Autisme? Deze dierentuinen, pretparken en andere dagjes uit accepteren de Autipas!

Als je autisme hebt, stuit je wel eens op onbegrip. Het is een (vaak) onzichtbare aandoening, die soms moeilijk uit te leggen valt. Daarom heeft de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) de Autipas ontwikkeld. De Autipas pas helpt je om autisme op een makkelijke en duidelijke manier uit te leggen aan vreemden en instanties. Omdat de kenmerken van autisme per persoon verschillen, kun je op de pas aanvinken welke kenmerken van toepassing zijn op jou of je kind.
De Autipas is ook handig als je eens een dagje weg wilt, naar een pretpark, dierentuin of museum bijvoorbeeld. Veel autistische kinderen hebben moeite met wachtrijen en de drukte om zich heen. Daarom bieden veel pretparken op vertoon van de Autipas een aantal voordelen. Soms krijgt de houder van de pas korting of mag de begeleider voor een gereduceerd bedrag naar binnen. In andere gevallen hoef je je niet aan de wachtrijen te houden, maar mag je rustig via de uitgang van de attractie naar binnen.

Heb je (nog) geen Autipas? Je vraagt hem aan via deze pagina. Hiervoor heb je wel een diagnosebevestiging van de huisarts nodig. Op de website staat precies hoe de aanvraag in zijn werk gaat.

Wij van Uitmetkorting.nl hebben de Nederlandse pretparken, dierentuinen en musea gebeld en gevraagd of ze de Autipas kennen, accepteren en wat de mogelijkheden zijn. De uitkomsten van deze rondvraag zie je in onderstaande tabellen. Het verschilt per dagattractie op welk aantal personen het voordeel van toepassing is.

Mogelijkheden Autipas in Nederlandse Pretparken en Dagjes uit

In onderstaande tabel vind je een overzicht van pretparken, dierentuinen, musea en andere dagjes uit in Nederland. Per dagattractie staat vermeld wat de mogelijkheden zijn met de Autipas. In sommige gevallen is een Autipas niet voldoende en is het noodzakelijk om een doktersverklaring te laten zien aan de dagattractie. Daarnaast staat ook in het overzicht vermeld of de attractie de Autipas wel of niet accepteert.

DierentuinMogelijkheden met de autipas
Dierenpark AmersfoortBegeleider krijgt gratis toegang.
Diergaarde BlijdorpDe begeleider krijgt korting: hij of zij betaalt slechts €12 (in plaats van €22).
DolfinariumIeder jaar organiseren verschillende uitjes de Auti-Doe-Dag. Deze speciale dag vindt plaats tijdens de Autismeweek. Tijdens deze dagen wordt bijvoorbeeld drukte vermeden zodat er niet teveel prikkels zijn voor mensen met autisme. Naar alle waarschijnlijkheid zullen deze dagen ook in 2016 weer plaatsvinden. Vorig jaar ging de Autismeweek van start in het Dolfinarium te Harderwijk. Het park is welbekend met de Autipas, neem contact op met het park voor de mogelijkheden.
MuseumMogelijkheden met de autipas
Openluchtmuseum ArnhemBegeleider krijgt gratis toegang.
Science Center NemoOp vertoon van de pas krijgt de begeleider gratis entree.
SpoorwegmuseumPersoneel is op de hoogte, vraag naar de mogelijkheden.
Oude Ambachten en Speelgoed Museum in TerschuurOp vertoon van de autipas kan er op een rustige plek een uitleg worden gegeven i.p.v. in een drukke omgeving
PretparkMogelijkheden met de autipas
Attractiepark DuinrellDe pashouder mag op vertoon van de Autipas de attractie via de uitgang betreden, samen met één begeleider. Graag vooraf het bezoek melden.
Attractiepark SlagharenPashouder krijgt ticket voor alternatieve ingang van attracties.
Avonturenpark HellendoornAutismevriendelijk park; veel mogelijkheden bij attracties.
Billybird HemelrijkDe pashouder krijgt 1 euro korting.
De WaarbeekDe pashouder krijgt 1 euro korting en voorrang bij attracties.
DippieDoe BestErkennen de pas niet, maar zijn wel bereid uitzonderingen te maken. De begeleider krijgt gratis entree. Vooraf aanmelden via mail.
DippieDoe CuijkIdem als DippieDoe Best.
DrievlietSamen met de begeleider mag de attractie worden betreden via de uitgang.
DrouwenerzandPashouder krijgt samen met begeleider voorrang voor alternatieve ingang van attracties op vertoon van pas.
Duinen ZatheDe pashouder en begeleider krijgen 4,50 euro korting.
EftelingOp vertoon van een doktersverklaring (max. 2 jaar oud) kan korting en voorrang worden verleend. In doktersverklaring moet staan dat persoon niet in reguliere wachtrij kan en begeleiding nodig heeft. Na laten zien doktersverklaring ontvang je een formulier voor alternatieve toegang. Meer info hier.
Het AardbeienlandDe pashouder krijgt 1 euro korting. Vooraf aanmelden via mail.
JulianatorenDe pashouder krijgt 10 euro korting. Parkmedewerkers zijn bekend met pas, bij lange rijen even vragen wat er mogelijk is.
Mini MundiDe pashouder krijgt 15% korting. Vooraf aanmelden via mail.
Park TivoliVooraf bespreken.
Plopsa Indoor CoevordenDoktersverklaring is verplicht. De pashouder krijgt een niet nader bekende korting. Pashouder krijgt bandje voor alternatieve ingang van attracties.
ToverlandBij lange wachtrijen melden bij de receptie om te kijken wat er mogelijk is.
Walibi HollandDoktersverklaring is verplicht sinds de nieuwe regelgeving in 2013. Je krijgt vervolgens een toegangsbandje voor alternatieve ingang van attracties.
SpeeltuinMogelijkheden met de autipas
LinnaeushofAutismevriendelijke speeltuin. Het personeel is op de hoogte. Er zijn ook vele speeltoestellen speciaal ingericht voor mensen met een beperking.
ThemaparkMogelijkheden met de autipas
ArcheonBegeleider krijgt 50 procent korting.
MadurodamHouder van de Autipas krijgt voorrang bij horeca. Begeleider krijgt gratis toegang tot het park.
Verkeerspark AssenDe pashouder en begeleider krijgen 4,50 euro korting.

Mogelijkheden Autipas Belgische Pretparken en Dagjes uit

In onderstaande tabel vind je een overzicht van pretparken, dierentuinen, musea en andere dagjes uit in België. Per dagattractie staat vermeld wat de mogelijkheden zijn met de Autipas. In sommige gevallen is een Autipas niet voldoende en is het noodzakelijk om een doktersverklaring te laten zien aan de dagattractie. Daarnaast staat ook in het overzicht vermeld of de attractie de Autipas wel of niet accepteert.

PretparkMogelijkheden met de Autipas
BobbejaanlandOp vertoon van een medisch attest of Autipas kunt u bij de kassa of het informatiekantoor een polsbandje vragen. Met dit bandje kun je via de uitgang van de attractie naar binnen. Per attractie kan het aantal begeleiders verschillen.
Plopsa CooDe pashouder krijgt een niet nader bekende korting. Doktersverklaring is verplicht. Pashouder krijgt bandje voor alternatieve ingang van attracties.
Plopsa Indoor HasseltIdem als Plopsa Coo.
Plopsaland De PanneIdem als Plopsa Coo.
Bellewaerde ParkPashouder krijgt bandje voor ingang via de uitgang.

Mogelijkheden Autipas Franse Pretparken en Dagjes uit

In onderstaande tabel vind je een overzicht van pretparken, dierentuinen, musea en andere dagjes uit in Frankrijk. Per dagattractie staat vermeld wat de mogelijkheden zijn met de Autipas. In sommige gevallen is een Autipas niet voldoende en is het noodzakelijk om een doktersverklaring te laten zien aan de dagattractie. Daarnaast staat ook in het overzicht vermeld of de attractie de Autipas wel of niet accepteert.

PretparkMogelijkheden met de autipas
Disneyland ParijsBij Disneyland Parijs kun je aan de ‘Guest Relations-balie’ een Assisted Acces Card halen. Met de speciale toegangskaart krijg je bij bepaalde attracties toegang via speciaal aangepaste entrees. De toegangsprocedure kan per attractie verschillen. Bij parades en shows kan er gebruik worden gemaakt van speciale kijkruimten, zodat alles goed te volgen is. Meer info

Tips

  • Voorbereiding is erg belangrijk bij autisme. Bereid niet alleen de persoon met autisme voor op het pretpark-bezoek, maar ook het park zelf. Veel kleinere parken geven aan rekening te willen houden met autistische bezoekers, mits het vooraf aangegeven wordt. Even bellen dus, om door te geven dat je binnenkort een bezoek wilt brengen.
  • Grote pretparken als Walibi zijn bepaald niet prikkelarm. Draaiende attracties, honderden mensen, muziek: het kan een beetje veel zijn voor een autistisch persoon. Het kan daarom slim zijn om de grote parken links te laten liggen en een bezoek te brengen aan de kleinere parken. Hier is het iets rustiger, waardoor de dag misschien meer ontspannen verloopt.
  • Toch graag eens naar een groot park? Check van te voren hoe druk het gaat worden. Mooi weer + vrije dag = topdrukte. Ga daarom eens op een doordeweekse dag of een dag waarop het zonnetje wat minder uitbundig schijnt. Op de websites van veel parken vind je ook een druktekalender. Vaak zijn deze voorspellingen heel accuraat.
  • Voel je niet bezwaard als je gebruik maakt van de mogelijkheden van de Autipas. Vooral bij wachtrijen kan het je wat schuine blikken opleveren als jullie via de uitgang naar binnen mogen. Het is nergens voor nodig om je bezwaard te voelen: je hebt deze ontheffing niet voor niets.
  • Denk na over het eten en drinken. In de horecazaken van het pretpark is meestal wel mogelijk om je eigen eten en drinken op te eten, mits je het van te voren vraagt. Mag het niet? Dan mag je in de meeste pretparken ook gewoon lekker picknicken!