Deze dierentuinen en pretparken serveren glutenvrij eten!

Een lekker ijsje, bordje patat of een sappige hotdog: een lekkere snack hoort bij een bezoekje aan een pretpark of een dierentuin. Die geuren die van de verschillende snackkramen en restaurants afkomen doen veel mensen watertanden. Maar niet iedereen kan onbezorgd snacken tijdens een dagje uit. Als je niet tegen gluten kunt bijvoorbeeld.

Glutenovergevoeligheid, ook wel bekend als coeliakie, is een veel voorkomende darmziekte. In Nederland zijn er zo’n 16.000 mensen met de diagnose coeliakie. Zij moeten een strikt glutenvrij dieet volgen, om buikpijn en andere darmklachten te voorkomen.

Wij hebben voor je uitgezocht welke pretparken, dierentuinen, musea en speeltuinen er rekening houden met mensen met een glutenintolerantie. Niet alle restaurants hebben standaard glutenvrije gerechten op de kaart staan, maar als je het even aangeeft bij je reservering, is er vaak heel veel mogelijk. Leg goed uit wat een glutenvrij dieet inhoudt, wat je wel en niet mag eten en wat de gevolgen zijn als je wel per ongeluk gluten eet. Op de website glutenvrij.nl vind je een gratis flyer, die je mee kunt nemen naar het pretpark, om je te helpen bij je uitleg. Als je met de trein reist is het ook mogelijk om op de stations te eten. Hier zijn vaak wel glutenvrije opties te vinden bij bijvoorbeeld AH to go. Kijk hier gelijk even of je goedkope treinkaartjes kunt scoren.

Hieronder vind je een overzicht van het glutenbeleid van de grootste Nederlandse dagattracties.

DierentuinToelichting beleid glutenintolerantie
ApenheulGeen glutenbeleid, wel in de toekomst (glutenvrije menukaart in ontwikkeling).
Aqua Zoo FrieslandBij binnenkomst restaurant aangeven.
ArtisBij reservering aangeven.
AvifaunaBij reservering aangeven.
Berkenhof’s Tropical ZooBij reservering aangeven.
Burgers ZooBij binnenkomst restaurant aangeven.
De OliemeulenBij reservering aangeven.
Dierenpark AmersfoortSnacks en patat zijn glutenvrij aanwezig.
WILDLANDS Adventure ZooBij informatiebalie aangeven.
DierenrijkBrood, muffins, frikandellen en patat zijn glutenvrij.
Diergaarde BlijdorpBij binnenkomst restaurant aangeven. In de terraszaal is glutenvrij eten te verkrijgen.
DolfinariumBij reservering aangeven of bij binnenkomst restaurant. Alleen glutenvrije patat.
EcomareGlutenvrij eten.
Mondo VerdeGeen glutenbeleid.
Ouwehands DierenparkBij binnenkomst restaurant aangeven. Bij het Jungle restaurant zijn glutenvrije patat en pannekoeken aanwezig.
Overloon ZooGeen glutenbeleid, zelf eten meenemen.
Safaripark Beekse BergenBij reservering aangeven.
SanjesZooGeen glutenbeleid, zelf eten meenemen.
UtropiaGeen glutenbeleid, zelf eten meenemen.
MuseumToelichting beleid glutenintolerantie
Beeld en GeluidBij reservering of bij binnenkomst restaurant aangeven. Mogelijkheid tot glutenvrij lunchen.
Haags GemeentemuseumBij reservering aangeven. Alles is mogelijk.
NaturalisGeen glutenbeleid, zelf eten meenemen.
Nederlands OpenluchtmuseumBij reservering of bij binnenkomst restaurant aangeven. Glutenvrije pannekoek en brood aanwezig.
ScheepvaartmuseumBij reservering of bij binnenkomst restaurant aangeven.
SpoorwegmuseumBij reservering of bij binnenkomst restaurant aangeven. Lunchen en snacken kan glutenvrij.
PretparkToelichting beleid glutenintolerantie
Attractiepark DuinrellAlleen bij La Place glutenvrij eten..
Attractiepark SlagharenBij binnenkomst restaurant aangeven. Geldt alleen voor de restauranten Mountain Lodge en Cartwright.
Avonturenpark HellendoornBij Kapitein Baba is glutenvrije patat te verkrijgen.
Billybird HemelrijkGeen glutenbeleid, zelf eten meenemen.
De WaarbeekBij binnenkomst restaurant aangeven.
Dippiedoe BestFrietjes, kroket, frikadel en pannekoeken zijn glutenvrij.
DrievlietGlutenvrije patat en snacks.
DrouwenerzandBij reservering aangeven.
EftelingBij reservering aangeven of bij binnenkomst restaurant.
Het AardbeienlandAlleen aardbeien te verkrijgen.
Koningin JulianatorenGlutenvrij eten.
MadurodamBij reservering of aankomst receptie aangeven, glutenvrije soepen, frites, snacks en brood verkrijgbaar in restaurant “Taste of Holland”
Mini MundiGeen glutenbeleid, zelf eten meenemen.
Nemo AmsterdamBij reservering of binnenkomst restaurant aangeven, beperkt aantal glutenvrije gerechten.
Park TivoliGlutenvrij eten.
SprookjesbosBij reservering of bij binnenkomst restaurant aangeven.
SprookjeshofBij reservering aangeven. Patat en snacks glutenvrij.
SprookjeswonderlandBij reservering of bij binnenkomst restaurant aangeven.
Sybrandys SpeelparkAparte frituur voor glutenvrij eten.
ToverlandSpeciale glutenvrije menukaart.
WalibiBij reservering of bij binnenkomst restaurant aangeven. Alleen Hollywood Bakery biedt glutenvrij eten aan.
SpeeltuinToelichting beleid glutenintolerantie
LinnaeushofGlutenvrij eten.

Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Dit zijn grondstoffen voor alledaagse producten als brood en crackers, maar ook in pasta, pizza’s, koek, soepen, sauzen, ijs en bier komen gluten voor. Zelfs het kleinste spoortje gluten kan al voor klachten zorgen. Daarom is het belangrijk om gluten strikt te mijden. Een heel gedoe, want omdat gluten in zoveel verschillende producten zitten, is het als coeliakiepatient heel belangrijk om de etiketten van alles wat je eet goed te lezen. Thuis is dat vaak nog wel te doen, maar tijdens een dagje uit wordt het vaak lastiger.

Glutenvrij dagje uit

Veel mensen met glutenovergevoeligheid zijn het erover eens dat eten in horecagelegenheden een uitdaging als je strikt glutenvrij eet. Zo kan een plank waar eerst brood op gelegen heeft en daarna gebruikt is voor jouw groente al voor flink wat buikpijn zorgen. Ook patat uit dezelfde frituurpan als de kroketten en frikadellen is geen aanrader. Gelukkig zijn er steeds meer restaurants, ook in pretparken, dierentuinen en andere dagattracties, bekend met coeliakie en houden ze er rekening mee.

Tips

  • Toch zelf eten meenemen? Kijk deze lijst eens door voor een overzicht van online verkooppunten van glutenvrij eten!
  • Een initiatief wat volgens ons navolging zou moeten krijgen in Nederland is Glutenvrijopreis.be. Hier kan je overnachten en glutenvrij ontbijten voorafgaand aan of na een leuk dagje uit!

Blijf opletten!

Een dagje uit met een voedselintolerantie is dus zeker mogelijk, dat bevestigt ook Tatja Claessen, voedingskundige bij glutenvrij.nl. “Een plezierige dag is mogelijk, al moeten de mensen met een allergie altijd op hun hoede zijn. De meest veilige manier om een leuk dagje uit te hebben, is door het meenemen van eigen voedsel. Zo weet je zeker dat je later op de dag geen last krijgt van vervelende symptomen die horen bij jouw voedselallergie of -intolerantie.”

Daarnaast wijst ze op een soort van schijnveiligheid. Het komt namelijk voor dat speciaal bereid voedsel toch besmet kan raken doordat het even in contact is met ander voedsel en er een kruisbesmetting plaatsvindt. Het meest voorkomende voorbeeld is gefrituurde friet. “Als je friet echt glutenvrij wilt houden, dan moet het bereid worden in een aparte frituur en niet in de frituur waar ook ‘normale’ kroketten in worden gebakken. Het komt helaas voor dat pretparken aangeven dat ze glutenvrij voedsel aanbieden, maar dat het toch besmet raakt met voedsel dat niet glutenvrij is.”

Het ene dagje uit is het andere niet en daarom raden we je – als je benieuwd bent waar je glutenvrij kunt eten – altijd aan om de website van het dagje uit zelf te checken. Wel mag je er op voorhand vanuit gaan dat grote dagjes uit als Disneyland Parijs, Plopsaland, de Efteling, Legoland, Europapark, Phantasialand, Slagharen, Bobbejaanland, Wunderland Kalkar, Ouwehands Dierenpark en de Beekse Bergen genoeg mogelijkheden bieden voor mensen met een glutenallergie.