Gratis dagjes uit in Overijssel

en dagje uit is leuk, maar kan ook behoorlijk in de papieren lopen. Soms heb je niet de financiële middelen om met een groep vrienden of het hele gezin naar een pretpark te gaan. Gelukkig zijn er ook heel veel leuke dagjes uit die geen geld kosten. Je moet af en toe flink zoeken, maar in iedere provincie zijn ze te vinden: leuke gratis uitstapjes. Zo ook in de provincie Overijssel. Het zijn er vaak meer dan je denkt! Wij hebben ze voor je verzameld.

Gratis dagjes uit zijn er in alle soorten en maten. Bijzondere kleine musea, gerund door enthousiaste verzamelaars, bezoekerscentra in de mooiste natuurgebieden en unieke monumenten bijvoorbeeld. Maar ook speeltuinen, molens en kinderboerderijen zijn vaak gratis toegankelijk. Smeer dus een stapel lekkere boterhammen, neem een koel drankje mee en verken de provincie Overijssel voor nop!

Overijssel is een provincie in het oosten van Nederland. De provincie dankt haar naam aan de rivier de IJssel, die in het zuiden de grens met de provincie Gelderland vormt. De hoofdstad van Overijssel is Zwolle. Andere grote steden zijn Almelo, Deventer, Kampen, Hengelo en Enschede. Iedere stad heeft zijn eigen karakter, bijzondere gebouwen en leuke straatjes. Ook voor natuurliefhebbers is Overijssel een bijzondere provincie, door de grote verscheidenheid aan landschappen. Van de waterrijke Weerribben tot de uitgestrekte landgoederen van Twente: overal is wel iets nieuws te bekijken.

Uitjes in de natuur

Belevingspad Punthorst – Punthorst

Een herriehut, een kleurenkamer en een doolhof: als je niet beter zou weten zou je denken dat je in een pretpark bent. Niets is minder waar: deze attracties zijn onderdeel van het Belevingspad in de bossen bij Staphorst. Deze belevingsroute is aangelegd door Staatsbosbeheer en is bedoeld voor families en gezinnen met kinderen. Op speelse wijze maak je kennis met alles wat het natuurgebied in petto heeft.

De route is anderhalve kilometer lang. Dat is een stukje wat je in een half uurtje zou kunnen lopen, maar door alle avonturen die je onderweg beleeft ben je zo een hele middag zoet. Je komt bij een doolhof, een speeleiland, een klimheuvel en een heuse abseilwand. Ondertussen luister je naar de natuur, voel je de grond onder je voeten met je ogen dicht en mag je lekker veel herrie maken. Perfect met jonge kinderen, maar ook later stiekem nog heel leuk!

Adres: Vijverweg 5 – Punthorst
Openingstijden: Altijd. Bij regen zijn rubberlaarzen aan te raden.

Speelbospad – Nijverdal

Normaal gesproken mag je tijdens een wandeling over de Sallandse Heuvelrug niet van de paden af. Dat geldt niet als je over het Speelbospad wandelt. Dit bijzondere wandelpad is speciaal voor kids en begint bij het Bezoekerscentrum Sallandse Heuvelrug. Langs de twee kilometer lange route wordt je overal uitgedaagd om het bos te ontdekken en verkennen.

Langs het pad mag je hutten bouwen, klimmen en klauteren, op avontuur en lekker spelen! Het Speelbospad is gratis toegankelijk, een routebeschrijving is voor een klein bedrag verkrijgbaar bij het Bezoekerscentrum. Er hangen ook pijlen, dus je hoeft niet bang te zijn dat je verdwaalt!

Adres: Grotestraat 28 – Nijverdal
Openingstijden: April t/m oktober: Dinsdag tot en met zondag van 10:00 tot 17:00 uur. Oktober t/m maart: Dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag van 10:00 tot 16:00 uur.

Bezoekerscentrum Koetshuis Hof Espelo – Enschede

Rondom Enschede liggen allerlei oude landgoederen. Een van die oude plekken is Landgoed Hof Espelo. In het voormalige koetshuis van de Rentmeester is een bezoekerscentrum van Landgoed Overijssel gevestigd. Iedere zondag ben je hier van harte welkom. Je bekijkt er interessante exposities over de natuur in de omgeving, geniet van een lekker kopje of begint hier een wandeling.

De vrijwillige gastheren en -vrouwen vertellen je graag alles over het Twentse landgoed. Ze komen uit de omgeving en kennen deze op hun duimpje. Wandel mee met een georganiseerde wandeling of loop vanuit hier zelfstandig een route. Kinderen vermaken zich prima in het Klauterbos van het bezoekerscentrum.

Adres: Weerseloseweg 259 – Enschede
Openingstijden: ‘s Zomers op zondag van 11:00 tot 17:00 uur, woensdag van 13:00 tot 17:00 uur. ‘s Winters op zondag van 12:00 tot 16:00 uur.

Natuuractiviteitencentrum De Koppel – Hardenberg

Natuuractiviteitencentrum De Koppel in Hardenberg is er voor jong en oud. Het gratis toegankelijke centrum biedt namelijk vermaak voor alle leeftijden. Zo is er regelmatig een nieuwe wisselexpositie te bekijken, die te maken heeft met de natuur en het milieu rondom Hardenberg. De vaste expositie over duurzaamheid is interessant voor iedereen die op een milieubewuste wijze wil leven en wonen.

In de natuurontdekhoek kan iedereen vanaf 4 jaar ontdekken wat er in een uilenbal zit, hoe een insect er van heel dichtbij uitziet en raden wat er in de zintuigenbox zit. Er liggen ook spelletjes en zoekkaarten klaar, voor als je in de tuin van het centrum op zoek gaat. Het Natuuractiviteitencentrum is natuurlijk ook een goede uitvalsbasis voor een mooie wandeling langs de Vecht.

Adres: Vechtstraat 8 – Hardenberg
Openingstijden: Dinsdag tot en met vrijdag van 13:00 tot 17:00 uur. In het weekend tot 16:00 uur. In de zomermaanden dagelijks geopend vanaf 10:00 uur.


Boerderijen

De Ulebelt – Deventer

De Ulebelt in Deventer is een bijzondere groene oase midden in een nieuwbouwwijk: je vindt hier namelijk een educatief natuur- en milieucentrum én een kinderboerderij ineen! Het is een perfecte uitvalsbasis voor een middag lekker buiten zijn en genieten van de natuur. Achter het hoofdgebouw is de indrukwekkende tuin van de boerderij gelegen, die bestaat uit verschillende thematuinen. Zo is er een vlindertuin, een bijentuin en een verftuin.

De kinderboerderij is ook een grote publiekstrekker van de Ulebelt. Het is een duurzame kinderboerderij, wat betekent dat er goed nagedacht wordt over bijvoorbeeld energiegebruik. Daarnaast worden er konijnen en knaagdieren opgevangen die om uiteenlopende redenen afgestaan zijn. Er zijn ook koeien, paarden, geiten, varkens, ganzen en nog veel meer lieve dieren om te knuffelen.

Adres: Maatmansweg 3 – Deventer
Openingstijden: Maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:00 uur. Zondag van 13:00 tot 17:00 uur.

De Moestuin – IJsselmuiden

Aardbeien zijn het favoriete zomerfruit van veel mensen. Op een beschuitje met wat suiker, door de yoghurt of gewoon uit het vuistje zijn ze dan ook niet te versmaden. Aardbeienkwekerij Kalter in IJsselmuiden teelt jaarlijks duizenden kilo’s aardbeien. Sinds maart 2010 kun je in De Moestuin, onderdeel van de kwekerij, kijken en beleven hoe de aardbeien groeien.

De Moestuin is een leerzaam dagje uit. Je ziet van dichtbij hoe een aardbeienplantje groeit, bloemetjes krijgt en hoe deze bloemetjes veranderen in een mooie rode aardbei. Ook tomaten, sla en andere groenten en fruit groeien in deze bijzondere moestuin. De Moestuin is gevestigd in een kas, zo is dit ook een leuk uitje bij minder mooi weer. Naast de kas ligt de boerderijwinkel.

Adres: Tuinderweg 2-1 – IJsselmuiden
Openingstijden: Maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:00 uur. Zaterdag tot 16:00 uur. Van oktober tot april gesloten op maandag, dinsdag en woensdag.

Natuurboerderij Lindehoeve – Dalfsen

Natuurboerderij de Lindehoeve is opgericht in 2004, op verzoek van de bevolking van Dalfsen. Het is een bijzondere (zorg)boerderij geworden voor iedereen, waar jong en oud leert over de natuur en geniet van de rust. Iedere middag ben je hier van harte welkom! Kinderen vermaken zich opperbest met de vele dieren die er rondlopen. De geiten, konijnen, schapen en pony’s worden maar wat graag geaaid!

Maar ook als je geen kinderen (mee) hebt is de Lindehoeve een leuk gratis uitje. Er is een tentoonstelling over het ontstaan van de Lindehoeve te zien en de koffie is heerlijk. Rondom de boerderij zijn een aantal bijzondere tuinen aangelegd. Van het vroege voorjaar tot de late herfst kijk je je ogen uit in de bloementuin, de groententuin, de boomgaard, de kruidentuin en rondom de vijver. Vergeet ook niet om de dieren te aaien: uit onderzoek is gebleken dat het heel rustgevend werkt. Gratis ontspannen!

Adres: Koesteeg 4 – Dalfsen
Openingstijden: Dagelijks vanaf 12 uur.

Landgoed het Rheins – Enter

Landgoed het Rheins in Enter is een prachtige plek voor feestjes en conferenties. Daarnaast heeft het eeuwenoude landgoed ook een leuke, gratis toegankelijke, kinderboerderij en speeltuin. De kinderboerderij wordt bevolkt door aaibare dieren, zoals konijnen, schapen, pony’s, een ezel en varkentjes. Natuurlijk ontbreken ook ganzen, eenden, kippen en kalkoenen niet. Urenlang knuffelplezier!

Op de boerderij is ook een royale speeltuin te vinden. Hier vind je onder andere een mega grote airtrampoline, schommels, glijbanen en een kabelbaan. Het landgoed is gratis toegankelijk, voor een kopje koffie op het terras moet je uiteraard wel betalen.

Adres: Reintszijweg 1b – Enter
Openingstijden: Dagelijks vanaf 10 uur


Musea

Stadsboerderij het Wevershuisje – Almelo

Zou jij wel eens terug in de tijd willen? Breng dan een bezoekje aan Almelo. Midden in het centrum van deze Overijsselse plaats ligt namelijk Stadsboerderij het Wevershuisje, gebouwd in het begin van de 17e eeuw. Vroeger leefde hier een hele familie, inclusief het vee, maar tegenwoordig is het een gratis toegankelijk museum.

In het karakteristieke huisje, compleet met vakwerkmuren, laag dak en plafondschilderingen, waan je je zo in het leven van toen. In het voorjaar en de zomer is het goed toeven onder de kersenbomen op de het erf van het boerderijtje. Binnen bekijk je een interessante expositie over weven, spinnen, kantklossen en zijde schilderen. Aan de hand van oude voorwerpen en foto’s zie je precies hoe textiel door de eeuwen heen gemaakt en bewerkt werd. Boeiend om te zien, ook voor kinderen. Er worden ook regelmatig demonstraties gegeven van de oude ambachten.

Adres: Kerkengang 5 – Almelo
Openingstijden: Dinsdag tot en met zaterdag tussen 12:00 en 17:00 uur

Hanzemuseum – Deventer

Midden in het eeuwenoude stadshart van Deventer vind je Hotel de Leeuw. Een aanrader voor een overnachting, maar ook als je niet blijft slapen is hierbinnen iets heel bijzonders te zien. Het gratis te bezoeken Hanzemuseum is namelijk gevestigd in dit hotel. Het is een klein museum, opgericht door het echtpaar John en Els, twee fanatieke verzamelaars. Door de jaren heen hebben zij talloze voorwerpen uit vroeger tijden gespaard.

Aan de muur hangt de grootste verzameling koekplanken van Nederland. Niet verwonderlijk, want Deventer wordt ook wel de Koekstad genoemd. Verder is er een collectie oude koffiemolens, blikken en bakkersattributen. De enthousiaste museumeigenaren vertellen je er graag alles over. Vergeet ook niet om na afloop even in het Oud-Hollandse snoepwinkeltje te kijken..

Adres: Nieuwstraat 25 – Deventer
Openingstijden: Donderdag en zaterdag tussen 11:00 en 17:00 uur

Veenmuseum Vriezeveenseveld – Westerhaar-Vriezenveensewijk

Lang geleden, tussen 1880 en 1950, leefde bevolking van Noord-Twente in en van het veen. Het Veenmuseum Vriezenveenseveld herinnert aan deze periode. Het is een kleinschalig buitenmuseum, midden in de prachtige natuur van Twente. Volg de wandelroute van ongeveer drie kwartier langs een aantal authentieke veenhutten, een typische streekboerderij en een winkeltje uit de 19e eeuw.

Als je meer wilt weten over de streek, het veen en de arbeiders, dan staan de vrijwilligers van het museum voor je klaar. Zij verzorgen rondleidingen en vertellen over het leven in deze streek tijdens de vervening. In de ontvangstruimte van het museum zie je een maquette, talloze foto’s en voorwerpen die gebruikt werden tijdens het turfsteken. Misschien dat opa’s en oma’s nog iets weten uit de periode, terwijl het voor de jongste bezoekertjes een wereld van verschil is met het leven van nu. De prijs: hartstikke gratis!

Adres: Paterswal 11 – Westerhaar-Vriezenveensewijk
Openingstijden: Maandag tot en met donderdag van 9:00 tot 15:00 uur. Vrijdag 9:00 – 11:30. Zondag 13:00 tot 16:00 uur. Zaterdag gesloten.

Museum Huize Keizer – Denekamp

Denekamp is een gezellig Twents plaatsje aan de Dinkel. Al sinds 200 na Christus wonen er hier mensen. Eerst in een kleine nederzetting, later in het huidige Denekamp. In Museum Huize Keizer, aan het centraal gelegen Kerkplein, ga je terug in de tijd. Niet naar het jaar 200, maar naar de vroege 20e eeuw. In huize Keizer werden van oudsher koffie, thee en andere koloniale waren verkocht. De winkel en de naastgelegen woonvertrekken zijn sinds 1920 niet veranderd en ademen dus nog geheel de sfeer van vroeger.

Huize Keizer geeft een goed beeld van het leven aan het begin van de vorige eeuw. Vergeet ook niet om een kijkje te nemen in het Koetshuis. Vroeger stonden hier de rijtuigen, tegenwoordig is het een galerie. Lokale kunstenaars exposeren hier met schilderijen, keramiek en andere kunstwerken. De enthousiaste vrijwilligers leiden je, op afspraak, graag rond.

Adres: Kerkplein 2 – Denekamp
Openingstijden: Van woensdag tot en met zaterdag tussen 13:30 en 16:30 uur.

Museumboerderij ‘t Olde Maat Uus – Giethoorn

Giethoorn is een knus en nostalgisch dorpje in het noordwesten van Overijssel. De eerste bewoners, de Flagellanten, ontgonnen dit veengebied omstreeks 1200 na Christus. Aan de ontginning heeft het dorp haar huidige vorm te danken. Bijzonder om te zien is dat het complete centrum van Giethoorn alleen te voet of per boot is te bereiken. In Museumboerderij ‘t Olde Maat Uus blikken ze terug op de historie van Giethoorn.

Adres: Binnenpad 52 – Giethoorn


Speeltuinen

Doepark Nooterhof

Doepark Nooterhof ligt vlakbij het gezellige centrum van Zwolle. Hier maken zowel kinderen als volwassenen op een leuke manier kennis met een groene leefomgeving. Er is een vleermuiskelder, een bijentuin en een tuin met vergeten groenten, maar ook een totemspeelplaats en een bomencirkel. Kinderen leren op speelse wijze alles over het milieu, de dieren en de natuur in de omgeving. In de zomermaanden zijn de twee waterspeeltuinen in het Doepark natuurlijk het hoogtepunt van het bezoek!

Midden in het park ligt een bijzonder gebouw: het Earth Ship. Dit duurzame gebouw is helemaal gemaakt van gerecyclede materialen en grotendeels zelfvoorzienend. Het was het eerste ‘earth ship’ van Europa. Neem dus rustig de tijd om het bouwwerk uitgebreid te bekijken. Binnen geniet je van een lekker kopje thee met producten uit de regio, maar je mag natuurlijk ook in het park je zelfgesmeerde boterhammetjes opeten.

Adres: Goertjesweg 1 – Zwolle
Openingstijden: Maandag tot en met vrijdag tussen 10:00 en 17:00 uur, zaterdag en zondag van 12:00 tot 16:00 uur

De Zuiderspeeltuin – Enschede

Enschede is de meest speeltuinrijke stad van Overijssel! Een paradijs voor een gratis dagje uit met kinderen. De Zuiderspeeltuin is de oudste speeltuin van de stad. Hij is opgericht in 1936, om de kinderen van de arbeiders in de wijk Getfert/Perik een leuke speelplek gegeven. Ze wisten toen vast niet dat er ruim 80 jaar later nog steeds kinderen spelen in de Zuiderspeeltuin! De speeltuin is gratis toegankelijk en beschikt over klimrekken, glijbannen, rekstokken en nog veel meer leuke toestellen. Ideaal voor jonge kinderen!

Adres: Kuipersdijk 83 – Enschede
Openingstijden: dagelijks van zonsopgang tot zonsondergang


Molens

Als je een buitenlander vraagt om iets typisch Nederlands te benoemen, is de kans groot dat hij over molens begint. Maar wat weet jij eigenlijk over molens? Veel Nederlanders zijn nog nooit in een molen geweest. En dat terwijl een bezoekje aan zo’n ouder molen heel interessant is.

Door heel Nederland zijn er nog steeds molens te vinden, ook in Overijssel. Veel van deze molens worden door liefhebbers onderhouden en draaiende gehouden. Je mag ze gratis komen bezichtigen, om te zien hoe deze bijzondere oude monumenten nog steeds werken. Sommige molens zijn om meel te maken, andere molens houden bijvoorbeeld polders droog of maken mosterd. Omdat er in Overijssel nog behoorlijk veel draaiende, gratis toegankelijke molens te vinden zijn, hebben we een selectie gemaakt van bijzondere exemplaren die nog regelmatig toegankelijk zijn. Alle molens in Overijssel en de rest van Nederland vind je in de Molen Database.

Korenmolen de Hoop – Almelo

Korenmolen de Hoop staat in het centrum van Almelo. Daar staat ie al een flinke tijd: sinds 1896, om precies te zijn. Sommige delen van de molen zijn nog veel ouder: hij is namelijk gemaakt van onderdelen van een eerdere stadsmolen. Het eerste wat opvalt is de hoogte van de molen. Om genoeg wind te vangen in het centrum van de stad, moeten de wieken een behoorlijk eind boven de huizen uitsteken. Je hebt dan ook een prachtig uitzicht vanboven. Zoals de naam al zegt is De Hoop een korenmolen. In het winkeltje van de molen vind je dan ook meel voor pannenkoeken, broden en taarten.

Adres: Nieuwstraat 71a – Almelo
Openingstijden: Woensdag van 13:00 tot 17:30, zaterdag en zondag tussen 9:00 en 17:00 uur. Ook geopend als de molen draait buiten de genoemde tijden.

Bolwerksmolen – Deventer

De Bolwerksmolen in Deventer is een molen zoals je die op Oud-Hollandse schilderijen aantreft. Hij ligt op de westelijke oever van de IJssel, vlakbij het water. De molen is gebouwd in 1863 en wordt sindsdien ingezet om hout te zagen. In de jaren ‘60 raakte de Bolwerksmolen in verval: de verf bladderde af, de omringende huisjes werden gesloopt en de houten onderdelen werden steeds rotter. Gelukkig werd er een actiegroep opgericht. Dankzij deze Stichting is de molen nog steeds volop in bedrijf. De molenaar neemt je graag mee naar binnen om meer te vertellen over zijn bijzondere werkplek.

Adres: Bolwerksweg 8 – Deventer
Openingstijden: Dinsdag en zaterdag van 10:00 tot 16:00 uur.

Oliemolen de Passiebloem -Zwolle

Oliemolen de Passiebloem is ook een typische stadsmolen. De molen heeft een rijke geschiedenis. Hij werd in 1776 gebouwd aan de Nieuwe Vecht. Lang was de molen in het bezit van de plaatselijke oliefabriek, ongeveer tot 1920. Tegenwoordig wordt de Passiebloem beheerd door een enthousiaste groep vrijwillgers. Zij slaan olie uit lijnzaad, raapzaad en walnoten. Tijdens een bezoek aan de molen waan je je eeuwen terug in de tijd. De molen is grotendeels in originele staat. De vrijwilligers geven interessante rondleidingen, zodat je precies ziet hoe alles in zijn werk gaat.

Adres: Vondelkade 175 – Zwolle
Openingstijden: Iedere eerste en derde zaterdag van de maand tussen 10:00 en 16:00 uur. De woensdag na de derde zaterdag geopend van 13:00 tot 16:00 uur.

Molen de Lelie – Ommen

Molen de Lelie in Ommen is gebouwd in 1846. Het is een achtkantige korenmolen. De naam zegt het al: hier worden granen gemalen. De molen is nog volop in bedrijf en heeft zelfs een eigen winkel. Hier worden diverse soorten meel en andere natuurproducten verkocht. Op zaterdag mag je de molen komen bezichtigen.

Adres: Molenpad 7 – Ommen
Openingstijden: Zaterdag van 9:00 tot 16:00 uur.