Tips voor een dagje uit met een speciaal dieet of voedselallergie

Een verkoelend ijsje, een zoutig patatje met of een broodje knakworst: dat zijn van die snacks die je tijdens een bezoek aan de dierentuin of het pretpark opeet. Die geuren die van de verschillende snackkraampjes of pizzastands afkomen zullen menig persoon doen watertanden! Maar niet iedereen kan zomaar elke snack of elk gerecht opeten. Sommigen hebben namelijk een voedselallergie of een bepaald dieet!

Naar de overzichtspagina
Als je bepaalde dingen niet mag of wilt eten, dan loop je regelmatig tegen problemen aan. Je wordt bij mensen thuis uitgenodigd voor een etentje, maar ineens staat er een hele kalkoen op tafel. En dat terwijl je vegetariër bent! Of je gaat uit eten maar dan blijkt dat de kok niet veganistisch kan koken! Andere mensen mogen een specifiek product niet eten. Deze mensen hebben een voedsel intolerantie, oftewel een voedselallergie. Lactose intoleranten kunnen beter geen zuivelproducten eten terwijl anderen weer ontzettend allergisch zijn voor noten. Dat kan best lastig zijn tijdens je dagje uit naar een dagattractie. Je kunt van tevoren wel wat boterhammetjes of andere hapjes meenemen om te eten, maar aan het einde van de dag is het wel lekker om een warme maaltijd te eten.

Een dagje uit met een voedselallergie of dieet

Voor alle mensen die bepaalde etenswensen hebben, is onderstaand overzicht opgesteld. Wil je heel graag een bezoek brengen aan bijvoorbeeld Walibi of Burgers Zoo, maar wil je per se weten of je daar iets kan eten met jouw allergie of dieet? Dit lijstje helpt je op weg!

Glutenvrij dieet
Vegetarisch eten
Halal eten
Kosjer eten

Tips:

– Heb je een park uitgekozen, dan kan je kijken welke restaurants er allemaal aanwezig zijn. Bel eventueel met het park om te informeren naar de mogelijkheden. Het kan maar zo zijn dat zij een kok in een bepaalde gelegenheid informeren over jouw komst. Dan zorgt hij dat jij aan het einde van de dag een lekker gerecht kan eten waarbij jij je helemaal niet druk hoeft te maken om je allergie.

– Wil je de kok niet opzadelen met jouw allergie, dan is het altijd nog mogelijk dat je een kant-en-klaar gerecht met je meeneemt in een koeltas of koelkist. Bereid deze de avond van tevoren en laat het goed afkoelen voordat je hem in de koelkast stopt. Gaan jullie de volgende dag weg, dan haal je hem eruit en plaats je hem in een koele tas. Het eten gaat zo makkelijk urenlang mee! Gaan jullie uiteindelijk toch ergens een hapje eten, dan kan je aan de kok vragen of hij je prakje even wilt opwarmen. Kleine moeite!

– Hoe zit het met de heerlijk geurende snackjes? Je kunt altijd vragen aan diegene die de etenswaren verkoopt of hij of zij kan controleren welke stoffen erin zitten. Weten zij het niet zeker? Dan is het handig dat je toch wat lekkers van huis meeneemt. Je wilt toch niet dat er een verdwaald nootje in je gerecht zit, terwijl je last hebt van notenallergie?

– Komt het toch voor dat er wel iets in je eten zit wat er écht niet in hoort te zitten en je krijgt een allergische reactie? Zorg er altijd voor dat jij de juiste medicijnen bij je hebt om die allergische reactie tegen te gaan!