Gratis dagjes uit in Drenthe

Een dagje uit is leuk, maar kan ook behoorlijk in de papieren lopen. Soms heb je niet de financiële middelen om met een groep vrienden of het hele gezin naar een pretpark te gaan. Gelukkig zijn er ook heel veel leuke dagjes uit die geen geld kosten. Je moet af en toe flink zoeken, maar in iedere provincie zijn ze te vinden: leuke gratis uitstapjes. Zo ook in de provincie Drenthe. Het zijn er vaak meer dan je denkt! Wij hebben ze voor je verzameld.

Over Drenthe

Drenthe is een provincie in het noordoosten van Nederland. Ze grenst aan Overijssel, Friesland, Groningen en in het oosten aan Duitsland. De hoofdstad van Drenthe is Assen. De grootste stad van de provincie is Emmen. Andere grote Drentse plaatsen zijn Hoogeveen en Meppel. Bij de provincie Drenthe denken de meeste mensen aan heide en hunebedden. Dat is ook niet zo gek: Drenthe is de dunbevolkste provincie van Nederland en heeft nog een heel landelijk karakter. De provincie staat ook bekend om de veengronden, die vanaf de middeleeuwen zijn ontgonnen voor turfwinning. Drenthe is ook de meest fietsvriendelijke provincie van het land: nergens vind je zoveel kilometers fietspad als hier!

Uitjes in de natuur

Natuurpark Dwingelderveld – Ruinen

Nationaal Park Dwingelderveld is een unieke plek: het is het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Eurpa. Een prachtige plek voor een wandeling of fietstocht. Deze ontdekkingstocht begin je het beste bij het Bezoekerscentrum even buiten Ruinen. Niet alleen omdat dit een goed beginpunt is, maar ook omdat het centrum zelf ook het bezoeken waard is.

De permanente tentoonstelling geeft veel informatie over het ontstaan en het beheer van het heidelandschap. De enorme maquette geeft een goed beeld van het complete gebied. Bovendien worden er ook regelmatig nieuwe wisselexposities georganiseerd over verschillende onderwerpen. In de Vlindertuin bij het centrum staan veel planten die vlinders aantrekken. Ook is er een kruidentuin, een bijenstal en een klein veentje met bijzondere planten. Kortom: een interessant bezoekje om een wandeling door het Natuurpark mee te beginnen! In het Dwingelderveld ligt langs het Commissaris Cramerpad (fietspad) bij het Holtveen een vogelkijkwand.

Adres: Benderse 22 – Ruinen
Openingstijden: Van 1 oktober tot 1 april van woensdag tot en met zondag van 10:00 tot 17:00 uur. Van 1 april tot 1 oktober en in alle schoolvakanties van maandag tot en met zondag tussen 10:00 en 17:00 uur.

Speelbos Lorken – Drouwen

Zoek je een avontuurlijk dagje uit met de kinderen, voor niks? Bezoek dan het Speelbos Lorken in Drouwen. Dit is een bijzondere speeltuin, midden in de natuur. Hutten bouwen, verstoppertje spelen achter de bomen of lekker met takken sjouwen. Het kan allemaal in het Speelbos. In andere bossen mag je de paden meestal niet verlaten, maar hier mag alles! Het Speelbos is een leuke plek om spelenderwijs van alles te leren over de natuur.

Speelbos Lorken ligt naast het Boomkroonpad. Dit pad, door de toppen van de bomen, vraagt wel een kleine vergoeding, maar het is de moeite waard. Na een wandeling door de boomkruinen weet je precies hoe eekhoorntjes zich voelen!

Adres: Steenhopenweg 4 – Drouwen
Openingstijden: Het hele jaar. Bij slecht weer zijn regenlaarzen aan te raden!

Ruimte-uitjes

Radiosterrenwacht Westerbork – Zwiggelte

De Westerbork Synthese Radio Telescoop, beter bekend als Radiosterrenwacht Westerbork bestaat uit 14 zogenaamde synthese-telescopen. Deze 14 telescopen vormen samen een heel grote telescoop, waarmee je de sterren van heel dichtbij kunt bekijken! Er zijn internationaal nog een aantal van deze telescopen. Ze worden gebruikt om grote metingen te doen naar wat er zich allemaal afspeelt in het heelal en op aarde. Zo kunnen wetenschappers met deze telescoop uitzoeken hoe snel de aarde draait en hoeveel invloed de maan heeft op de getijden. Heel interessant, maar wel een beetje ingewikkeld.

Maar ook als je geen sterrenkundige bent is de Radiosterrenwacht de moeite waard. De veertien enorme gevaartes zijn heel indrukwekkend om te bekijken. Maak een mooie fietstocht langs de telescopen. De telescopen staan opgesteld op het voormalige concentratiekamp Westerbork. Een bezoek aan de Radiosterrenwacht is dan ook een moment om even stil te staan bij wie er op deze plek gevangen zaten tussen ’40-’45.

Adres: Schattenberg 1 – Zwiggelte
Openingstijden: Het hele jaar

Melkwegpad – Zwiggelte

Een bezoek aan de Radiosterrenwacht Westerbork is leuk op de fiets, maar nog leuker als je het Melkwegpad loopt. Het Melkwegpad is een wandeling van 2,5 kilometer langs de radiosterrewacht, het Hingsteveen en het voormalige kamp Westerbork.

Je komt langs een schaalmodel van het zonnestelstel. De schaal van het Melkwegpad is 1 op 3.700.000.000. Elke stap die je neemt over het pad zou in het echte heelal is ongeveer 2.5 miljoen kilometer zijn. Onderweg ontdek je door middel van opdrachten, kijk- en doedingen alles over ons zonnestelsel. Fluister bijvoorbeeld heel zachtjes in de fluisterschotels en ontdek dat degene bij de andere fluisterschotel op 100 meter afstand je gewoon hoort. De wandeling begint op de parkeerplaats van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Je hebt geen routebeschrijving nodig: volg de zwart-witte paaltjes!

Adres: Oosthalen 8 – Hooghalen
Openingstijden: Het hele jaar.

Op de boerderij

De Pompoenerie – Nieuw Weerdinge

Dit uitje is vooral leuk in het najaar. Vanaf augustus worden namelijk de eerste pompoenen geoogst bij de Pompoenerie in Nieuw-Weerdinge. Het officiële begin van het najaar! De Pompoenerie ligt op een landelijke locatie in het Drentse landschap. Het is een pompoenen- en kalebassenkwekerij. Ze kweken hier tientallen verschillende soorten, de een nog bijzonderder dan de andere!

De Pompoenerie is vrij toegankelijk en je bent van harte welkom om de mooe pompoencreaties te komen bekijken. Dat je een gezicht uit een pompoen kunt snijden wist je waarschijnlijk wel, maar de pompoenkunst van de Pompoenerie gaat heel wat verder! Leuk om inspiratie op te doen voor je eigen kunstwerkjes. Wandel ook even langs het pompoenenveld en verbaas je over het grote formaat van sommige exemplaren. Natuurlijk zijn er ook pompoenen te koop voor een klein prijsje. Een leuk aandenken om de tuin mee te versieren.

Adres: Weerdingerkanaal nz 114 – Nieuw Weerdinge
Openingstijden: Van augustus tot november: van dinsdag tot en met zaterdag tussen 13:00 en 17:00 uur.

Kinderboerderij de Hofstede – Assen

Een bezoek aan de kinderboerderij is altijd een feest, vooral met jonge kinderen. In Assen vind je twee gratis toegankelijke kinderboerderijen: de Hofstede en de Lariks. Kinderboerderij de Hofstede ligt aan de rand van het Asserbos en is al sinds 1982 een begrip in Assen. Je vindt hier dierenweides, een vogeleiland, een speeltuintje en een knuffelweide.

Adres: Bosrand 1 – Assen
Openingstijden: Dagelijks van 9:00 tot 12:00 en van 13:30 tot 17:00 uur.

Kinderboerderij de Lariks

Kinderboerderij de Lariks is in 2012 helemaal vernieuwd. Het is een gezellige boerderij, met kippen, schapen, pony’s, geiten en konijnen. Alle dieren staan klaar voor een lekkere knuffel. Kinderboerderij de Lariks beschikt ook over een een Natuurpad met een uitkijktoren. Een gezellige kinderboerderij om een paar uur rond te lopen.

Adres: Laak 1A – Assen
Openingstijden: Maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 12:00 en van 13:30 tot 17:00 uur.

De Naoberhoeve – Erica

De Naoberhoeve, voorheen Kinderboerderij het Wildhof, is een gezellige boerderij in het Drentse Erica. De kinderboederij heeft een bijzondere verzameling beesten, waaronder alpaca’s, minivarkens en berggeiten. Ook schapen, pony’s en herten zijn van de partij. Genoeg voor een hele middag lekker knuffelen, dus!

Ook als je zin hebt om een middagje de handen uit de mouwen te steken zit je goed. De vrijwilligers kunnen altijd hulp gebruiken bij het uitmesten, voeren en vegen. Ook mag je de pony’s borstelen. Zo leer je nog meer over het leven op de boerderij.

Adres: Omhaal 39 – Erica
Openingstijden: Van maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 16:30 uur. In het weekend van 9:00 tot 17:00 uur.

Griendtsveenpark – Schoonebeek

Het Griendsveenpark ligt tussen Schoonebeek en Erica. Het is een sfeervol aangelegd park met allemaal veldjes. Op deze veldjes wonen dieren, zoals schapen, herten, ezeltjes, lama’s en ganzen in een natuurlijke omgeving. Het welzijn van de dieren staat voorop, maar je mag ze natuurlijk ook knuffelen en aaien.

Voor de kinderen zijn er maar liefst drie speeltuinen. Een speeltuin voor de jongste bezoekers, een speeltuin voor wat oudere kinderen én en kabelbaan: zo speelt iedereen op een veilige en leuke manier.

Adres: tegenover Berkenlaan 14 – Schoonebeek
Openingstijden: Dagelijks van ‘s morgens vroeg tot in de avonduren.

Bijzondere plaatsen

Museumdorp Orvelte – Orvelte

Orvelte lijkt een openluchtmuseum, maar het is een levendig monumentendorp. Dat betekent dat mensen hier gewoon wonen en werken, waardoor je de geschiedenis aan den lijve beleeft. In Orvelte staan prachtige rietgedekte Saksische boerderijen en andere oude gebouwen. In een aantal boerderijen ben je van harte welkom. Bijvoorbeeld om een kijkje te nemen bij de smid en de klompenmaker, om te kijken bij het kaasmaken en het schapen hoeden.

Je neemt een kijkje in het verleden, om precies te zijn in 1832. Orvelte ontstond tussen de 11e en 13e eeuw en is dus al heel oud. Sinds 1967 is het een autovrij, beschermd dorpsgezicht. Een heerlijke plek voor een mooie wandeling door de geschiedenis. Entree tot het dorp is gratis. Soms worden er leuke activiteiten georganiseerd, zoals markten, dierenkeuringen en demonstraties. Voor deze evenementen wordt wel entree gevraagd.

Adres: Informatiecentrum: Dorpstraat 1 – Orvelte
Openingstijden: Het hele jaar.

Stoottroepen Museum Prins Bernhard – Assen

Het Stoottroepen Museum in Assen vertelt het verhaal van de verrichtingen van de Stoottroepen, een onderdeel van de Koninklijke Landmacht. De ‘Stoters’, zoals ze ook wel genoemd worden, zijn ontstaan uit het verzet in de periode 40-45. Zij werden ingezet bij de bevrijding van Nederland langs de Waal en de Maas.

Na de oorlog wilde Koningin Wilhelmina graag dat de Stoottroepen bleven bestaan en zo geschiedde. Het Stoottroepen Museum vertelt het verhaal van deze mannen, die na de Tweede Wereldoorlog onder andere ingezet werden in Nederlands-Indië, Nieuw Guinea, voormalig Joegoslavië, Irak en Afghanistan. Neem ook een kijkje achter het museum, daar vind je de mascotte van de Stoottroepen: Kees de bok.

Adres: Balkenweg 3 – Assen
Openingstijden: Woensdag en donderdag van 13:00 tot 16:00 uur. Vrijdag van 13:00 tot 17:00 uur.

Streekmuseum Het dorp van Bartje – Rolde

“Ik bid nie veur brune boon’n!” Het is waarschijnlijk de bekendste Drentse uitspraak, afkomstig uit het boek Bartje van Anne de Vries. In het Streekmuseum het Dorp van Bartje in Rolde maak je gratis kennis met de hoofdpersoon en zijn schepper. Daarnaast is er ook veel aandacht voor het leven in Drenthe aan het begin van de 20e eeuw.

In het museum zie je onder andere een oudheidskamer uit 1920, zandtapijten, een expositie over de historie van Rolde, een plaggenhut en een schooltje uit 1930. Daarnaast ligt het Anne de Vries museum met een permanente tentoonstelling over het leven en de werken van deze bekende schrijver. Al met al geeft het Streekmuseum een goed kijkje in de geschiedenis van Drenthe!

Adres: Balloërstraat 2a – Rolde
Openingstijden: Van 1 april tot 1 oktober: van dinsdag tot en met zondag dagelijks tussen 9:00 en 19:00 uur

Centrum Beeldende Kunst – Emmen

Het Centrum Beeldende Kunst in Emmen is een bijzonder bezoekerscentrum. Hier ontdek je het werk van relatief onbekende kunstenaars uit de omgeving van Emmen. Schilderijen, maar ook houtsnijwerken, beelden, etsen en andere bijzondere kunstvormen krijgen hier een plekje.

Regelmatig wordt er een nieuwe tentoonstelling georganiseerd. De meeste kunstwerken blijven zo’n twee maanden hangen in het CBK. Het CBK is onderdeel van de Gemeente Emmen en heeft een belangrijke rol in kunsteducatie in de gemeente. Naast een kunstuitleen en workshops is er dus ook de gratis toegankelijke tentoonstellingsruimte. Een leuke plek om nieuwe kunstenaars te ontdekken!

Adres: Ermerweg 88B – Emmen
Openingstijden: woensdag tot en met zondag van 13:00 tot 17:00 uur.

Expositieboerderij Versteend Leven – Drouwen

Mineralen, fossielen, sieraden en schelpen uit de hele wereld bekijk je in Expositieboerderij Versteend Leven in Drouwen. Het begon ooit met een kleine, particuliere verzameling, maar inmiddels is het museum een begrip in Drenthe. Niet verwonderlijk, want je kijkt hier je ogen uit! Je ziet bijzondere mineralen in allerhande kleuren, vormen en formaten. Bij de fossielen zijn er naast de bekende fossielen ook een paar bijzondere exemplaren te vinden. Wat dacht je van dinosauruseieren? Ook de indrukwekkende collectie schelpen, krabben en kreeften is de moeite waard. Jaarlijks komen er meer dan 50 000 bezoekers naar de boerderij om te kijken naar alle bijzondere schatten uit de natuur. Jij binnenkort ook?

Adres: Allinghoek 7 – Drouwen
Openingstijden: Van 1 april tot 1 november dagelijks van 10:00 tot 17:00 uur. Van 1 november tot 31 maart alleen op telefonische afspraak.

Klokkenmuseum – Vries

Midden in het Drentse dorp Vries vind je de de Protestantse kerk. Onder de consistorie de Dorpskerk vind je een piepklein museumpje. Hier werd in 1517 de klok van de toren van de kerk gegoten. Het klokkengieten was een belangrijke nijverheid in Nederland en de klokkenmakers kwamen de loodzware klokken vaak op locatie gieten. In 1517 kwam Wolter Schonenborch naar Vries om de klok te gieten.

Onder de toren werd een ruimte gegraven waar de mal voor de klok opgebouwd werd. Hoe het gieten, afwerken en ophijsen van de kerkklok van Vries vervolgens verder ging zie je in het miniscule museumpje in de voormalige gietruimte. Het kleine museum geeft een goed beeld van het klokkengieten in Nederland vanaf de 15e eeuw. Neem ook een kijkje bovenin de kerk, om het in 2007 gerestaureerde orgel te bekijken. Een leuk uitstapje in combinatie met een wandeling door en rond Vries.

Adres: Brink 1 – Vries
Openingstijden: Alleen op afspraak. Een afspraak kun je maken bij de VVV Vries (0592-542982)

Hunebedden

Deze bijzondere bouwwerken uit lang vervlogen tijden vind je op maar liefst 52 plaatsen in Drenthe, allemaal binnen een straal van 30 kilometer. Ooit waren het er veel meer, maar veel grafmonumenten zijn afgebroken, zodat de stenen ergens anders voor gebruikt kunnen worden. Veel van de bewaard gebleven Hunebedden zijn vrij toegankelijk voor bezoek. We hebben een paar bijzondere exemplaren voor je op een rijtje gezet.

Hunebed D16 bij Balloo

Als je zin heb in een mooie wandeling door de Drentse natuur, is Hunebed D16 bij Balloo het bezoeken waard. Dit prehistorische bouwwerk ligt tussen akkers en weilanden aan de bosrand. D16 is ongeveer 16 meter lang en heeft nog 8 dekstenen. Vooral de omgeving is heel mooi. Op rustige dagen waan je je weer heel even in de prehistorie en kun je je voorstellen hoe het Drenthe van duizenden jaren geleden eruit zag.

Adres: Lienstukkenweg. Rij de weg helemaal uit tot je op een onverhard pad uitkomt. Dit leidt naar het hunebed. Natuurlijk kun je ook een wandeling beginnen in het centrum van Balloo.

Hunebed D17 en D18 bij Rolde

Hunebed D17 en D18 bij Rolde liggen in een speciaal aangelegd park, achter de Sint Jacobskerk. D18 is de meest opvallende van het stel. Dit grote en vrij complete hunebed is een enorm bouwwerk: de een na grootste van Nederland. Hunebed D17 valt wat minder op. Deze ligt een stukje verderop naast een oude eik. Het is een vrij groot bouwwerk, maar helaas is het volledig ingestort. Beide hunebedden hebben een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Rolde.

Adres: Slokkert 1 – Rolde. Het hunebed ligt bij de kerk, achter de oude begraafplaats.

Hunebed D27 bij Borger

Hunebed D27 is het allergrooste Hunebed van Nederland. Het is ruim 23 meter lang en heeft 9 dekstenen. Vanwege de grootte van dit Hunebed hebben archeologen lang gedacht dat Borger het centrum van de Trechterbekercultuur moest zijn. Hunebed D27 is ook interessant omdat het een van de weinige hunebedden is waar resten van mensen zijn gevonden. Naast het hunebed ligt het Hunebedcentrum. Dit museum is niet gratis, maar wel erg interessant om te bezoeken.

Adres: Hunebedstraat 22. Volg de bordjes ‘museum’.