Dagje weg met de fiets: van tulpenveld tot deltawerk

Afbeelding: Dagje weg met de fiets: van tulpenveld tot deltawerk

Nederlanders zitten graag op de fiets. Het is onderdeel van de cultuur van ons land. Wat betreft de fysieke cultuur: wat behoort er nu tot de pracht en praal van ons land? Uitmetkorting.nl helpt je op weg met de volgende vraag: waar kan ik een dagje weg óp de fiets?

Het Knooppuntensysteem: de ideale routewijzer tijdens een dagje op de fiets

Hoe word je wegwijs in Nederland op de fiets? Over het algemeen wordt hier het Netwerk fietsknooppunten voor gebruikt. Dit zijn ook wel wit-groene bordjes met cijfers er op. Via dit systeem stippel je gemakkelijk een fietsroute uit door het land. De bordjes worden ook wel eens gebruikt als anker, voor een beginpunt van een route. Hier is gemakkelijk naar terug te navigeren. De Fietsersbond Routeplanner laat je zien in welk gebied je mogelijk langs welke knooppunten kunt fietsen. Deze pagina verstrekt informatie over verscheidene gebieden in Nederland. Wat is er zoal te doen en welke fietsroutes zijn er te volgen? Uitmetkorting.nl houdt in dit stuk het landelijk fietsknooppuntensysteem in acht, voor jouw dagje weg op de fiets.

Op de ‘Witte Fiets’ door het Nationale Park de Hoge Veluwe

De natuur van het Nationale Park de Hoge Veluwe is erg afwisselend. Wanneer je het park trotseert, rijd je door een bosachtige omgeving met zowel loof- , naad- als gemengde begroeiing. Tussen de bomen door word je verrast door heidevelden, grasvlakten en stuifzandlandschap. Bezichtig de Hoge Veluwe op ‘de Witte Fiets’, een fiets met een rijke geschiedenis. Deze zogeheten ‘Witte Fiets’ is praktisch onderdeel van de identiteit van het natuurpark.
De Witte Fietsen zijn in groten getale aanwezig en tevens gratis in gebruik. Voor meer informatie over fietsen op de Veluwe bezoek je het Bezoekerscentrum. Ook zijn er ‘Blauwe Huurfietsen’ en aangepaste vervoersmiddelen voor kleine kinderen of mensen met een handicap, denk hierbij aan een bakfiets of rolstoel. Plusonline.nl doet een suggestie voor een fietsroute welke gebruik maakt van het landelijk knooppunten systeem. Je begint hier op knooppunt 70, lees meer over de fietsroute op
de website van plusonline. Verdwaald geraakt in het park? Zit je even zonder telefoon? Volg dan de ANWB-paddestoelen. Niet alleen biedt het Nationale Park de Hoge Veluwe veelzijdige natuur. Langs de route vind je onder andere de volgende recreatie: Kröller Müller, Jachthuis Sint Hubertus en Paleis het Loo.

Op een stalen ros door de hoofdstad

Als toerist op bezoek in Nederland? Een dagje weg op de fiets door Amsterdam mag niet ontbreken. Buiten het feit dat Amsterdam onze hoofdstad is heeft de stad een grote rol gespeeld in de groei van de handelseconomie van Nederland tijdens de Gouden Eeuw. De stad beschikt mede om deze reden over vele historische (handels)panden. Een ander karakteristiek bestanddeel van de stad is de grachtengordel. De grachtengordel staat op de UNESCO Werelderfgoed lijst. De gordel rijkt ook tot buiten de stad reikt. In en rondom Amsterdam mobiel worden? Huur een Yellow Bike. Ideaal voor de dagjesmensen.
Bezoek voor een andere vorm van vermaak een Amsterdams museum en leer direct bij over de kunstenaars van Nederlandse bodem, dit is ook een methode om de stad verkennen. Het Rijksmuseum (knooppunt 561), de Hermitage Amsterdam (knooppunt 565) of een moderner museum zoals NEMO Amsterdam (knooppunt 521). Via deze route van het fietsnetwerk tour je op een tweewieler van Amsterdam naar Zaandam.

Door de Zaanstreek op een tweewieler

De Zaanstreek staat voor Noord-Hollandse historie, een centrum met talloze molens, musea, ambachten, houten huisjes, schuren en niet te vergeten geasfalteerde fietspaden. Het Zaans erfgoed is ontworpen door Jaap Schipper, in het jaar 1961. De natuur in de Zaanstreek is divers, volg de koers van route.nl
en vlieg door de industriële geschiedenis van de streek. Je fietst met deze route langs windmolens, maar ook ‘t Fort aan den Ham. Start in de gemeente Wormer en rijd door tot de Zaanse Schans.

Rijd langs tulpenvelden in de bollenstreek

Liefhebber van narcissen, bloembollen, tulpenvelden en andere sierteelt? Kom dan in het voorjaar, in de periode van maart tot mei naar de grootste bloementuin van Nederland. Het bloemenpark ‘de Keukenhof’ is 32 hectare groot en hier bloeien duizenden bloembollen. Ideaal om rond te karren per fiets. Volg de Keukenhof fietsroute, deze duurt ongeveer 2 uur en is 34 km lang. Deze route is ook op te splitsen in twee verschillende stukken, de zogeheten Noord en Zuid route, in dit geval is de afstand per route ongeveer 17 km. Goed te doen voor op een recreatieve fiets. Voor de Noord en Zuid route en andere fietsroutes volgens het landelijk knooppuntennetwerk, bezoek de website van de bollenstreek.

Fietsen door de Zoutelande

Ter preventie op een herhaling van de watersnoodramp zoals deze in 1953 is voorgevallen, heeft Nederland Deltawerken gebouwd. Nederland wordt niet voor niets ‘de Lage Landen’ genoemd. Fietsen langs deze Deltawerken? Combineer dit ook met een bezoek aan Deltapark Neeltje Jans, bekijk levensgrote aquaria en kom achter alle details over de totstandkoming van de Deltawerken. De route langs de Oosterscheldekering, beginnend bij knooppunt 39, brengt je langs het Nationaal Park Oosterschelde, de Deltawerken en Neeltje Jans. Om de honger te stillen bestel je Zeeuwse mosselen en doe voor de afwisseling qua beweging de onderwaterwandeling bij Neeltje Jans. De route langs Oosterscheldekering is een optie, je kunt er ook voor kiezen langs het vissersdorpje Veere te fietsen of het strand bij de Vrouwenpolder op te zoeken. Beleef Zeeland op de fiets en rijd langs het Nationaal Park Oosterschelde en viskwekerij Neeltje Jans. Via fietsen123 krijg je een indruk van de ecosystemen in Zeeland. Tijdens de rit krijg je tevens wat mee van de flora en fauna aan de kust. Vertrek vanaf knooppunt 39 en is 56 kilometer lang, genoeg voor een dag vertier. Vogel de route uit en waai lekker uit in het zuiden van het land!

Fietsweetjes & cijfers

Hoe gehecht zijn we nou echt aan onze stalen ros? Cijfers van het Nederlands Fietsplatform laten zien dat 24% van de Nederlanders dagelijks een ritje maakt op de fietst. Nederland beschikt over maar liefst 33.000 kilometer aan fietsroutenetwerken, waarvan 4600 kilometer LF-route voor meerdaags fietsplezier. Ideaal voor het recreatieve fietsen en een dagje weg! Dit blijkt uit onderzoek van het Fietsplatform. Dit zijn in totaal 8700 knooppunten. Het onderzoek toont ook aan dat we graag op de fiets zitten om natuur te bewonderen (komt dat even mooi uit)! Tot slot wijst de recreatiemonitor van het Fietsplatform uit dat een fietsvakantie op zijn tijd ook gewenst is.

Wanneer stap jij weer op de fiets voor een dagje weg of mini-vakantie?