Autipas: Mogelijkheden voor dagjes uit met autisme

Afbeelding: Autipas: Mogelijkheden voor dagjes uit met autisme

Het is niet altijd even eenvoudig om een dagje uit te gaan wanneer je autisme hebt. Tegenwoordig zijn hier gelukkig meer dan genoeg oplossingen voor, met als belangrijk voorbeeld ‘de Autipas’. De Autipas verlaagt de drempel om naar een recreatiepark te gaan met autisme.

Wat is een Autipas?

Autisme is (meestal) een onzichtbare aandoening die vaak lastig uit te leggen is. Als je autisme hebt, stuit je wel eens op onbegrip. Om deze reden heeft de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) de Autipas ontwikkeld. De Autipas helpt je om autisme op een makkelijke en duidelijke manier uit te leggen aan vreemden en instanties. De kenmerken van autisme verschillen per persoon, daarom kun je op de pas aanvinken welke kenmerken van toepassing zijn op jou of jouw kind.

De Autipas kan erg handig zijn als je eens een dagje uit wil naar bijvoorbeeld een pretpark, dierentuin of een museum. Als je er trouwens voor kiest om dat met de trein te doen, vind je hier goedkope treinkaartjes. Veel autistische kinderen hebben moeite met wachtrijen en de drukte om zich heen. Zij kunnen autisme tijdens een dagje uit dan ook ervaren als een beperking. Daarom bieden veel pretparken op vertoon van de Autipas een aantal voordelen. Soms krijgt de houder van de pas korting of mag de begeleider voor een gereduceerd bedrag naar binnen. In andere gevallen hoef je je niet aan de wachtrijen te houden, maar mag je rustig via de uitgang van de attractie naar binnen.

Autipas aanvragen

Heb jij zelf autisme of ben jij een naaste van iemand met een Autisme Spectrum Stoornis? Heb je (nog) geen Autipas? Je vraagt het aan via deze pagina. Hiervoor heb je wel een diagnosebevestiging van de huisarts nodig. Op de website staat precies hoe de aanvraag in zijn werk gaat. De Autipas kost € 12,50 voor NVA-leden en € 45,- voor niet-leden.

Dagje uit met Autisme

Zoals gezegd is het niet eenvoudig om een dagje uit te gaan als je Autisme Spectrum Stoornis (A.S.S.) hebt. Uitmetkorting.nl heeft een grootschalig onderzoek uitgevoerd waarbij we hebben gekeken naar alle Nederlandse pretparken, dierentuinen en musea. Hierbij hebben we gekeken of er mogelijkheden zijn voor mensen met autisme en hoever deze mogelijkheden dan reiken. De uitkomsten van dit onderzoek zie je in onderstaande tabellen. Dit maakt dat autistische personen ook buiten Auti-Doe-Dagen weten waar ze aan toe zijn. Het verschilt per dagattractie op welk aantal personen het voordeel van toepassing is.

Autipas in Nederland

In onderstaande tabel vind je een overzicht van pretparken, dierentuinen, musea en andere dagjes uit in Nederland. Per dagattractie staat vermeld wat de mogelijkheden zijn met de Autipas. In sommige gevallen is een Autipas niet voldoende en is het noodzakelijk om een doktersverklaring te laten zien aan de dagattractie. Daarnaast staat ook in het overzicht vermeld of de attractie de Autipas wel of niet accepteert.

Vakantieparken geschikt voor mensen met autisme
VakantieparkTip
EuroparcsVoorkom “verrassingen” voor de persoon met autisme, boek ruim van te voren de accommodatie.
Autipas Dierentuinen
DierentuinBeleid
SEA LIFE ScheveningenBegeleider krijgt gratis toegang.
Dierenpark AmersfoortBegeleider krijgt gratis toegang + 3,5 euro korting op entree.
Diergaarde BlijdorpBegeleider betaalt slechts €17,5 (in plaats van €27).
DolfinariumHet park is welbekend met de Autipas, neem contact op met het park voor de mogelijkheden.
WILDLANDSMensen met de Autipas kunnen één begeleider tegen gereduceerd tarief van € 5,50 meenemen. Verder hoeven mensen met deze pas niet in de wachtrij te staan bij attracties.
Dierentuin ZieZOODierenpark Zie-ZOO is kleinschalig en prikkelarm. Voor houders van een Autipas is de toegangsprijs slechts €15,00. Parkeren is gratis.
Autipas Musea
MuseumBeleid
Openluchtmuseum ArnhemBegeleider krijgt gratis toegang.
Science Center NemoBegeleider krijgt gratis toegang.
SpoorwegmuseumPersoneel is op de hoogte, vraag naar de mogelijkheden.
Oude Ambachten en Speelgoed MuseumOp vertoon van de Autipas kan er op een rustige plek een uitleg worden gegeven i.p.v. in een drukke omgeving.
RijksmuseumBegeleider heeft gratis toegang. Het personeel van het museum is op de hoogte van de Autipas. Je kunt een formulier invullen om wachtrijen over te slaan.
Autipas Pretparken
PretparkBeleid
Attractiepark DuinrellDe pashouder mag op vertoon van de Autipas de attractie via de uitgang betreden, samen met één begeleider. Graag vooraf het bezoek melden.
Attractiepark SlagharenAls je een verklaring bezoeker met beperking invult bij de Guest Service dan krijg je een blauw bandje. Met het blauwe bandje ben je in staat zelfstandig een attractie te betreden of te verlaten. Je kunt maximaal 3 begeleiders meenemen via de mindervaliden ingang.
Avonturenpark HellendoornAutismevriendelijk park; veel mogelijkheden bij attracties. Autipas wordt met uitzondering van de Bouwvakperiode geaccepteerd, in verband met drukte in het park. Het park raadt dan ook aan om buiten de Bouwvak te komen.
Billybird HemelrijkDe pashouder krijgt 1 euro korting.
De WaarbeekDe pashouder krijgt 1 euro korting en voorrang bij attracties.
DrievlietSamen met de begeleider mag de attractie worden betreden via de uitgang.
DrouwenerzandPashouder krijgt samen met begeleider voorrang voor alternatieve ingang van attracties op vertoon van pas.
Duinen ZatheDiverse voordelen voor bezitters van de Autipas. Vraag het park om meer informatie.
Efteling Je hebt een faciliteitenkaart nodig die je aan kunt vragen als je een account aanmaakt bij De Efteling. Hier zie je ook welke attracties je dan goed kunt bezoeken. Meer informatie vind je op de website van De Efteling
Het AardbeienlandDe pashouder krijgt 1 euro korting. Vooraf aanmelden via e-mail.
JulianatorenDe pashouder krijgt 10 euro korting. Parkmedewerkers zijn bekend met de pas, bij lange rijen even vragen wat er mogelijk is.
Mini MundiDe pashouder krijgt 15% korting. Vooraf aanmelden via e-mail.
Park TivoliVooraf bespreken wat er mogelijk is.
Plopsa Indoor CoevordenDoktersverklaring is verplicht. De pashouder krijgt een niet nader bekende korting. Pashouder krijgt bandje voor alternatieve ingang van attracties.
ToverlandJe ontvangt een blauw bandje als je je aanmeldt bij de receptie. Je mag maximaal drie begeleiders meenemen via de rolstoelingang.
Walibi Holland Middels het formulier aanvraag toegankelijkheidsregeling kan je via een virtuele wachtrij voor attracties wachten in plaats van in een drukke fysieke wachtrij als je in het bezit bent van een Autipas. Meer informatie over het beleid van Walibi vind je hier.
Autipas Speeltuinen
SpeeltuinBeleid
LinnaeushofAutismevriendelijke speeltuin. Het personeel is op de hoogte. Er zijn ook vele speeltoestellen speciaal ingericht voor mensen met een beperking.
PlaswijckparkOp vertoon van de Autipas krijgt 1 begeleider gratis entree. Plaswijckpark kent geen lange wachtrijen. De kassamedewerkers zijn geïnformeerd over de Autipas.
Autipas Themaparken
ThemeparkBeleid
ArcheonBegeleider krijgt 50 procent korting. Het Archeon heeft geen lange wachtrijen, omdat het een openluchtmuseum is. Medewerkers van Archeon zijn bekend met de Autipas.
MadurodamHouder van de Autipas krijgt voorrang bij horeca. Begeleider krijgt gratis toegang tot het park.

Autipas in België

Naast een situatieschets voor Nederlandse pretparken, dierentuinen en musea hebben wij ook een overzicht van dagattracties in België op een rij gezet. De onderstaande tabel bevat data over de mogelijkheden tot gebruik van de Autipas in deze parken. Ook geeft het informatie over eventuele andere tegemoetkomingen voor mensen met autisme.

Autipas Pretparken België
PretparkBeleid
BobbejaanlandOp vertoon van een medisch attest of Autipas kunt u bij de kassa of het informatiekantoor een polsbandje vragen. Met dit bandje kun je via de uitgang van de attractie naar binnen. Per attractie kan het aantal begeleiders verschillen. Voor meer informatie lees de uitgebreide folder hier.
Plopsa CooDe pashouder krijgt een niet nader bekende korting. Doktersverklaring is verplicht. Pashouder krijgt bandje voor alternatieve ingang van attracties.
Plopsa Indoor HasseltDe pashouder krijgt een niet nader bekende korting. Doktersverklaring van minimaal een jaar oud is verplicht. Pashouder krijgt bandje voor alternatieve ingang van attracties.
Plopsaland De PanneDe pashouder krijgt een niet nader bekende korting. Doktersverklaring van minimaal een jaar oud is verplicht. Pashouder krijgt bandje voor alternatieve ingang van attracties.
Bellewaerde ParkBij de Infostand aan Ingang Leeuw of Ingang Mexico ontvangt u een ACCESS-bandje op vertoon van de kaart voor bezoekers met een handicap of de European Disability Card of de Autipas. Een identiteitsbewijs kan hier tevens gevraagd worden. Om een ACCESS-bandje te verkrijgen dient minstens één van de twee aanwezige personen meerderjarig te zijn: ofwel de bezoeker met een handicap ofwel de (hoofd) begeleider. De (hoofd)begeleider ontvangt een verschillend bandje.
Walibi BelgieDe Easy Pass geeft toegang tot attracties via de minder validen ingang en zorgt voor een zo aangenaam en rustig mogelijk verblijf in het park.Meer informatie over het gebruik van de Easy Pass vindt u hier..

Wat is Autisme?

Autisme Spectrum Stoornis is de verzamelnaam van de verschillende vormen autisme: klassiek autisme, Asperger en PDD-NOS. 1% van de Nederlandse bevolking heeft autisme volgens statistieken van Autisme.nl. In de hersenen van iemand met autisme gaat de informatieverwerking van externe prikkels op een andere manier dan bij een groot deel van de mensen. Autisme kan voor obstakels zorgen, maar kan ook veel voordelen met zich meebrengen. De intensiteit van A.S.S. verschilt per individu; een persoon kan bijvoorbeeld hyperintelligent zijn, maar het komt ook voor dat een individu volledige begeleiding nodig heeft. Autisme kan gepaard gaan met een verstandelijke beperking. Vaak hebben mensen met A.S.S. moeite met sociale contacten en aangelegenheden. Veelvoorkomende talenten onder autistische personen zijn onder andere een oog voor detail, eerlijkheid, recht voor zijn raap zijn, een groot analytisch vermogen en een hardwerkende persoonlijkheid. NPO Focus geeft je een compleet overzicht met informatie over autisme, bekijk de website hier.

De Auti-Doe-Dag

Zoals eerder genoemd helpt de Autipas voor begrip; een prettige gewaarwording voor mensen met autisme. Ook organiseert het NVA een jaarlijkse Autismeweek, waar er de hele week aandachtig wordt geluisterd naar mensen met autisme. Binnen deze week staat de autistische persoon centraal. Onderdeel van deze week is onder andere ‘de Auti-Doe-Dag’, waarbij er ieder jaar een samenwerking wordt aangegaan met een specifiek recreatiepark. Dit kan een dierentuin of pretpark zijn. De directie en medewerkers van het desbetreffende park doen op deze dag hun uiterste best om een topdag neer te zetten voor autistische gasten en hun naasten. Dit houdt onder andere in: kortere wachttijden, reductie van lichten en geluid én een beperkt aantal bezoekers. Kaarten voor de Auti-Doe-Dagen zijn online te koop. Kijk voor meer informatie over de Auti-Doe-Dagen én de Autismeweek op Autisme.nl.

Tips voor een dag uit met autisme

  • Voorbereiding is erg belangrijk bij alles omtrent autisme. Bereid niet alleen de persoon met autisme voor op het pretparkbezoek, maar ook het park zelf. Veel kleinere parken geven aan rekening te willen houden met autistische bezoekers, mits het vooraf aangegeven wordt. Bel dus zeker even om door te geven dat je binnenkort een bezoekje komt brengen!
  • Grote pretparken als Walibi zijn verre van niet prikkelarm. Draaiende attracties, honderden, dan wel duizenden mensen en muziek. Dit alles kan te veel worden voor een persoon met autisme Het kan daarom slim zijn om de grote parken links te laten liggen en een bezoek te brengen aan de kleinere parken. Hier is het iets rustiger, waardoor de dag meer ontspannen verloopt.
  • Toch graag eens naar een groot park? Check van tevoren hoe druk het gaat worden. Mooi weer + vrije dag = topdrukte. Ga daarom eens op een doordeweekse dag of een dag waarop het zonnetje wat minder uitbundig schijnt. Op de websites van veel parken vind je ook een druktekalender. Vaak zijn deze voorspellingen accuraat.
  • Voel je niet bezwaard als je gebruik maakt van de mogelijkheden van de Autipas. Vooral bij wachtrijen kan het je wat schuine blikken opleveren als jullie via de uitgang naar binnen mogen. Het is nergens voor nodig om je bezwaard te voelen: je hebt deze ontheffing niet voor niets.
  • Denk na over het eten en drinken. In de horecazaken van het pretpark is meestal wel mogelijk om je eigen eten en drinken op te eten, mits je het van tevoren vraagt. Mag het niet? Dan mag je in de meeste pretparken ook gewoon lekker picknicken!