Autovakantie Italië

Italië! Het land van de toren van Pisa en het Colosseum! Een geweldig land waar je bijvoorbeeld een actieve vakantie kan houden bij het Gardemeer, een plek waar je veel kan doen maar natuurlijk ook tot rust kan komen! Als je op zomervakantie gaat naar Italië hoef je niet te twijfelen of je lekker weer krijgt, in Italië is het lekker zonnig. Een prachtig land met een sterk zichtbare culturele achtergrond. Bezoek bijvoorbeeld het Sint Pietersplein in Vaticaanstad en je ziet dat deze stad geschiedenis weerspiegeld. Of wat dacht je van het romantische Venetië? Waar je samen met je geliefde een prachtige gondeltocht kan maken door de knusse kanalen van Venetië!

Pizza, pasta en heerlijke ijsjes: het is geen wonder dat Italië het favoriete vakantieland van veel Nederlanders is. Ook met de auto is Italië goed te bereiken en je vindt er overal mooie campings. Kortom: een prima bestemming voor een zonnige, ontspannende autovakantie.

De snelwegen in Italië zijn van zeer goede kwaliteit, de score van drie sterren wordt gegeven omdat de B-wegen van iets mindere kwaliteit zijn. Je hebt drie soorten grote wegen in Italië. De autostrade (A) zijn snelwegen. Op deze wegen wordt tol geheven. De strade nazionali (N) en de strade statali (SS) hebben twee of vier rijstroken en een prima wegdek. Deze wegen zijn gratis te berijden maar vaak wel drukker dan de tolwegen, de lokale bevolking en al het vrachtverkeer rijd er namelijk overheen. De kwaliteit van de wegen wordt minder naar mate je verder naar het zuiden afreist. Ook op Sardinië is de kwaliteit minder. De verkeersborden in Italië zijn goed leesbaar voor Nederlanders, er kan hier en daar een klein verschil zitten maar de borden blijven begrijpelijk.

Autorijden in Italië

Autorijden in Italië heeft de naam nogal spannend te zijn. Dat is echter al lang niet meer zo. In het noorden en midden van het land zijn goede autosnelwegen. De mensen gedragen zich over het algemeen ook zoals in Nederland. De wegen en het gedrag in het minder toeristische zuiden van Italië zijn nog iets authentieker, maar ook hier hoef je je geen zorgen te maken. Vrolijk blijven lachen, goed opletten en lekker meerijden met de rest van het verkeer maakt al veel goed.

Afstand en reistijd Nederland – Italië
Vertrek – aankomstAantal kmReistijd
Utrecht -Milaan1000 km+/- 10 uur
Utrecht – Rome1600 km+/- 15 uur
Utrecht – Zuid Italië2200 km+/- 20 uur

Wanneer je een lange reis gaat maken met de auto is het belangrijk dat je om de 2 uur minimaal een kwartier rust neemt zodat je gefocust kan blijven. Professionele chauffeurs (vrachtwagenchauffeurs, taxichauffeurs etc.) mogen niet meer dan 9 uur op een dag rijden en nooit meer dan 4,5 uur onafgebroken. Voor bestuurders met minder ervaring is het dan ook af te raden om in één keer door te rijden naar Italië. Wees dus slim en plan een tussenstop in om te overnachten zodat je de volgende dag weer fris achter het stuur kan stappen. Je kan het beste een tussenstop maken voor de grens van Zwitserland aangezien overnachten in Duitsland en Frankrijk goedkoper is. Freiburg im Breisgau of Schliengen zijn bijvoorbeeld geschikte locaties om even rust te nemen. Kijk eens op weekendjeweg, daar vind je tal van goedkope plekken om te overnachten.

Verkeersinfo autovakantie Italië
Maand hoogste verkeersdrukteJuli/augustus
Maximum snelheid snelwegen130 km/h
Maximum snelheid snelwegen
(met caravan/aanhanger)
80 km/h

In juli en augustus is het het drukst op de weg van Italië, voornamelijk in de weekenden kan je dan beter niet rijden. Op doordeweekse dagen kan je lekker vlot door rijden zodat je snel bij je bestemming bent. De maximum snelheid op de snelwegen is 130 km/h en 80 km/h met aanhanger/caravan, op de autowegen geldt een maximum snelheid van 110 km/h en 70 km/h met aanhanger/caravan.

Italiaanse wegenwacht

Italië heeft een wegenwacht genaamd ACI, als je een automobilistenhulp verzekering hebt wordt je gratis geholpen. Het is echter aan te raden om de ANWB te raadplegen wanneer je pech hebt. De ANWB werkt samen met ACI, als je contact opneemt met de ANWB zullen taalbarrières geen obstakel vormen. Mocht je toch een lokale ACI lid willen bereiken, dan kan je die het beste opzoeken via deze kaart (officiele ACI website, geschreven in het italiaans, gebruik Google translate voor vertaling).

Boetes snelheidsovertredingen Italië (aantal km te hard + bijbehorende boete)
< 10 km€ 41 tot € 168
10-40 km€ 168 tot € 674
> 40 km€ 527 tot € 2.108 + eventueel ontzegging rijbevoegdheid van minimaal 1 maand
Boetes snelheidsovertredingen Italië met caravan(aantal km te hard + bijbehorende boete)
> 10 km€ 76 tot € 310
10-40 km€ 310 tot € 1.248
40-60 km€ 750 tot € 2.196 + eventueel ontzegging rijbevoegdheid van minimaal 1 maand
40-60 km€ 1.000 tot € 4.000
Boetes andere verkeersovertredingen Italië
Geen veiligheidsvest gebruiken€ 41 tot € 168
Door rood rijden€ 162 tot € 646
Geen gordel dragen€ 76 tot € 306
Over doorgetrokken streep rijden€ 74 tot € 599
Verkeerd parkeren€ 41 tot € 335
Telefoneren tijdens het rijden (niet hands-free)€ 160 tot € 646
Geen voorrang geven waar verplicht€ 150 tot €599
Rijden onder invloed van alcohol€ 155 tot € 6000 + mogelijke ontzegging rijbevoegdheid van minimaal 3 maanden en/of gevangenisstraf van minimaal 1 maand (afhankelijk van hoogte promillage)
Rijden onder invloed van drugs€ 1.500 tot € 6.000€ + mogelijk 6 tot 12 maanden gevangenisstraf en/of ontzegging rijbevoegdheid van maximaal 2 jaar

Vergeet niet dat je ten alle tijden je autoverlichting aan hebt op de snelweg, wanneer je overdag geen autoverlichting voert op de snelweg kan je namelijk een boete krijgen van € 39 tot € 159. In Italië geldt de regeling dat de boetes voor zware overtreding die in de nacht worden begaan met 30% worden verhoogd. Tussen tien uur in en avond en zeven uur in de ochtend betaal je dus 30% meer voor zware overtredingen.

Welke spullen moet je verplicht bij je hebben in de auto als je naar Italië gaat?

In Italië zijn er eigenlijk maar twee dingen die je verplicht bij je moet hebben in de auto, een gevarendriehoek en een veiligheidsvest. Denk eraan dat alle inzittenden verplicht zijn hun veiligheidsvest te dragen bij pech. Het dragen van een veiligheidsvest door alle inzittenden is ook verplicht wanneer je bijvoorbeeld een ongeluk hebt gehad. Uiteraard moet in beide gevallen de gevarendriehoek worden gebruikt, zet deze minimaal 30 meter van je voertuig af zodat het tegemoetkomende verkeer op tijd ziet dat er iets aan de hand is.

Overige verkeersregels

In Italië zijn er een aantal verkeersregels die afwijken van de Nederlandse verkeersregels. Hieronder staan de meest belangrijke afwijkende verkeersregels waar je op moet letten als je in Italië gaat rijden.

  • Heb je minder dan drie jaar je rijbewijs? Dan mag je absoluut geen alcohol drinken als je achter het stuur wilt stappen.
  • Als je buiten de bebouwde kom rijdt mag je geluidssignalen en lichtsignalen afgeven wanneer je een onoverzichtelijke bocht of kruising nadert om ongelukken te voorkomen.
  • Rijdende trams worden rechts ingehaald tenzij dit niet mogelijk is.
  • In de bergen heeft het omhoog gaande verkeer voorrang, tenzij er dichtbijzijnde plek is om uit te wijken.
  • Verkeer dat de rotonde op wil rijden heeft voorrang op het verkeer dat zich op de rotonde bevindt. Wees wel voorzichtig: niet iedereen houdt zich aan deze regel.
  • Op smalle wegen heeft het zwaarste/grootste voertuig voorrang op het lichte voertuig.
  • Als je een fietsendrager achterop je aanhanger of caravan hebt moet deze voorzien zijn van een wit reflecterend bord van 50 bij 50 cm met daarop vijf rode diagonale strepen.

Je doet er verstandig aan als je de bovenstaande regels even opschrijft zodat je ze mee kan nemen tijdens je reis. Als je naar Rome gaat, onthoud dan dat je tussen zeven uur ochtends en acht uur avonds niet mag rijden of parkeren in het historisch centrum, alleen lokale bewoners mogen dat.

Tolwegen

Zoals eerder aangegeven beschikt Italië over twee typen snelwegen, de grote snelwegen en de B-snelwegen. Wanneer je op de grote snelwegen gaat rijden moet je tol betalen. De nationale website over snelwegen van Italië heeft een handige tool (Engelstalig) waarmee je precies kan berekenen hoeveel je kwijt zult zijn aan tol wanneer je een bepaalde route neemt. Je vult simpel in waar je vandaan komt, waar je naartoe moet en welke klasse je rijdt, vervolgens druk je op “ok” en de tool berekent de kosten voor je! Kijk hieronder om te zien welke klasse auto jij hebt.

Welke klasse auto heb ik?
KlasseEigenschap(en)
1Auto (niet hoger dan 1,30 m)
2Busje, camper en auto’s (hoger dan 1,30 m)
3auto’s, busjes en campers met aanhanger/caravan
4auto’s, busjes en campers met aanhanger/caravan (met dubbele as)

Brandstof

De bekendere brandstoffen zoals Euro95, Euro89, Diesel en LPG zijn erg goed verkrijgbaar in Italië, je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je niet kan tanken. De brandstofprijzen in Italië vallen ietsjes lager uit dan in Nederland. Voor LPG heb je een verloopnippel nodig genaamd “Italië Nippel”, dit is een schotelvormige nippel die gebruikt kan worden om LPG te tanken in Italië.