Gratis dagjes uit in Flevoland

Een dagje uit is leuk, maar kan ook behoorlijk in de papieren lopen. Soms heb je niet de financiële middelen om met een groep vrienden of het hele gezin naar een pretpark te gaan. Gelukkig zijn er ook heel veel leuke dagjes uit die geen geld kosten. Je moet af en toe flink zoeken, maar in iedere provincie zijn ze te vinden: leuke gratis uitstapjes.Ook in de provincie Flevoland. Het zijn er vaak meer dan je denkt! Wij hebben ze voor je verzameld.

Gratis dagjes uit zijn er in alle soorten en maten. Bijzondere kleine musea, gerund door enthousiaste verzamelaars, bezoekerscentra in de mooiste natuurgebieden en unieke monumenten bijvoorbeeld. Maar ook speeltuinen, molens en kinderboerderijen zijn vaak gratis toegankelijk. Smeer dus een stapel lekkere boterhammen, neem een koel drankje mee en verken de provincie Flevoland voor nop!

Flevoland is de jongste provincie van ons land. De provincie bestaat uit drie polders, die allemaal ontstaan zijn door drooglegging van de voormalige Zuiderzee. Flevoland staat bekend om de jonge steden Lelystad en Almere, maar door de drooglegging van de zee zijn ook de voormalige eilanden Urk en Schokland onderdeel van de provincie. Deze plaatsjes zijn al eeuwenoud en hebben een heel eigen cultuur. Kenmerkend voor Flevoland zijn de vele open ruimte en de strakke indeling: het is dan ook voornamelijk bedoeld als landbouwgebied. Lelystad en Almere staan vol met bijzondere architectuur en gelden internationaal als voorbeeld voor moderne stedenbouw.

Uitjes in de natuur

Oostvaardersplassen – Lelystad

Tussen Almere en Lelystad ligt een bijzonder natuurgebied: de Oostvaardersplassen. In een door mensen aangelegde polder ligt een natuurgebied zoals Nederland er duizenden jaren geleden uitzag. Vanaf Buitencentrum Oostvaardersplassen kun je een prachtige wandeling maken door het enorme gebied.

De Oostvaardersplassen staan bekend om de vele grote grazers die er leven. Hier bekijk je Konikpaarden, grote runderen en herten in natuurlijk kuddeverband. Het natuurgebied is in ieder jaargetijde prachtig. In het voorjaar zijn er talloze veulens en kalfjes, terwijl in het najaar de bronstige herten duidelijk te zien zijn. Door het vele water worden er ook veel bijzondere vogels gesignaleerd, zoals lepelaars en zelfs een zeearend. Een groot deel van de plassen is afgesloten, maar vanuit de kijkhutten heb je een prachtig uitzicht over het landschap en de dieren.

Adres: Kitsweg 1 – Lelystad
Openingstijden: April tot en met oktober: Dinsdag tot en met zondag van 10:00 tot 17:00 uur. Van november tot en met maart tot 16:00 uur.

Natuurpark Lelystad – Lelystad

Natuurpark Lelystad is een van de mooiste natuurparken van ons land. Het is in de jaren ‘70 aangelegd als recreatiegebied voor de inwoners van het toen splinternieuwe Lelystad, maar inmiddels wordt het park bezocht door recreanten uit heel Nederland.

Het bijzondere aan het Natuurpark is dat het een belangrijke rol speelt in fokprogramma’s. Je ziet hier bijvoorbeeld bijna-uitgestorven oerpaardjes, het Pater Davidshert en otters. Ook elanden, wilde zwijnen en wisenten lopen in een natuurlijke omgeving. Een prachtige plek voor een bijzondere wandeling door de natuur. Tip: kom op de fiets om parkeerkosten te vermijden.

Adres: Vlotgrasweg 11 – Lelystad
Openingstijden: Dagelijks van zonsopkomst tot zonsondergang. Bezoekerscentrum dagelijks van 12:00 tot 17:00 uur.

Sterrenwacht Almere – Almere

De meeste gratis uitjes zijn overdag het leukst. Dat geldt niet voor een bezoekje aan de Sterrenwacht van Almere. Hier ben je iedere donderdagavond welkom om door de telescoop te komen kijken. Door de telescoop zie je de sterren en planeten die rond de aarde zweven. Natuurlijk wel alleen bij helder weer!

Op de open avonden van de Sterrenwacht Almere zijn ook altijd deskundigen aanwezig. Zij kunnen je precies vertellen waar de Grote Beer is, welke planeet daar zo mooi gloeit en of er kans is op vallende sterren. Een spannend avondje uit.

Adres: Plein 44 – Almere
Openingstijden: Donderdagavond van 20:00 tot 00:00, alleen bij helder weer.

Boerderijen en landgoederen

Stadslandgoed de Kemphaan – Almere

Bij een landgoed denk je misschien aan een eeuwenoude plek. Stadslandgoed de Kemphaan bewijst dat dat helemaal niet zo hoeft te zijn. Dit bijzondere landgoed is namelijk opgericht in 1994 en is daarmee een van de jongste landgoederen van ons land. Er zijn heel veel leuke dingen te doen op het stadslandgoed. Voor volwassenen, maar ook voor kinderen.

Je kunt hier bijvoorbeeld altijd terecht voor een mooie wandeling of fietstocht over het landgoed en door het omliggende bos. Ook is er een kinderboederij met schapen, geiten en varkens. Natuurlijk ontbreekt een speeltuin niet, met gave speeltoestellen gemaakt van natuurlijke materialen, een doolhof en een boomhut. Iedere zaterdag is er bovendien een gezellige boerenmarkt. Stichting AAP heeft ook haar onderkomen gevonden op het landgoed.

Adres: Kemphaanstraat 1 – Almere
Openingstijden: Het landgoed is altijd geopend.

AAP – Almere

AAP is een opvangcentrum voor apen en andere uitheemse zoogdieren. De dieren hebben vaak jarenlang in akelige omstandigheden geleefd en krijgen bij AAP de kans om weer echt ‘aap’ te zijn, samen met soortgenoten. De Apeneilanden van de stichting liggen in Stadslandgoed de Kemphaan en zijn vrij te bezichtigen.

Aapjes kijken is altijd leuk. Op de eilanden leven onder andere mantelbavianen en berberapen. Ze stoeien met elkaar, spelen met takjes en liggen soms ook gewoon lekker te dutten. Op woensdag, zaterdag en zondag is er om 14:00 uur een Apenpraatje, waarbij een verzorger vertelt over de apen en de gebeurtenissen in de groepen.

Adres: Kemphaanpad 1 – Almere
Openingstijden: De apen zijn dagelijks buiten van 9:30 tot 16:00 uur. Als er ijs of sneeuw ligt blijven de dieren lekker binnen en zijn niet te bezichtigen.

Dorpsboerderij Dronten – Dronten

Dorpsboerderij Dronten is een werk- en leerplek voor mensen met een verstandelijke, psychiatrische of sociale beperking. Zij leren hier dieren verzorgen, haardhout te kloven en in een theehuis te staan, terwijl jij als bezoeker geniet van alle mogelijkheden die de boerderij biedt.

Voor de kinderen is de kinderboerderij de grootste trekker: hier zijn konijnen, ratten, muizen, cavia’s, paarden en nog veel meer aaibare dieren. Maak ook een wandeling door het Wisentbos en ontdek dat Flevoland bol staat van de mooie plekjes. Je sluit de dag af met een lekker kopje thee en versgebakken taart in het theehuis.

Adres: Wisentweg 5a – Dronten
Openingstijden: Maandag tot en met vrijdag van 9:30 tot 17:00 uur. Van 1 maart tot 1 november ook op zondag van 13:30 tot 17:00 uur.

Siertuin Kwekerij Joosten – Rutten

Wie wordt er nu niet vrolijk bij de aanblik van een prachtig aangelegde tuin vol kleurige bloemen? De siertuin van Kwekerij Joosten in Rutten is een bezoekje waard. Kwekerij Joosten is een van de grootste Iris- en Hemerocalliskwekerijen van Europa. In de kassen worden prachtige bloemen gekweekt, maar ook de tuin rondom de kwekerij is de moeite waard.

Iedere zaterdag van tussen april en oktober is de tuin geopend voor publiek. Je bekijkt de prachtige bloeiende planten. Er zijn niet alleen Irissen en Hemerocallissen te bewonderen, ook heel veel andere planten staan ‘s zomers prachtig in bloei. Vergeet dus vooral je fototoestel niet!

Adres: Ruttensepad 7-2 – Rutten
Openingstijden: Van 1 april tot half oktober elke zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.

Architectuur

Casa Casla – Almere

Almere, of eigenlijk de hele provincie Flevoland, is het toonbeeld van moderne stedenbouwkunde. Waar vroeger water was, is nu een bijzondere stad verrezen, waar nog steeds aan gewerkt wordt. Door de vele vormen van moderne architectuur in Almere én het feit dat de stad zo’n 4 meter onder zeeniveau ligt, geldt het internationaal als voorbeeld. In Casa Casla, het Centrum van Architectuur, Stedenbouw en Landschap van Almere, ontdek je alles over het verleden en de toekomst van de stad.

Er worden regelmatig tentoonstellingen georganiseerd over architectuur, groen bouwen en de stad Almere. Ook is er een bibliotheek, een filmzaal en een workshopruimte. Hier kom je nog meer te weten over de architectuur in Almere. De workshops zijn overigens niet gratis, de rest van het centrum wel. Kijk ook goed om je heen, zoals het een architectonisch centrum betaamd, is Casa Casla zelf ook de moeite van het bekijken waard.

Adres: Weerwaterplein 3 – Almere
Openingstijden: Dinsdag tot en met zaterdag tussen 12:00 en 17:00 uur.

Prehistorische Nederzetting Swifterkamp – Lelystad

In Natuurpark Lelystad zijn niet alleen veel bijzondere dieren te zien, er is ook een unieke nederzetting te wonderen. Een groep enthousiaste vrijwilligers bouwt en beheert in het natuurpark een dorpje uit de steentijd: Swifterkamp.

Natuurlijk geen écht prehistorisch dorp, maar een zorgvuldig nagebouwde nederzetting, gemaakt van natuurlijke materialen, zoals onze verre voorouders deze ook gebruiken. Regelmatig nemen de vrijwilligers hun tijdelijke intrek in het dorpje om op originele wijze brood te baken, sieraden te maken en aan de nederzetting te werken.

Adres: Vlotgrasweg 15 – Lelystad
Openingstijden: Tijdens openingstijden Natuurpark Lelystad.

Voormalig eilanden

Dagje Urk – Urk

Het oude vissersplaatsje Urk lag ooit in de Zuiderzee. Tegenwoordig is het omgeven door polders, maar de bijzondere eilandsfeer is nog steeds te proeven. Natuurlijk is ook Urk met haar tijd meegegaan, maar door de authentieke sfeer in het oude centrum ga je een eeuw terug in de tijd. Een bezoek aan Urk is dan ook net alsof je een bezoek brengt aan een openluchtmuseum. Wandel door de smalle straatjes, bekijk de kleine huisjes en tuur over de voormalige Zuiderzee, nu IJsselmeer.

Bezoek het Kerkje aan Zee uit 1600, wandel naar de vuurtoren, bekijk het open atelier van kunstenaar Geert Weerstand en verbaas je over de geringe afmetingen van een vissershuisje in het straatmozaïek. Bij de Touristinfo van Urk vind je alle informatie over stadswandelingen en dergelijke. Wellicht overbodig om te vermelden, maar goed om te weten: Urk is zeer kerkelijk. Plan je bezoek dus niet op zondag.

Adres: Wijk 2-2 Urk
Openingstijden: Maandag tot en met vrijdag van 10:00 tot 17:00 uur. Op zaterdag tot 16:00 uur. Van november tot maart dagelijks geopend tot 16:00 uur.

Dagje Schokland

Net als Urk is ook Schokland een voormalig eiland in de Zuiderzee. Door de inpoldering is het nu een eiland op het droge, maar het heeft nog steeds een heel eigen karakter. Het is zelfs UNESCO werelderfgoed. Je dagje Schokland begint bij Bezoekerscentrum de Gesteentetuin. In deze tuin ontdek je hoe stenen zijn ontstaan in de voorlaatste IJstijd. De wandelroute door de tuin zorgt er voor dat je een simpele steen voortaan met heel andere ogen bekijkt.

Neem ook een kijkje bij de expositie over de geschiedenis van Schokland voor je aan een wandeling over het eiland begint. Door de vele cultuur- en natuurhistorische bezienswaardigheden onderweg ben je zo twee uur onderweg.

Adres: Keileemweg 1 – Schokland
Openingstijden: Maart tot en met oktober: zaterdag en zondag van 12:00 tot 17:00 uur. November tot en met februari tot 16:00 uur. In de mei-, zomer- en herfstvakantie dagelijks geopend m.u.v. maandag.