De tien leukste dierentuinen van Nederland op een rijtje

Een dagje uit naar de dierentuin is het perfecte dagje uit voor het hele gezin. Zo’n bezoekje aan een dierentuin is niet alleen ontzettend leuk, maar ook heel erg leerzaam. In Nederland zijn er ontzettend veel leuke dierentuinen te vinden. Om jou wat inspiratie te geven voor een leuk dagje uit maken we in dit blog een overzicht met daarin tien keer de beste dierentuin van Nederland. Wil jij weten welke dierentuin de leukste dierentuin van Nederland is? Ga dan snel door met lezen!

Burgers’ Zoo

De eerste dierentuin in dit overzicht is Burgers’ Zoo gelegen in het Gelderse Arnhem. Deze dierentuin is misschien wel de mooiste dierentuin van Nederland. Burgers’ Zoo heeft namelijk verschillende gebieden van over de hele wereld nagebouwd als verblijven voor de verschillende dieren. In deze nagebouwde gebieden is het net alsof je even niet meer in Nederland bent. De planten zijn exotisch, de aankleding is helemaal in stijl en zelfs het klimaat wordt op een kunstmatige manier nagebootst. In de bush en mangrove van Burgers’ Zoo lopen sommige diersoorten los rond, waardoor je als bezoeker via verschillende sluiproutes op zoek kunt gaan naar de dieren. Daarmee is Burgers’ Zoo een unieke dierentuin in Nederland.

Ouwehands Dierenpark

In het Utrechtse Rhenen ligt Ouwehands Dierenpark. Dit dierenpark is de enige dierentuin in Nederland waar panda’s te vinden zijn. Vanaf de zomer van 2023 zijn er naast de panda’s nog andere unieke dieren in de Utrechtse dierentuin te zien, namelijk koala’s. Ouwehands Dierenpark is niet alleen bekend door de unieke verzameling aan dieren, maar ook vanwege het grote verblijf voor de beren. In het Berenbos leven meerdere bruine beren die vroeger mishandeld zijn en nu kunnen genieten van een onbezorgd leven. Via een looproute over een grote brug door het bos is het mogelijk de beren van dichtbij te bekijken. Mocht het slecht weer zijn tijdens jouw dagje uit dan is dat bij Ouwehands Dierenpark geen ramp. Je vindt binnen het dierenpark namelijk de grootste overdekte speeljungle van Europa. Binnen deze jungle is er genoeg te beleven voor jong en oud.

Wildlands Adventure Zoo

In 2016 gingen voor het eerst de deuren open van Wildlands Emmen, de vervanger van de oude dierentuin van Emmen. Wildlands combineert pretparkattracties met verschillende dieren. Door deze combinatie ontstaat een uniek dagje uit voor de hele familie. Naast het bekijken van dieren is het namelijk ook mogelijk om allerlei dingen te beleven. Stap bijvoorbeeld in één van de boten en bekijk tijdens deze avontuurlijke rondvaart verschillende dieren vanaf het water. Tijdens een rondrit in een grote truck ontdek je dieren zoals kamelen en giraffen zoals tijdens een echte safari. Voor liefhebbers van snelheid is er in Wildlands Emmen de Tweestryd te vinden. Tijdens een ritje in deze achtbaan schiet je met hoge snelheid door een oude mijn.

Safaripark Beekse Bergen

In het Brabantse Hilvarenbeek ligt Safaripark Beekse Bergen. Dit Safaripark is qua oppervlakte de grootste dierentuin van Nederland. Bijzonder aan het Safaripark is dat je als bezoeker met je eigen auto door de verblijven mag rijden om zo de ervaring van een echte safari te krijgen. Naast de safari met de auto is er ook een safari per boot en een groot deel van de dieren van de Beekse Bergen is ook lopend te bewonderen. Qua dieren heeft Safaripark Beekse Bergen een divers aanbod met als hoogtepunt de complete Afrikaanse Big Five met leeuwen, buffels, neushoorns, olifanten en luipaarden. Een ander hoogtepunt van het safaripark is de roofvogelshow waarbij uitleg gegeven wordt over de grootste vogels ter wereld.

Diergaarde Blijdorp

Al in 1855 ging in Rotterdam Diergaarde Blijdorp open. Nog altijd is deze diergaarde een begrip in Nederland. In de mooie dierentuin vind je ruim 200 verschillende diersoorten van over de hele wereld. Wandelend door Blijdorp maak je een wereldreis langs de verschillende continenten. Bij alle verblijven is genoeg informatie te vinden over het leefgebied van de dieren. Een dagje uit naar Blijdorp is dus niet alleen ontzettend leuk, maar ook heel erg leerzaam. Bijzonder aan Blijdorp is dat de dierentuin door één architect is ontworpen. Verschillende gebouwen binnen de diergaarde zijn daarom ook opgenomen in de lijst met rijksmonumenten.

DierenPark Amersfoort

De volgende dierentuin in deze lijst met de leukste dierentuinen van Nederland is DierenPark Amersfoort. Bijzonder aan deze dierentuin is de speciale klimroute langs, over en door verblijven van de dieren. Met deze route kruip je bijvoorbeeld door een stelsel van buizen om uiteindelijk midden in het verblijf van de wolven terecht te komen. Vanachter glas is het zo mogelijk om deze dieren van heel dichtbij te bekijken. Via een grote hangbrug bekijk je het verblijf van de beren van bovenaf en via vlotten ontdek je het verblijf van de vogels. Nog iets unieks aan DierenPark Amersfoort is het Dinobos waar je oog in oog komt te staan met aardbewoners van miljoenen jaren geleden.

Apenheul

In het Gelderse Apeldoorn vind je een dierentuin volledig gericht op apen. Door de volledige focus op apen is De Apenheul uniek in Nederland. In de groene bossen van deze dierentuin ontdek je ongeveer 300 apen. Van deze 300 dieren loopt ongeveer de helft vrij los. Vooral de kleine dwergapen zijn erg nieuwsgierig en zijn dan ook niet bang om dichtbij te komen. Schrik dus niet als er opeens een aap op je springt of langs komt rennen. De grotere apen zoals gorilla’s en chimpansees leven niet achter tralies, maar op stukken land met water eromheen. Op deze manier is het mogelijk om de dieren toch zonder hekken te bekijken.

Artis

Midden in het centrum van onze hoofdstad Amsterdam ligt de oudste dierentuin van Nederland. Al in 1838 werd dierentuin Artis opgericht en stukje bij beetje werden er steeds meer dieren toegevoegd aan de collectie van het Amsterdamse dierenpark. Vandaag de dag wil Artis zich vooral richten op het creëren van meer ruimte voor dieren en planten. De dierentuin heeft daarnaast de ambitie om een groot educatief instituut te worden. De dierentuin wil bezoekers informeren over alle vormen van leven op onze planeet, van bacteriën tot dieren en van planten tot mensen. Artis is dus niet alleen een ontzettend leuk dagje uit, maar ook het perfecte dagje uit om meer te weten te komen over het ontstaan en de toekomst van al het leven op onze planeet.

GaiaZoo Kerkrade

In het Zuid-Limburgse heuvellandschap vind je GaiaZoo Kerkrade. Deze dierentuin ging in 2005 voor het eerst open voor publiek en is sindsdien steeds populairder geworden. De dierentuin richt zich vooral op het creëren van natuurlijke verblijven waarin dieren zich helemaal kunnen uitleven zoals ze dat normaal in het wild ook zouden doen. In de Limburgse dierentuin zijn maar liefst 1500 dieren te vinden van over de hele wereld. Extra leuk is de collectie met dieren die vandaag de dag te vinden zijn in Limburg. In het LimburgHuis leer je meer over diersoorten die leven in Limburg en nu met uitsterven worden bedreigd.

Het Dolfinarium

De laatste leuke dierentuin die zeker niet mag ontbreken in dit lijstje is Het Dolfinarium in Harderwijk. In deze dierentuin leer je alles over zeezoogdieren. Bewonder de prachtige dolfijnen, grote walrussen, aai de roggen en bekijk nog veel meer andere dieren. Tijdens een dagje uit naar Het Dolfinarium is het ook mogelijk om verschillende leerzame shows te bekijken waarin de hoofdrollen gespeeld worden door de verschillende dieren. In de show Oceanica laten de dolfijnen spectaculaire trucs zien, terwijl de verzorgers meer vertellen over de bedreigingen voor al het leven in de oceaan. Uniek bij Het Dolfinarium is het arrangement waarmee het toegestaan is om in het water van de dolfijnen te komen. Tijdens speciale weekenden in de schoolvakanties is het daarnaast ook mogelijk om te slapen tussen de dolfijnen. Een manier om dichter bij de dieren te komen is er niet.

Deze dierentuinen zelf ontdekken?

Ben jij na het lezen van dit blog nieuwsgierig geworden naar alle dierentuinen? Breng dan zeker eens een bezoekje aan de homepagina van onze website. Daar vind je namelijk naast heel veel korting op entreetickets voor de dierentuinen uit deze blog ook nog aanbiedingen voor andere dierentuinen in binnen- en buitenland. Wacht dus niet langer en scoor snel jouw tickets voor een goedkoop dagje uit naar de dierentuin!