Gratis dagjes uit in Friesland

Een dagje uit is leuk, maar kan ook behoorlijk in de papieren lopen. Soms heb je niet de financiële middelen om met een groep vrienden of het hele gezin naar een pretpark te gaan. Gelukkig zijn er ook heel veel leuke dagjes uit die geen geld kosten. Je moet af en toe flink zoeken, maar in iedere provincie zijn ze te vinden: leuke gratis uitstapjes. Zo ook in de provincie Friesland. Het zijn er zelfs vaak meer dan je denkt! Wij hebben ze voor je verzameld.

Gratis dagjes uit zijn er in alle soorten en maten. Bijzondere kleine musea, gerund door enthousiaste verzamelaars, bezoekerscentra in de mooiste natuurgebieden en unieke monumenten bijvoorbeeld. Maar ook speeltuinen, molens en kinderboerderijen zijn vaak gratis toegankelijk. De hunebedden natuurlijk ook! Smeer dus een stapel lekkere boterhammen en verken Fryslân voor nop!

Friesland is zonder twijfel de meest trotse provincie van ons land. Friezen hebben een eigen taal, een eigen vlag en een eigen volkslied. Volgens veel mensen is die trots terecht, gekeken naar de schoonheid van de provincie. De provincie ligt in het Noorden van het land, aan het IJsselmeer en de Waddenzee. Behalve Texel behoren dan ook alle waddeneilanden aan Friesland toe. Friesland is, door de vele waterwegen, het groene karakter en de prachtige oude plaatsjes, een geliefde provincie bij dagjesmensen en toeristen. Je kunt er heerlijk varen, fietsen en wandelen.

Op de boerderij

De Boerderijbeleving – Tijnje

Denken jouw (klein)kinderen eigenlijk dat melk uit de fabriek komt? De Boerderijbeleving in Tijnje laat zien dat dit niet zo is! Iedere woensdag in de zomer- en herfstvakantie biedt kaasboerderij De Gelder de Boerderijbeleving aan. Twee uur lang mogen kinderen de boer en de boerin helpen met alle klusjes op de boerderij.

Zo mogen ze koeien voeren, kaasjes omdraaien en nog veel meer. Natuurlijk vertellen de boer en de boerin ook vanalles over het leven op de boerderij, koeien melken en kaas maken. Daarnaast mogen de kinderen proeven van kaas en zuivelproducten. Het is wel belangrijk dat je je even aanmeldt van te voren. Dat kan op de website van de Kaasboerderij.

Openingstijden: In de zomer- en herfstvakantie op woensdagochtend vanaf 10:00 uur
Adres: Hawei 42 – Tijnje

Kaasboerderij de Deelen – Tijnje

Op Kaasboerderij de Deelen worden heerlijke kazen gemaakt. Om te laten zien hoe dit in zijn werk gaat, is deze boerderij ook een BeleefBoerderij. Dat betekent dat er heel veel te beleven valt, speciaal voor kinderen! Langs de Beleefroute hangen bordjes met interessante weetjes over het leven op de boerderij. Zo maak je kennis met alle robots die het werken in de stal een stuk makkelijker maken.

Natuurlijk mag je ook pasgeboren kalfjes bekijken en knuffelen met de andere dieren op de boerderij. Er is een uitgebreide speeltuin en je mag een rondje maken op een van de traptrekkers. Ook is er een gezellige picknickplaats en een informatieruimte met een doorkijkje. Kortom: een lekker dagje op het platteland!

Openingstijden: Maandag tot en met vrijdag tussen 9:00 en 18:00 uur. Op zaterdag tot 17:00 uur.
Adres: Warrewei 43 – Tijnje

In de natuur

Bezoekerscentrum Drents-Friese Wold – Appelscha

Het Drents-Friese Wold, op de grens van Drenthe en Friesland, is een van de grootste natuurgebieden van ons land. De ruim 6000 hectare bos, heide, stuifzand en beekdalgrasland werd in 2000 benoemd tot Nationaal Park. Het grote natuurgebied biedt ruimte aan veel bijzondere dier- en plantensoorten. Zo maak je hier kans om een boommarter te spotten, leven er diverse soorten slangen en vliegen er allerlei soorten vogels. De vleesetende Zonnedauw en lavendelheide zijn enkele bijzondere plantensoorten. Dat vraagt natuurlijk om een mooie wandeling.

Deze wandeling begin je bij het gratis toegankelijke Bezoekerscentrum in Appelscha. In dit Buitencentrum leer je alles over de natuurlijke rijkdom van het park. Bekijk de tentoonstelling Grenzeloos Wold, met veel informatie, voorwerpen en foto’s over het gebied. Eens in het echt bekijken? Vanuit het bezoekerscentrum lopen ook diverse wandelingen, zoals de voor iedereen toegankelijke familieroute (2 kilometer).

Openingstijden: April tot en met oktober en in schoolvakanties: Maandag tot en met zondag van 10:00 tot 17:00 uur. November tot en met maart: Maandag tot en met vrijdag van 10:00 tot 16:00 uur, zaterdag en zondag tot 17:00 uur.
Adres: Terwisscha – Appelscha

Bezoekerscentrum Nationaal Park De Alde Faenen – Earnewâld

In de driehoek Leeuwarden – Heerenveen – Dracht vind je Nationaal Park De Alde Faenen. Dit is een laagveenmoeras met meren, riet en moerasbossen. Er komen zo’n 450 planten voor en en brooden ruim 100 soorten vogels. Een prachtig, en nog redelijk onbekend, natuurgebied.

Een bezoek aan De Alde Faenen begint bij het Bezoekerscentrum in Earnewâld. Dit gratis toegankelijke centrum is een mooie voorbereiding op je bezoek. Je leert op een interactieve manier over de ontstaansgeschiedenis, planten en dieren en het beheer in het gebied. In de doe- en beleeftuin leven de kinderen zich helemaal uit. Verken het gebied verder met de in het centrum verkrijgbare wandel-, fiets, en kanoroutes.

Openingstijden: Van april tot en met oktober en in alle schoolvakanties dagelijks tussen 10:00 en 17:00 uur.
Adres: Koaidyk 8a – Earnewâld

Wandelpaden

‘t Blode Fuottenpaad – Opende

We weten het: Opende behoort officieel tot de provincie Groningen. Maar, omdat ‘t Blode Fuottenpaad te leuk is om niet te noemen, rekenen we dit grensgeval nu even tot Friesland. Sorry, Groningen! Het Blote Voetenpad is een bijzonder wandelpad: je mag hier namelijk met blote voeten op lopen.

Dat klinkt misschien een beetje raar, maar na de eerste onwennige stapjes is het heerlijk om het gras, de modder en het hout te voelen onder je blote voeten. Je beleeft de natuur op een hele nieuwe manier: door te voelen, te ruiken en te luisteren. Het pad is hartstikke veilig en gratis toegankelijk. Bovendien is het, door de redelijk korte afstand, ook heel geschikt voor kinderen. Ze vinden het vast fantastisch om op blote voeten te wandelen! Honden zijn niet toegestaan, want sommige dingen ervaar je liever niét met blote voeten..

Openingstijden: Dagelijks, het hele jaar door
Adres: Kale Weg – Opende

Musea

Museum de Grutterswinkel – Leeuwarden

Museum de Grutterswinkel in Leeuwarden is een van de oudste musea van ons land. Het stamt uit de tijd waarin we nog geen supermarkten hadden, maar je je boodschappen deed bij de kruidenier. In het hart van Leeuwarden is nog zo’n winkeltje overgebleven: hier deed vanaf 1900 een groot deel van Leeuwarden de boodschappen. Toen het winkeltje haal deuren sloot, bleef het gelukkig bewaard als museum.

Het museumpje is gratis toegankelijk en trekt jaarlijks rond de 15 000 bezoekers. Niet zo gek, want je kijkt hier je ogen uit. Natuurlijk is het authentieke winkelinterieur interessant om te bekijken, maar ook de tentoonstellingsruimte op de eerste verdieping is leuk om te bezoeken. Hier worden regelmatig wisselende tentoonstellingen gehouden, die te maken hebben met de producten uit de grutterswinkel.

Openingstijden: van dinsdag tot en met zaterdag tussen 10:00 en 17:00 uur
Adres: Nieuwesteeg 5 – Leeuwarden

Nationaal Openbaar Vervoermuseum – Ouwsterhaule

De bus, de trein en de tram: ze behoren allemaal tot het openbaar vervoer. In het Nationaal Openbaar Vervoermuseum in Ouwsterhaule vind je alles wat te maken heeft met het openbaar vervoer in Nederland van vroeger en nu.

Zo zie je een overzicht van de diverse Nederlandse vervoersbedrijven, er zijn schaalmodellen van autobussen en treinen te bekijken, er is heel veel fotomateriaal en natuurlijk mag je het wagenpark ook niet missen. Er zijn ook veel belangrijke voorwerpen te zien, zoals kaartjesknippers en chauffeurspetten. De kinderen vermaken zich in in de kinderspeelhoek. De modeltreinbaan is leuk voor jong en oud. Wil je nog meer weten over het OV? Neem dan een kijkje in de leeshoek, waar veel materiaal over het openbaar vervoer ter inzage ligt.

Openingstijden: Woensdag tot en met zaterdag tussen 11:00 en 17:00 uur
Adres: Jetze Veldstraweg 46a – Ouwsterhaule

Brandspuithuuske – Ameland

In 1913 werden er op Ameland vier zogenaamde Brandspuithuisjes gebouwd. Deze kleine schuurtjes werden gebruikt om de spullen van de brandweer in op te slaan. Een van deze huisjes, het Brandspuithuuske van Nes, is bewaard gebleven en onlangs compleet gerestaureerd. Ook alle authentieke spullen, zoals de brandspuit, zijn erin teruggeplaatst. Leuk om te verschillen tussen de brandweer van nu en die van een eeuw geleden te bekijken!

Openingstijden: Van april tot en met oktober van woensdag tot en met zaterdag tussen 13:00 en 17:00 uur. Van november tot en met maart alleen op vrijdag en zaterdag.
Adres: Kardinaal de Jongweg – Nes, Ameland

Speeltuinen

Speeltuin Spijkerdorp – Drachten

Speeltuin Spijkerdorp in Drachten is een enorme speeltuin. Op ruim 7500 vierkante meter zijn allerlei leuke speeltoestellen te vinden. Van glijbanen en schommels tot een heuse kabelbaan. Een zandbak mag natuurlijk niet ontbreken. Hier bakken de jonge bezoekers de lekkerste zandtaartjes.

Voor nog meer vermaak zijn er skelters, ballen, stelten en andere speelattributen te vinden. Je hoeft je geen zorgen te maken over de veiligheid van je kind. Er zijn veel veiligheidscontroles in de speeltuin en er is altijd een medewerker aanwezig om een oogje in het zeil te houden. Tegen een kleine vergoeding maak je je bezoek aan deze speeltuin nog leuker: dan mag je namelijk een hut bouwen van echt hout!

Openingstijden: Van dinsdag tot en met vrijdag tussen 9:30 en 17:00 uur. Op zaterdag tot 16:00 uur.
Adres: Tjaarda 44 – Drachten

Speeltuin de Greiden – Heerenveen

Speeltuin de Greiden in Heerenveen telt maar liefst 3500 vierkante meter speelplezier voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Een ideaal uitje op een mooie zomermiddag, want de speeltuin is gratis toegankelijk. Er staan maar liefst 17 speeltoestellen, zoals een klimrek, glijbaan, speelhuisjes en een wip. Kortom: klimmen, klauteren, glijden en spelen dat het een lieve lust is!

Alle speeltoestellen staan op zand of rubberen matten, dus ook de jonge kinderen spelen hier in een veilige omgeving. Er is ook ruimte om een balletje te trappen met wat vrienden.De speeltuin bestaat sinds 2007, toen de gemeente Heerenveen de wijk de Greiden grondig gerenoveerd heeft. Met behulp van jeugdige bewoners, scholen en vrijwilligers is er toen een superleuke speeltuin bedacht, waar je ook als niet-inwoner van de buurt van harte welkom bent.

Openingstijden: Het hele jaar door
Adres: Tegenover Smelleken 31, Heerenveen