Cursus 'van watje naar thrillseeker in 10 achtbanen'

Stel: jij durft in geen enkele attractie, krijgt al hoogtevrees als je op een telefoonboek staat en doet het in je broek bij een looping. Goed nieuws: wij gaan je helpen. Met dit stappenplan verander jij in 10 achtbanen van een watje in een echte thrillseeker! We beginnen klein en gaan steeds een stapje verder. Het einddoel: een ritje in de Goliath in Walibi, de hoogste, snelste en langste achtbaan van de Benelux. Eet je nu nog liever je eigen arm op dan dat je daar in stapt? Over 10 achtbanen denk je er heel anders over!

N.B. Dit stappenplan is natuurlijk bedoeld met een knipoog. Als je achtbanen echt heel eng vindt en je wilt er vanaf, dan kun je beter op zoek naar professionele hulp. Kijk hiervoor bijvoorbeeld op de website van Angstbehandelcentrum IPSO of lees hier een folder over angstbehandeling. Of je stapt gewoon nooit meer in een achtbaan, dat kan natuurlijk ook :).

1. Monorail – Attractiepark Slagharen

We zouden makkelijk beginnen, dus daarom is de eerste stap de Monorail in Slagharen. Stap in bij de ingang en laat je lekker langzaam naar het einde van het park brengen. Ondertussen geniet je van het uitzicht op een indrukwekkende 3 meter hoogte. Om je een beetje af te leiden, staat er halverwege een wervelende poppenshow opgesteld. Eigenlijk enger dan de hele Monorail.

2. Dino Sky Pedalo – Avonturenpark Hellendoorn

Toegegeven, het voelt misschien een beetje gênant als je je tussen de 6-jarigen in de wachtrij begeeft. Maar geef niet op: de Dino Sky Pedalo is een mooie tweede stap om van je achtbaanvrees af te komen. In deze attractie ben je namelijk zelf ‘in control’, zoals therapeuten zeggen. Dat betekent in dit geval dat je zelf moet trappen om vooruit te komen. Jij bepaalt het tempo. Het spannendste moment? De afdaling met een ruime meter hoogteverschil.

3. Rodelbaan – De Waarbeek

De Rodelbaan in pretpark de Waarbeek is een mooie tussenstap van monorails en fietsdino’s naar het echte werk. Dit pareltje stamt uit 193 en het is de oudste achtbaan van Nederland. Dat klinkt een beetje eng, maar de Rodelbaan wordt prima onderhouden en gaat bovendien niet heel erg hard. Het hoogteverschil is de vijf afdalingen is exact vier meter: een mooi begin. Bovendien duurt een ritje in deze Rodelbaan slechts anderhalve minuut. Je staat dus snel weer met beide benen op de grond.

4. Kikkerachtbaan – Duinrell

Het is tijd om stappen te maken. Je stapt vandaag in de Kikkerachtbaan van Duinrell. Dit stalen vehikel is een aanrader voor jong en oud, als we de website moeten geloven. De topsnelheid van de achtbaan is een heftige 36 kilometer per uur. Voor de beeldvorming: dat is net hard genoeg om een bekeuring te krijgen in een woonwijk. De achtbaan is op het hoogste punt 8 meter hoog. Dat is net zo hoog als een gemiddeld rijtjeshuis. Klinkt hoog, maar het is een kinderachtbaan, dus niet aanstellen, gewoon instappen.

5. Twistrix – Drievliet

De Twistrix gaat niet echt hard en ook niet echt hoog. Wat deze achtbaan spannend maakt zijn de ronddraaiende karretjes. Misschien ga je wel achterstevoren van de heuvel af. Of op je kant. Dat weet je niet en dat maakt deze achtbaan een belangrijke stap in het proces. Een goeie achtbaan heeft namelijk een paar onverwachte elementen (voor zover die niet al uitgelegd zijn in on-ride filmpjes op Youtube). Bij een echte achtbaan zijn dat plotselinge loopings, maar dit is een interessante voorbereiding Toch een beetje spannend? Iedereen vanaf 1 meter mag met je mee in het karretje. Een vijfjarige kan een perfecte afleiding zijn als je het te kwaad krijgt.

6. Rioolrat – Avonturenpark Hellendoorn

De naam is niet heel gezellig, maar de Rioolrat in Hellendoorn is onmisbaar. Deze overdekte achtbaan is namelijk in het donker en gaat zo’n 45 kilometer peruur. Je hebt dus geen idee wat er gaat gebeuren en gaat ook nog eens behoorlijk hard. Dat klinkt je nu nog niet echt als muziek in de oren, maar het wordt steeds beter. Het ritje duurt een ruime anderhalve minuut, dus je bent er ook zo weer vanaf. Vind je het na de eerste keer nog steeds niet leuk? Dan ga je nog een paar keer, net zo lang tot je je handen los durft te laten.

7. Joris en de Draak – De Efteling

Tijd voor het echte werk! We gaan nog steeds niet over de kop, maar het tempo gaat flink omhoog. Joris en de Draak in de Efteling is een houten race-achtbaan. Met een vaartje van 75 kilometer per uur race je over een van de houten banen, terwijl op de andere baan een soortgelijk treintje racet. Je zult hier kennis maken met g-krachten. Dat zijn de welbekende kriebels in je buik en het gevoel waarmee je verder in je stoeltje wordt gedrukt. Misschien geloof je het nog niet, maar dit is wat achtbaanliefhebbers echt leuk vinden aan achtbanen. Tip: stap in het midden van de trein, daar gaat het er iets rustiger aan toe dan aan het begin en het einde.

8. De Python – De Efteling

Het is een klassieker en hij kan dus ook niet ontbreken in ons stappenplan. De Python in de Efteling. Ooit de langste achtbaan op het Europese vasteland, inmiddels al lang niet meer. ‘Maar, er waren toch ongelukken geweest met de Python? Met gewonden enzo?’, wil je nu vast piepen. Dat klopt, maar dat is allemaal heel lang geleden en bovendien zijn er allemaal aanpassingen geweest sindsdien. Je kunt dus met een gerust hart instappen voor je allereerste looping. Of eigenlijk zijn het er twee. En twee kurkentrekkers. Toch is het een fijn begin, als is het alleen maar omdat er een ontzettend treffende actiefoto van je benauwde gezicht wordt gemaakt.

9. El Condor – Walibi Holland

Gefeliciteerd! Je bent over de kop geweest en je leeft nog. Dan durf je nu ook wel met loshangende voeten een door drie loopings, twee kurkentrekkers en een paar steile afdalingen, toch? El Condor in Walibi Holland is de perfecte opwarmer voor het echte werk. Met een topsnelheid van 80 kilometer per uur is het nog steeds een lachertje in vergelijking met de volgende achtbaan op het programma, maar het is een goede warming up. Tip: laat je slippers en hoge hakken op de grond staan, voor iemand ze om de oren krijgt.

10. Goliath – Walibi Holland

Het is de hoogste (46,8 meter), de langste (1214 meter) én de snelste achtbaan (106 km/u) van de Benelux. Kortom: de nachtmerrie van iedereen die bang is voor achtbanen. Het is de perfecte afsluiter van onze korte cursus en de manier om een echte thrillseeker te worden. Verrassend snel wordt je omhoog getakeld, waarna je steil naar beneden stort. Gillen mag, dat doet iedereen namelijk. Je ogen dichtdoen is geen aanrader, want er wordt ook nog een leuke actiefoto van je gemaakt. Terwijl je in het karretje zit vraag je je vermoedelijk af waarom je hier in vredesnaam ooit ingestapt bent. Hou in dat geval voor ogen dat deze achtbaan regelmatig tot een van de beste banen ter wereld is gekozen. Het is net als een boek van Harry Mulisch: niet per se leuk, maar wel iets wat je meegemaakt moet hebben.

(11). De allerergste achtbaan ter wereld: Kingda Ka – Six Flags Adventures (VS)
Nu je in de Goliath bent geweest, kun je alles aan. Ook de allerergste achtbaan ter wereld, de Kingda Ka in Six Flags Adventures in Amerika. Binnen 3,5 seconde bereik je een topsnelheid van 206(!) kilometer per uur. Met dit vaartje wordt je steil omhoog afgeschoten naar 139 meter(!), waarna je een halve schroef maakt en met hetzelfde tempo weer naar beneden knalt. Voor zover bekend heeft iedereen het tot nu toe overleefd…

Tips voor als je erg veel last van angst hebt

  • Vraag je af wanneer je voor het laatst in een achtbaan gezeten hebt. Misschien is het al jaren geleden en moet je het gewoon weer eens proberen om te bedenken dat het helemaal niet eng is. Het zou zomaar kunnen.
  • Zijn het vooral de loopings die je eng vindt? Duw je hoofd dan stevig tegen de hoofdsteun terwijl je strak naar je voeten of de bodem van het karretje blijft kijken. Voelt net alsof je rechtdoor gaat.
  • Achtbaanfans hebben bijna iedere achtbaan ter wereld vastgelegd. Zoek op Youtube naar ‘on ride [naam achtbaan] front seat’ en je vindt talloze filmpjes vanuit het voorste stoeltje. Zet het filmpje op full screen en je weet precies wat je kunt verwachten tijdens je achtbaanritje.
  • Volg de veiligheidsregels (die staan bij iedere achtbaan op een groot bord) en de instructies van het personeel op. Als je dat doet, kan je niks gebeuren. Deelnemen aan het verkeer is gevaarlijker dan een achtbaanritje.
  • Als niks anders meer helpt: knijp je ogen stijf dicht en gil de longen uit je lijf.