Op vakantie met de caravan: tips

Hij wordt wel eens oneerbiedig ‘sleurhut’ genoemd, maar de caravan is bij veel Nederlanders het favoriete kampeermiddel. Niet zo gek, want met een caravan heb je altijd je eigen huisje op wielen bij je. Het is comfortabeler dan een tent, maar je hebt nog wel dat echte buitengevoel. Trek jij er deze zomer ook weer met de caravan op uit? Ontdek dan hier onze tips voor het inpakken, voor onderweg en op de camping. Prettige vakantie!

Ga terug naar de informatie pagina

Voorbereiding

1. Veiligheidskeuring
Niet alleen de auto, ook de caravan moet piekfijn in orde zijn voor je vertrekt. Ook hiervoor geldt dat je deze het beste bij een Bovag gekwalificeerde vakgarage kunt laten checken. Tijdens deze veiligheidskeuring wordt er onder andere gekeken naar de werking van de remmen, de wiellagers, de verlichting en de gasslang en gasflessen. Een veilig gevoel!

2. Zelf checken
Er zijn ook wat controles die je zelf uit kunt voeren. Check bijvoorbeeld de bandenspanning van caravan. Deze hoort een stuk hoger te liggen dan die van de auto. Hoe hard precies, staat in het instructieboekje. Vergeet het reservewiel niet te controleren en eventueel op te pompen.

3. Kogeldruk
Controleer welke kogeldruk is toegestaan. Dit staat op het plaatje van de trekhaak en op het aanvullingsblad van je kentekenbewijs. Om de druk te meten die je caravan uitoefent, koop je een speciale kogeldrukweger bij de kampeershop.

Tip: de kogeldruk bereken je gemakkelijk vanachter de computer met de handige rekenhulp van Caravantrekker.nl.

4. Beladen
Gooi maar vol die caravan? Of toch niet? Zware spullen leg je zo laag en dicht mogelijk bij de as. Dat betekent dat je de voorraad boeken die je mee wilt nemen niet in de bovenkastjes legt, de 15 kilo aardappels die mee moeten voorin de banken bewaart en de jeu de boules niet achterin legt.

Ook heel belangrijk: het maximale laadgewicht. Je krijgt niet alleen een fikse boete als je bij een politiecontrole gesnapt wordt op teveel kilo’s aan boord, het is ook nog eens gevaarlijk. Het weggedrag van de combinatie veranderd, waardoor het risico op slingeren veel groter wordt. Met alle gevolgen van dien. Even checken wat het maximaal toegestane laadgewicht is. Denk er daarbij aan dat niet alleen je bagage, maar ook de voortent, gasflessen, het fietsenrek en alle andere zaken meegeteld worden.

Dit handige filmpje van de KVK laat precies zien hoe je je auto en caravan belaadt.

http://www.youtube.com/watch?v=mFmRMlE2k8Q

5. Fietsen mee
Fietsen mee? Probeer ze dan in de caravan of op een rek op de dissel te vervoeren. Zo’n fietsenrek aan de achterkant van de caravan versterkt het slingereffect.

Tip: in de online shop van de ANWB zijn talloze fietsendragers verkrijgbaar.

Onderweg

6. E achter B?
Voor het rijden met een caravan heb je niet altijd je E-rijbewijs nodig. Zolang de caravan inclusief laadvermogen niet meer weegt dan 750 kilo mag je ook met een B-rijbewijs een combinatie besturen. Het geheel mag niet zwaarder zijn dan 3500 kilo. Het is wel handig om wat rijvaardigheid op te doen voor je met de caravan helemaal naar Spanje gaat. Probeer daarom van te voren al wat te oefenen. Het is ook mogelijk om een rijvaardigheidtraining te volgen bij een garage bij jou in de buurt. Het is handig als je weet hoe je achteruit rijdt met zo’n gevaarte aan de trekhaak!

Is je combinatie te groot om alleen met een B-rijbewijs te besturen? Dan kun je bij heel veel rijscholen je E-rijbewijs halen. Soms zelfs in één dag! Op de website van het CBR zie je direct welke rijscholen bij jou in de buurt deze cursus aanbieden.

7. Slinger
Zorg ervoor dat je de slinger voor de caravanpootjes altijd bij de hand houdt. Als je even stopt op een parkeerplaats, is het handig als je even de caravan in kunt stappen om bij de koude drankjes in de caravankoelkast te kunnen. Hiervoor moet je de pootjes uitdraaien.

8. Maximumsnelheid
In Nederland mag je met een caravan maximaal 90 kilometer per uur. In landen als België en Frankrijk is deze snelheidsbeperking er niet. Hier mag je met een caravan net zo hard als met een gewone personenauto, 120 of zelfs 130 kilomter per uur. Je hoeft geen expert te zijn om te bedenken dat dit niet altijd een goed idee is. Vooral afdalingen zijn erg gevaarlijk met deze snelheid. Caravans zijn eigenlijk niet geschikt voor snelheden boven de 100 kilometer per uur. Lekker rustig aan doen dus, hoe verleidelijk het ook is om het gaspedaal in te trappen.

Maximum snelheden Europa

  • België – 120 km/h
  • Duitsland – 80 km/h
  • Engeland – 96 km/h
  • Frankrijk – 130 km/h
  • Italië – 80 km/h
  • Luxemburg – 90 km/h
  • Nederland – 90 km/h
  • Oostenrijk – 100 km/h
  • Portugal – 100 km/h
  • Spanje – 80 km/h
  • Zwitserland – 80km/h

9. Overnachten onderweg
Het is misschien verleidelijk om onderweg een nachtje op een parkeerplaats langs de snelweg te slapen. Het is echter de moeite waard om een doorgangscamping op te zoeken en daar voor een nachtje de pootjes uit te draaien. Op grote parkeerplaatsen wordt helaas regelmatig ingebroken en overvallen. Bovendien is het er vaak rumoerig. Geen rustige plek om de nacht door te brengen. Kun je echt niet van de snelweg af? Zoek dan een bewaakte parkeerplaats op.

Op de camping

10. Voortent opzetten
Eenmaal op de camping wil je natuurlijk het liefste met een koel drankje op een stoel neerploffen. Dat kan helaas niet direct, want je moet de voortent nog opzetten. Als je dit thuis al een keertje oefent, gaat het een stuk makkelijker. Markeer de stokken en verdeel de taken, zodat iedereen precies weet wat hij of zij moet doen. Het doek van de voortent of luifel moet in een rail in de caravan geschoven worden. Vet deze rail thuis al in met een spuitbusje siliconenspray. Zo trek je hem er in één keer doorheen. Voor je het weet zit jij prinsheerlijk onder je luifel!

11. Disselbak
Zorg ervoor dat de disselbak van de caravan nooit op slot zit. Hier staan namelijk de gasflessen. In geval van nood is het van levensbelang dat jij of een omstander daar direct bij kan om ze af te sluiten. Geen waardevolle spullen in bewaren, dus.

11. Ereader
Veel mensen vinden in de vakantie de tijd om eindelijk eens een stapel boeken te lezen. Heerlijk, maar wel een heel gesjouw. Een stapel boeken weegt al snel een paar kilo. Schaf voor komende zomer een ereader aan. Hier kunnen duizenden boeken op. Zo hoef je niet te kiezen welke boeken je meeneemt. Bovendien hebben veel ereaders een accu die een hele vakantie meegaat.

Ereader aanschaffen? Dat kan bij deze webwinkels!