Met de auto naar Frankrijk? Check of je wel overal aan hebt gedacht!

Frankrijk is een prachtig land om met de auto naar toe te gaan! In de zomer kan de temperatuur lekker oplopen, dit is vooral fijn als je aan de kust vakantie gaat vieren. Een frisse duik in de zee geeft je het echte vakantiegevoel. Frankrijk beschikt naast de zee ook over prachtige natuurgebieden met bergen. Daarnaast zijn er tal van bekende en minder bekende bezienswaardigheden die je echt niet wilt missen. De wegen in Frankrijk zijn van hoge kwaliteit dus een autovakantie naar Frankrijk is een uitstekende keus!

Op deze pagina vind je interessante informatie die je nodig hebt wanneer je van plan bent om met de auto op vakantie te gaan naar Frankrijk. Zo vind je hier verkeersinformatie, wat je allemaal bij je moet hebben in de auto, regelgevingen en informatie over bezienswaardigheden.
De wegen in Frankrijk zijn zeer goed onderhouden en van hoge kwaliteit. De verkeersborden zijn ongeveer hetzelfde als in Nederland, een prima land om in rond te rijden dus. Helaas heeft Frankrijk wel erg veel tolwegen waardoor een ritje extra duur kan worden.

Verkeersinfo autovakantie Frankrijk
Maand hoogste verkeersdrukteAugustus
Maximum snelheid snelwegen130 km/h (campers, caravan, aanhanger 110 km/h)
Minimumsnelheid snelwegen80 km/h

Augustus is met uitstek de drukste maand op de weg in Frankrijk. Vooral de eerste twee zaterdagen van augustus ziet het er zwart van de auto’s op de snelwegen. Als je toch die 130 km/h (of 110 met camper, caravan of aanhanger) wilt halen zal je een andere dag moeten uitzoeken om te vertrekken (of terug te keren).

Wat moet je in de auto hebben als je naar Frankrijk gaat?

Wanneer je met de auto naar Frankrijk gaat zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Zo is het bijvoorbeeld verplicht om een alcoholtest, gevarendriehoek en een veiligheidsvest in je auto te hebben. Wanneer je een bril of lenzen draagt is het in Frankrijk verplicht dat je een reservebril en/of reservelenzen in de auto hebt.

Alcoholtest

Tip van Luc en Marja (La Cerisaie): In Frankrijk is een alcoholtest verplicht in de auto, echter wordt de wet niet gehandhaafd, deze is voor onbepaalde tijd opgeschort.

Ondanks dat de wet niet wordt gehandhaafd is het wel slim om zo’n test in de auto te hebben voor je eigen veiligheid. Alcoholtesters zijn verkrijgbaar bij de ANWB, je doet er verstandig aan om er minimaal twee in je auto te hebben. Je kan een alcoholtest namelijk maar één keer gebruiken. De maximum toegestane alcoholpromillage is 0,5 promille voor autobestuurders in Frankrijk. Bekijk de onderstaande video om erachter te komen hoe een alcoholtest werkt!

Flitspaalinformatie op je navigatiesysteem

Net als in Nederland staan in Frankrijk ook flitspalen. Voor mensen die gebruik maken van een navigatiesysteem is het in Frankrijk verboden om flitspaalinformatie aan te hebben staan. Let dus goed op dat je deze optie uit hebt staan zodra je Frankrijk binnenrijd.

Tip van Livia (Le Relais de Voissières): Nieuwe flitspalen worden niet meer aangekondigd met een bord.

Boetes snelheidsovertredingen Frankrijk (aantal km te hard + bijbehorende boete)
< 20 km (op wegen tot 50 km/h)€ 68 + 1 strafpunt
1-19 km (op snelweg)€ 135 + 1 strafpunt
20-29 km (op snelweg)€ 135 + 2 strafpunten
30-39 km (op snelweg)€ 135 + 3 strafpunten + 3 jaar rijbewijs kwijt
40-49 km (op snelweg)€ 135 + 4 strafpunten + 3 jaar rijbewijs kwijt
> 50 km (op snelweg)€ 1500 + 6 strafpunten + 3 jaar rijbewijs kwijt + auto wordt ingevorderd
Boetes andere verkeersovertredingen Frankrijk
Geen veiligheidsvest bij je hebben/gebruiken€ 135 tot € 375
Door rood licht rijden€ 135 tot € 750
Geen gordel dragen€ 135 tot € 750
Over doorgetrokken streep rijden€ 135 tot € 750
Verkeerd parkeren€ 135 tot € 750
Telefoneren tijdens het rijden (niet hands-free)€ 135 tot € 750
Geen voorrang geven waar verplicht€ 135 tot € 750
Gebruik maken van flitspaal-detectie€ 1500 + maximaal 3 jaar ontzegging rijbevoegdheid
Rijden onder invloed van alcohol€ 135 tot € 4500 + maximaal 3 jaar ontzegging rijbevoegdheid en/of gevangenisstraf van maximaal 2 jaar
Rijden onder invloed van drugs€ 4500 + maximaal 3 jaar ontzegging rijbevoegdheid en/of gevangenisstraf van maximaal 2 jaar

Zoals je ziet kunnen de boetes behoorlijk oplopen! Mocht je een fiets meenemen naar Frankrijk, let dan op dat je een veiligheidsvest draagt tijdens het fietsen wanneer het donker is (of bij slecht zicht). De boete voor het niet dragen van een veiligheidsvest op de fiets wanneer het donker is of bij slecht zicht bedraagt € 22 – € 75.

Tolwegen

In Frankrijk zijn de meeste autosnelwegen tolwegen zorg er dus voor dat je contant geld of een creditcard bij je hebt zodat je de tol kan betalen. Waar je op moet letten is dat je de juiste weg neemt naar het juiste tolhuisje. Volg de rijstroken waar groene pijlen boven hangen want alleen daar kan je met contant geld of creditcard betalen. Wil je van tevoren weten hoeveel tol je kwijt zult zijn? Dat kan je simpel checken op deze site (taal op website is Engels of Frans).

Tip van Marga (La Morière): Er zijn overal tolwegen in Frankrijk maar niet in Bretagne.

Tips van Livia (Le Relais de Voissières):
* Bij de tolpoortjes wordt met blauwe rechthoekjes aangegeven bij welke je met een creditcard kunt betalen.
* Op de webiste www.viamichelin.nl kan je de goedkoopste route berekenen.

Brandstofprijzen Frankrijk

In Frankrijk gelden andere brandstofprijzen dan in Nederland. Over het algemeen is Euro95 goedkoper, LPG duurder en Diesel ongeveer gelijk aan de prijs in de Nederland. Let op met LPG, LPG wordt in Frankrijk GPL genoemd en in Frankrijk zijn er onderhand zo’n 2500 tankstations waar je LPG kunt tanken. Om LPG te kunnen tanken in Frankrijk heb je een verloopnippel nodig. Er zijn twee soorten, de Europa nippel en de Italië nippel, voor Frankrijk heb je de Italië nippel nodig.

Frankrijk als vakantieland

Zoals eerder beschreven beschikt Frankrijk over zon, zee, strand en prachtige natuurgebieden maar Frankrijk biedt nog veel meer dan dat! Iedereen weet dat de Eifel toren in het romantische Parijs staat en dat dit Frankrijks nummer 1 bezienswaardigheid is. Uiteraard is het de moeite waard om de Eifel toren te bewonderen! Maar wat heeft Frankrijk nog meer? Hier nog een aantal dingen die je echt niet mag missen!

Grasse Parfumstad

Grasse is de parfumstad van Europa, wanneer je deze stad benaderd komt de heerlijke geur van deze stad je al tegemoet. In deze stad zal je je verwonderen over de grote parfumfabrieken waar je gratis door begeleid wordt. Het is zelfs mogelijk om je eigen geurtje te maken die je als souvenir mee naar huis kan nemen. Naast alle parfumeries zijn er nog tal van monumenten en bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te ontdekken. Let wel op, je kan niet in dit stadje rondrijden, de straten zijn autovrij.

Metz

De meeste Nederlanders zien Metz vooral als een ijkpunt op de route naar het zonnige zuiden. Je bent in Frankrijk en gaat vanaf nu heel hard door naar het zuiden. Zonde! Metz is namelijk de moeite van een stop waard. De Noord-Franse stad is sinds het een TGV-station is erg opgeknapt. Waar het voorheen een beetje een grauwe stad was, is het tegenwoordig een schone nette stad met veel bloemen. Aanraders zijn de kathedraal en de overdekte markt. Je kunt ook heel goed shoppen in Metz. Net zoals Parijs is er een Galeries LaFayette, een superdeluxe Bijenkorf.

Rijden in een 2CV

Dé ultieme Franse auto is natuurlijk de 2CV, in Nederland beter bekend als de Eend. Op diverse plekken in Frankrijk is het mogelijk om een Eend te huren http://www.huureeneend.nl/ voor een ritje over slingerende landweggetjes. Het gaat niet hard, het is krap en het is, zonder rem- en stuurbekrachtiging, hard werken, maar het is wel heel romantisch. Het zonnetje op je hoofd terwijl je met het dak open langs bloeiende lavendelvelden rijdt: hoe Frans wil je het hebben!

Quatorze juillet

Quatorze juillet is een nationale feestdag in Frankrijk op 14 juli. Door het hele land wordt feest gevierd en in de avond worden grote vuurwerkshows gegeven. Op deze dag kan je de Franse feestsfeer echt proeven en genieten van professionele vuurwerk shows. Een feest dat je niet wil missen!

Wijn proeven

Frankrijk is stokbrood, kaas en.. wijn natuurlijk. Je mag Frankrijk eigenlijk niet verlaten zonder een wijnproeverij meegemaakt te hebben. Bij de plaatselijke VVV hebben ze vaak brochures liggen met wijnroutes en wijngaarden waar je mag komen proeven. In de grotere wijngebieden, zoals de Bourgogne, vind je ook vaak een ‘Maison du vin’, een soort wijn-VVV. Proeven en kopen kan bij de wijnboeren waar een bordje ‘dégustation vente’ of ‘vente directe’ opghangen is.