind je kunst uit alle windstreken van de wereld. De collectie bestaat uit boeken, schilderijen, beeldhouwwerken en historische opgravingen. Het hoogtepunt van de collectie is de Mona Lisa van schilder en uitvinder Leonardo da Vinci. Het Louvre is met de ICOM-kaart gratis te bezoeken.

Van Gogh Museum Amsterdam

In deze ICOM-kaart top zeven staat naast het Rijksmuseum nog een prachtig Nederlands museum. Aan het Museumplein in Amsterdam is het Van Gogh Museum te vinden. De muren van dit museum hangen vol met meesterwerken als De Zonnebloemen, De Sterrennacht en De Aardappeleters. Ook minder bekende schilderijen en tekeningen van Vincent van Gogh zijn in dit ICOM-kaart museum te bewonderen. Met de ICOM-kaart leer je kosteloos alles over het leven werk van Van Gogh.

Natural History Museum Londen

In dit ICOM-kaart museum sta je oog in oog met verschillende soorten dinosauriërs, enorme mammoeten en andere prachtige dieren. Het Natural History Museum in Londen laat via verschillende tentoonstellingen zien welke vormen van leven er allemaal geweest zijn op onze aarde. Van kleine bacteriën tot enorme walvissen. De enorme skeletten en opgezette dieren bieden een unieke kans om terug te gaan naar vormen van leven die vandaag de dag niet meer bestaan. Dit ICOM-kaart museum is ook zeer geschikt voor kinderen. Met de ICOM-kaart is het museum gratis te bezoeken, net als de tijdelijke exposities.

Paleis van Versailles

Naast de Sagrada Familia is ook het Paleis van Versailles een prachtig bouwwerk. Het Paleis net buiten Parijs is in fases gebouwd door verschillende Franse vorsten. Versailles is één van de grootste paleizen van de wereld. Elke kamer van het enorme gebouw is rijkelijk versierd met ornamenten, bladgoud en prachtige meubels. Buiten het paleis ligt een groot landgoed met strakke tuinen en bijzondere fonteinen. De zalen van het paleis worden tegenwoordig gebruikt als museum. Met de ICOM-kaart is het Paleis van Versailles en het bijbehorende landgoed gratis te bezoeken.

Meer ICOM-kaart musea?

In deze blog zijn slechts zeven ICOM-kaart musea besproken. Wereldwijd zijn er nog veel meer andere musea die zeker de moeite waard zijn. Heb jij geen ICOM-kaart maar wil je wel graag op een goedkope manier een cultureel dagje uit? Neem dan zeker eens een kijkje op onze homepage. Op onze website vind jij namelijk alle actuele kortingsacties voor musea in binnen- en buitenland. Wacht dus niet langer en scoor snel jouw goedkope museumtickets!