Autovakantie Kroatië Check

Het zonnige Kroatië trekt iedere zomer veel Nederlandse toeristen. Vaak wordt gekozen voor een autovakantie omdat je dan meer vrijheid hebt om door het land te trekken en leuke plekken te bezoeken. Kroatië is een prachtig land met de schoonste stranden ter wereld, tevens is de zee mooi helder en het schoonst van het hele Middellandse Zeegebied. Bovendien is het er (bijna) altijd mooi weer en liggen de prijzen gemiddeld lager dan in Nederland. Kortom: een ideale vakantiebestemming.

Als je met de auto gaat is het goed om van te voren te weten waar je allemaal aan moet denken. Om er voor te zorgen dat jij goed voorbereid op pad gaat, hebben wij alle benodigde informatie verzameld. Op deze pagina vind je alles wat je moet weten over autorijden naar en in Kroatië, zoals verkeersregels, toltarieven en andere praktische tips. Onderaan de pagina vind je bovendien een paar leuke vakantietips.

Kroatië met de auto

Kroatië is een prachtig land om doorheen te rijden. Het land heeft een kustlijn van vele honderden kilometers. Langs een groot deel van de kustlijn slingert een weg die, vanzelfsprekend, een prachtig uitzicht biedt over de zee. Bovendien is een auto handig om ook wat verder van de toeristische bestemmingen af te raken. Natuurlijk heeft Kroatië wel openbaar vervoer, maar in de meeste gevallen geldt dat het sneller is om met eigen vervoer te gaan.

Kwaliteitsscore autovakantie Kroatië
Kwaliteit (snel)wegen4 sterren
Tolwegen1 ster
Verkeersborden5 sterren

Over het algemeen zijn de wegen in Kroatië in goede staat, zo heel af en toe is de kwaliteit wat minder door achterstallig onderhoud. In principe zijn alle snelwegen in Kroatië tolwegen waardoor de kosten voor het rijden omhoog gaan. De verkeersborden in Kroatië zijn bijna identiek aan de borden die in Nederland worden gebruikt, goed te volgen dus!

Afstand en reistijd Nederland – Kroatië
Gemiddelde afstand Nederland – Kroatië+/- 1400 km
Reistijd Nederland – Kroatië+/- 13 uur (in één keer door)

De afstand tussen Nederland en Kroatië is behoorlijk groot om in één keer te rijden. Naar het noorden van Kroatië is het, afhankelijk van waar in Nederland je woont, tussen de 1300 en 1500 kilometer rijden. Het midden van Kroatië is 1400 a 1500 kilometer. Naar het zuiden is maximaal 1700 kilometer.

Rij je wel in één keer door, denk er dan aan dat je om de 2 uur voldoende rust neemt. Wissel indien mogelijk van bestuurder zodat je tot rust kan komen. Er wordt aangeraden om een tussenstop te maken om te overnachten. Zo reis je de volgende dag fris en fruitig weer verder! Via Weekendjeweg is een comfortabele, voordelige, overnachtingsplek zo gevonden.

Verkeersinfo autovakantie Kroatië
Maand hoogste verkeersdrukteJuli/Augustus
Maximum snelheid snelwegen130 km/h
Maximum snelheid snelwegen
(met caravan/aanhanger)
80 km/h

In juli en augustus is het het drukst op de weg in Kroatië. De allerdrukste dagen zijn de eerste twee zaterdagen van augustus, zowel in noordelijke als in zuidelijke richting. Op deze twee dagen wordt dan ook afgeraden om te reizen omdat je erg lang in de file kan komen te staan.

Kroatische wegenwacht

Kroatië beschikt over een wegenwacht dat te vergelijken is met de ANWB van Nederland. In Kroatië heet de wegenwacht HAK, bij pech is het handig om de juiste informatie van de HAK te hebben. Vergeet niet dat je bij pech altijd een veiligheidsvest aan moet trekken.
HAK informatie
Adres hoofdkantoor: Avenija Dubrovnik 44, 10020 Zagreb Croatia
Telefoonnummer: + 385 (0) 1 66 11 999
Faxnummer: + 385 (0) 1 66 23 111
Website: www.hak.hr

Boetes snelheidsovertredingen Kroatië binnen de bebouwde kom (aantal km te hard + bijbehorende boete)
< 10 km€ 40
10-20 km€ 67
20-30 km€ 134
30-50 km€ 267
> 50 km€ 670 – € 2000
Boetes snelheidsovertredingen Kroatië buiten de bebouwde kom (aantal km te hard + bijbehorende boete)
10 – 30 km€ 67
30-50 km€ 134
> 50 km€ 400 – € 935

Welke spullen moet je verplicht bij je hebben in de auto?

In Kroatië zijn er een aantal spullen die je volgens de wet bij je moet hebben in de auto. Deze spullen worden hieronder opgesomd:

 • Gevarendriehoek
 • Veiligheidsvest
 • EHBO koffer
 • Reservelampjes
 • Sleepkabel
 • Sneeuwketting (winter)

Wees slim en zorg dat je deze spullen in je auto hebt want je kan een boete krijgen wanneer je deze spullen niet bij je hebt.

Overige verkeersregels

Naast de regels die hierboven beschreven staat zijn er nog een aantal regels waar je op moet letten. De regels die hieronder beschreven staan wijken af van de Nederlandse verkeersregels, het is dus slim om deze voor jezelf op te schrijven of goed te onthouden.

 • Je mag geen bussen inhalen die stilstaan en waar mensen bij uit- en instappen.
 • Je moet richting aan blijven geven zolang je inhaalt.
 • Bestuurders onder de 24 jaar mogen geen alcohol nuttigen (voor hen geldt de toegestane promillage van 0,5 dus niet!)
 • Bij pech of ongeval is het verplicht een veiligheidsvest te dragen.
 • In de bergen heeft omhoog gaand verkeer voorrang (bij smalle wegen)
 • Wanneer je kenteken geen landcode heeft moet je een NL-sticker op je auto, caravan en aanhanger plakken.

Tips op de snelweg

De snelweg in Kroatië is niet zo breed als die in Nederland. Sterker nog: vaak is er maar één rijstrook iedere kant op. Hoewel het wel toegestaan is, is inhalen dus niet zo’n heel goed idee. Hou ook het tegemoedkomende verkeer in de gaten: een tegenligger op jouw rijbaan kan ook voor gevaarlijke situaties zorgen. Om het zo veilig mogelijk te houden, zijn er een paar tips voor het rijden op Kroatische snelwegen.

 • Probeer altijd achter een andere auto te rijden, maar hou voldoende afstand.
 • Hou de uitwijkmogelijkheden altijd in de gaten. De vluchtstrook, maar ook pechvakken of de berm waar je in geval van nood naartoe kunt manoeuvreren.
 • Rijd lekker mee met de rest van het verkeer. Niet te hard, maar ook zeker niet te langzaam, om te voorkomen dat anderen jou in willen halen.

Tolwegen

In heel Kroatië vind je tolwegen, het verschilt per type vervoersmiddel wat de kosten zijn voor het rijden over de tolwegen. Zo wordt er onderscheid gemaakt in auto’s, busjes, auto’s met caravan/aanhanger en wagens met een vooras hoger dan 1,30 m. In onderstaand overzicht kan je zien welke kosten zijn verbonden aan welke trajecten per type vervoersmiddel.

Kosten tolwegen in Kroatië
TrajectAutoBusje of
auto + caravan/
aanhanger
Vooras hoger dan 1,30 m.
Zagreb – Lipovac – Osijek+/- € 16+/- € 25+/- € 37
Zagreb – Split – Dubrovnik+/- € 30+/- € 45+/- € 67
Zagreb – Macelj (richting Maribor)+/- € 7+/- € 10+/- € 15
Zagreb – Gorican (grens Hongarije)+/- € 6+/- € 9+/- € 13
Zagreb – Bregana (richting Ljubljana)+/- € 1+/- € 1+/- € 2
Rupa – Rijeka (richting Istrië)+/- € 1+/- € 2+/- € 3
Krk-brug (naar Krk)+/- € 5+/- € 6+/- € 11
Ucka-tunnel (bij Opatija)+/- € 4+/- € 6+/- € 11
Mirna-viaduct (bij Novigrad/Lanterna)+/- € 2+/- € 3+/- € 6

Op deze website (Engelstalig) kun je de kosten van de tol berekenen op basis van een route. De kosten worden aangeduid in Hongaarse Kuna, 1 Kuna staat gelijk aan ongeveer € 0,14 eurocent.

Brandstof

Brandstof is goedkoper in Kroatië dan in Nederland, dat geldt voor alle bekende typen brandstof zoals Euro95, Euro98, Diesel en LPG. In Kroatië zijn er zo’n 200 tankstations waar LPG getankt kan worden, deze tankstations bevinden zich voornamelijk aan de grote snelwegen. Als je LPG wil tanken in Kroatië heb je een schotelvormige verloopnippel nodig, deze wordt de “Italië nippel” genoemd.

Prijzen en verkrijgbaarheid Brandstof Kroatië
Nederlandse naamKroatische naamVerkrijgbaarheidPrijs (per liter)
Euro95Eurosuper 955 sterren+/- € 1,35
Euro98Eurosuper Plus 985 sterren+/- € 1,40
DieselDizel of Eurodiesel5 sterren+/- € 1,30
LPGAuto plin of lpg3 sterren+/- € 0,65

Huisdieren

Wil je je hond of kat meenemen tijdens je autovakantie naar Kroatië? Zorg er dan voor dat je in het bezit bent van een EU-dierenpaspoort en een bewijs van inenting tegen rabiës. Zorg er tijdens de reis voor dat je huisdier voldoende frisse lucht krijgt. Maak regelmatig stops om je huisdier uit te laten en zodat het beestje wat kan eten en/of drinken. Laat je huisdier niet alleen achter in de auto, al bij temperaturen boven de 15 graden kan dit gevaarlijk zijn.

Auto huren

Het is een eind rijden naar Kroatë. Heb je geen zin om daar een paar dagen van je vakantie voor op te offeren? Pak dan het vliegtuig naar Zagreb, Split of Dubrovnik en huur ter plekke een auto. Net zoals in de rest van Europa vind je hier de grote verhuurbedrijven. Het is slim om je auto alvast in Nederland te reserveren. Vooral in het hoogseizoen kunnen er lange rijen staan voor de autoverhuurbalies. Met een reservering hoef je alleen maar de sleutels op te pikken. Bovendien heb je, als je vooraf reserveert, alle tijd om rustig wat prijzen te vergelijken.

Autohuurbedrijven in Kroatië

De minimumleeftijd voor het huren van een auto in Kroatië is 21 jaar. Je moet daarnaast ook minstens 1 jaar rijervaring hebben, hoewel dit kan verschillen per type auto. Huurders onder de 25 jaar moeten soms borg betalen.

De mooiste bestemmingen in Kroatië

De populairste Kroatische regio is Istrië. Hier vind je alles wat je zoekt in een vakantieland: zon, zee en strand. Bovendien liggen er een aantal hele leuke plaatsen in Istrië, zoals Poreč en Rovinj. Ten zuiden van Istrië ligt Dalmatië. Deze regio is ook ingericht op het toerisme, maar door de grote afstand zul je hier minder Nederlanders aantreffen. Split is de grootste stad van Dalmatië.

Poreč

Poreč is een van de belangrijkste toeristische plaatsen van het land. De Romeinen kwamen hier al vakantie vieren! Niet zo gek, want het levendige havenstadje biedt genoeg vertier om je een poosje te vermaken. Je kunt er heerlijk aan het strand liggen, lekker eten, maar ook de nodige cultuur snuiven. In het historische centrum van het stadje vind je de Eufrasiusbasiliek uit de 6e eeuw. Het is een enorm complex, waar je je ogen uitkijkt.

Rovinj

Net als Poreč is ook Rovinj een populaire kustplaats. Desondanks heeft het stadje, ook gelegen op een schiereiland, veel van haar authentieke charme behouden. Het centrum van Rovinj is autovrij. De talloze kleine straatjes zijn een waar doolhof en een feest om doorheen te slenteren. Aan de haven ligt een boulevard met talloze restaurantjes. Vis staat hier volop op het menu en is verser dan vers: de lokale vissers verkopen iedere dag hun vangst aan de restaurantjes.

Pula

Pula is de grootste, en meest zuidelijke, stad van Istrie. Het is de belangrijkste plaats voor handel en industrie. Als toerist is Pula vooral leuk omdat je hier prima kunt winkelen! Daarnaast heeft Pula ook een amfitheater uit de eerste eeuw, gebouwd onder keizer Augustus. In de zomer worden hier voorstellingen gegeven en bekijk je er een tentoonstelling. Augustus bouwde ook een tempel ter ere van zichzelf in Pula. Tegenwoordig is het een kerk. Pula is vooral leuk voor een dagtripje. Om te overnachten zijn Rovinj en Poreč leuker en authentieker.

Split

Split is de grootste en belangrijkste stad van de regio Dalmatië. Split is een bijzondere oude stad, waar veel te zien is. Zo bekijk je hier het Paleis van Diocletianus, een eeuwenoud paleis (gebouwd in 300 na Christus). Het is een van de best bewaarde Romeinse villa’s ter wereld en staat dan ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Mag je niet missen. Maar ook een bezoek aan het Stadspark Marjan is de moeite waard. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad en de zee.

Hvar

Hvar is een van de vele eilanden voor de Kroatische kust. Vanuit Split is er een prima bootverbinding. Hvar is een gezellig eiland, waar de toeristische voorzieningen goed geregeld zijn. Bovendien behoort het tot de 10 mooiste eilanden ter wereld. Niet voor niets: het is er heerlijk zonnig, in de zomermaanden ruikt het hele eiland naar lavendel en de stranden zijn op zijn minst ‘schilderachtig’ te noemen.

Taal

In Kroatië spreekt men Kroatisch. Jongere generaties aan de kust en in de hoofdstad Zagreb spreken meestal goed Engels, maar oudere mensen kunnen dat over het algemeen niet. Met Duits en Italiaans kom je dan verder. In de binnenlanden zijn er maar weinig mensen die andere spreken dan Kroatisch. Dan is het handig als je een paar woordjes spreekt. Daarom: een hele korte taalcursus Kroatisch.

Goedendag – Dobar dan
Goedenavond – Dobro veče
Ja- Da
Nee – Ne
Een tafel voor twee, alstublieft – Stol za dvoje, molim
Proost! – živjeli!