35 tips: Lowbudget Sinterklaas vieren – zo doe je dat!

Zodra eind augustus de eerste pepernoten opduiken en half september de speelgoedgids op de deurmat ploft weet je het zeker: het heerlijk avondje komt er weer aan! Sinterklaas is voor kinderen een van de hoogtepunten van het jaar, maar bezorgt veel ouders in deze financieel lastige tijden veel zorgen. Want hoe graag je het ook zou willen, soms is het behoorlijk lastig om aan je taken als ‘Hulpsint’ te voldoen. Om deze reden hebben wij van Uitmetkorting.nl deze pagina in het leven geroepen. Bomvol met tips om met een beperkt budget toch een onvergetelijk sinterklaasfeest te vieren!

Sinterklaas is natuurlijk niet alleen een kinderfeest. Ook als je de basisschoolleeftijd al een tijd achter je hebt gelaten is 5 december een speciale avond die je kunt vieren met vrienden en familie. Daarom hebben we ook gedacht aan alle andere mensen die Sinterklaas vieren, bijvoorbeeld met het bekende sinterklaasspel of lekker eten.

Geld besparen op cadeautjes


Sinterklaas is eigenlijk niet compleet zonder cadeautjes. De kindervriend komt namelijk niet voor niets met een groot schip vanuit Spanje gevaren! Met deze tips kun je, ook met een wat lager budget, de Sint een handje helpen om alle kinderhanden te vullen op 5 december.

Sparen

Allereerst wordt het aangeraden om het hele jaar een klein bedrag opzij te zetten, zodat je in december geld hebt voor een cadeautje. Dat hoeft helemaal niet heel veel te zijn. Met iedere maand 2,50 heb je aan het eind van het jaar al 30 euro gespaard voor een mooi cadeau.

Begin op tijd

In januari is Sinterklaas waarschijnlijk het allerlaatste waar je aan denkt, maar het kan slim zijn om dan al je slag te slaan in de uitverkoop. Leg het op de bovenste plank van de kast en pak het tegen Sinterklaas leuk in. Denk wel goed na over het niveau van de cadeautjes en het risico dat anderen het kopen voor bijvoorbeeld een verjaardag. Het is ook slim om na te denken over het feit dat je kind dan bijna een jaar ouder is. Bijvoorbeeld een boek voor de huidige leeftijd is 11 maanden later waarschijnlijk veel te makkelijk.

Koop online

Iets moois gezien in de plaatselijke speelgoedwinkel? Check eerst even of het online niet een stuk goedkoper is. De prijzen van webwinkels liggen vaak lager dan die van fysieke winkels. Bovendien krijg je met kortingscodes nog extra korting op de al lagere prijzen.

Ruilen

Van ruilen komt huilen? Niet voor Sinterklaas! Ruil speelgoed en kleding met andere ouders om met gesloten beurs aan een leuk cadeautje te komen. Trommel hier vrienden voor op, doe een oproep op social media of ga naar een speciale ruilbeurs. Je kunt er ook zelf eentje organiseren, bijvoorbeeld op de school van je kinderen. Er zijn ongetwijfeld meer ouders geïnteresseerd in besparen op Sinterklaascadeautjes.

Een dagje uit in het verschiet…

Dat de winterperiode die na 5 december volgt niet echt uitnodigt om een dagje uit te gaan is erg logisch. Wat natuurlijk wél kan, is het plannen van een leuk dagje uit. En nog leuker is om hier een beetje spanning aan te koppelen. Geef je kinderen vanaf 5 december iedere week of iedere twee weken een hint. Laat het aantal hints synchroon lopen met de tijd die overblijft tot jullie een dagje uit gaan. Op deze manier combineer je een leuk dagje uit met lekker weer met een Sinterklaascadeau waar nogal wat spanning bij komt kijken!

Tip: Om er zeker van te zijn dat je niet teveel betaalt voor een dagje uit, is het slim om onze website goed in de gaten te houden. Naast kortingen op pretparken en dierentuinen vind je bij ons ook andere interessante kortingen. Denk hierbij aan korting op sauna’s, vakantieparken en indrukwekkende musea. Doe hier je voordeel mee!

Tweedehands

Het maakt kinderen over het algemeen maar weinig uit of ze met nieuw of tweedehands speelgoed spelen. Neem dus vooral een kijkje op Marktplaats, rommelmarkten en in kringloopwinkels. Hier vind je vaak prachtig speelgoed voor een prikkie. Tweedehands speelgoed kun je beter wel even goed schoonmaken voor je het aan Sinterklaas meegeeft. Hoe doe je dat?

 • Plastic speelgoed: Plastic speeltjes, duploblokken en badspeeltjes kunnen allemaal in de wasmachine. Stop ze wel in een goed dichtgeknoopte kussensloop of een wasnetje voor lingerie, om schade aan de wasmachine te voorkomen. Veel plastic speelgoed, zoals serviesjes, kan ook in de vaatwasser.
 • Knuffeldieren: Knuffeldieren zijn weer als nieuw na een rondje in de wasmachine! Was ze niet te heet (30- of 40 graden) en gebruik fijnwasmiddel.
 • Houten speelgoed: Reinig houten speelgoed met een sopje van warm water en een klein drupje Dettol. Spoel goed af met schoon water en droog af met een schone theedoek.

Supermarkten

In veel supermarkten en andere grote winkelketens mogen kinderen in de Sinterklaastijd gratis hun schoentje zetten. In ruil voor een mooie tekening stop de Sint er dan iets in, bijvoorbeeld een lekker zakje snoep. Spannend en het kost niets!

Winnen

Doe mee aan winacties. Rond Sinterklaas worden er veel prijsvragen uitgeschreven waarmee je de leukste speelgoedprijzen wint. Meedoen is gratis, dus wat houdt je tegen?

Meerdere cadeaus

Vooral jonge kinderen vinden het uitpakken vaak nog interessanter dan de inhoud van de pakjes. Geef dus liever meerdere leuke kleine cadeautjes, in plaats van één groot cadeau. Zo kun je ook geld besparen.

Nuttige cadeaus

Een nuttig cadeau, zoals een pyjama, pantoffels of een badjas, wordt meestal ook enthousiast ontvangen. Kies voor iets wat je kind toch al nodig had en bespaar jezelf op deze manier geld.

Schoen zetten

“En vanavond mogen jullie allemaal je schoen zetten!”, zegt Sinterklaas enthousiast vanaf zijn troon. Spreek met je kind af dat ze één of twee keer per week hun schoen mogen zetten, omdat Sinterklaas naar alle kindjes in Nederland toe moet en anders niet genoeg tijd heeft. Goedkope schoencadeautjes vind je in de Sinterklaastijd volop. Om je te inspireren hebben we een aantal tips van bezoekers voor je verzameld.

Anna: “Mijn twee dochters (5 & 7) mogen twee keer per week hun schoen zetten. De ene keer krijgen ze dan iets kleins, zoals een leuke pen en de tweede keer zo’n netje chocolademunten”.
Jet: “Ik was vorig jaar een keer vergeten iets te kopen en heb toen in beide schoenen een mandarijn gestopt. Gelukkig vond ik ook nog een leuke Sinterklaaskaart in een laatje en heb er met een onbekend handschrift een briefje van Zwarte Piet opgeschreven. Zwarte veeg op de kaart en klaar. Was een groot succes en de mandarijntjes aten ze keurig op.”
Aïscha: “Mijn kids zijn dolgelukkig met een velletje stickers van zestig cent. Die koop ik bij de Action, daar hebben ze wel meer leuke cadeaus voor nog geen euro, zoals vouwblaadjes of kraaltjes.”
Marga: “Bij de kringloop hebben ze vaak een bak met tijdschriften staan voor een paar cent. Die rol ik dan op, Sinterklaaspapiertje er omheen en klaar. Het maakt kinderen niet uit of die Donald Duck vers van de pers is of van vorig jaar is.”
Anja: “Er is niets mis met praktische cadeautjes in de schoen. Een paar nieuwe sokken of douchegel bijvoorbeeld. Ze hebben het toch nodig en met cadeaupapier eromheen is alles leuker. Ik stop er dan wel altijd nog een handje pepernoten bij.”
Greet: “Gratis, maar altijd succesvol: een waardebon, uitgegeven en ondertekend door Sinterklaas. Goed voor één keer niet hoeven afwassen, een hele dag in pyjama zitten, twee toetjes na het eten of het konijnenhok laten schoonmaken door mama.”

En die wortel in de schoen? Die gooi je natuurlijk niet weg. Met een paar uien en wat aardappels maak je er heerlijke hutspot van of je tovert hem met een uitje, gember en bouillon om tot een gezond wortelsoepje.

Voordelig 5 december vieren

Het heerlijk avondje hoeft niet altijd veel geld te kosten met deze low budget feesttips. Voor een laag bedrag heb je een heel gezellig avondje met familie en vrienden! Sinterklaasavond draait op deze manier om de gezelligheid en het knusse samenzijn, niet om grote of dure cadeaus. Voor veel mensen is dit ook een belangrijke reden om Sinterklaas op deze manier te vieren. Gezellig met zijn allen rond de open haard zitten terwijl de maan door de bomen schijnt!

Sinterklaasspel

Het Sinterklaasspel, waarbij je om en om met een dobbelsteen gooit en opdrachten uitvoert, is heel bekend en wordt veel gespeeld op 5 december. Leuk als de kinderen de Sinterklaasleeftijd een beetje ontgroeid zijn, maar je nog wel iets gezelligs wil doen. Het is heel gemakkelijk: koop allemaal twee of drie cadeautjes voor een afgesproken laag bedrag, bijvoorbeeld 1 euro. Verder heb je alleen een dobbelsteen en een kookwekker of timer nodig. De spelregels van het spel vind je op deze website Veel fun gegarandeerd!

Sinterklaas zonder cadeaus

Sinterklaas vieren zonder cadeautjes. Uiteraard alleen als er geen kinderen bij zijn. Nodig de familie uit en ga gezellig met zijn allen eten en spelletjes spelen. Vraag iedereen om zijn favoriete bordspel mee te nemen en maak er een leuke avond van. Er zijn talloze goedkope maaltijden te verzinnen die je makkelijk in grote hoeveelheden kunt maken. De Allerhande heeft bijvoorbeeld altijd een apart kopje waarin ‘budgetmaaltijden’ worden besproken. Ook de volgende maaltijden zijn ongetwijfeld een succes voor grotere en kleinere groepen:

 • Erwtensoep. Een zak spliterwten, een knolselderij, wat prei, een winterwortel en een paar hamlappen, meer heb je niet nodig voor een enorme pan erwtensoep. Begin wel de avond van tevoren, want na een nachtje staan is de soep het allerlekkerst.
 • Stamppot. Hollandser dan stamppot wordt het bijna niet. Het kost bovendien ook bijna niets om te maken: met een paar kilo aardappelen en de benodigde vulling ben je er al. Ga voor één soort of maak een Oud-Hollands buffet met boerenkool, zuurkool en hutspot. Uiteraard wel met worst!
 • Gourmetten. Gezellig met zijn allen om het gourmetstel hoeft helemaal niet te betekenen dat het een duur avondje wordt. Vooral niet als je je eigen gourmetvlees maakt. Maak kleine hamburgertjes van gehakt met kruiden, slavinkjes door een rolletje gehakt te omwikkelen met een half plakje ontbijtspek en kleine schnitzeltjes door stukjes kipfilet plat te slaan en te paneren. Geklutst ei op tafel voor een omeletje, een paar gesneden champignons en uiringen en klaar is Kees!
 • Tapas. Sinterklaas komt uit Spanje, dus een tafel vol Spaanse hapjes is dan wel op zijn plaats. Om het voordelig te houden kun je iedereen vragen om iets mee te nemen. Denk bijvoorbeeld aan gehaktballetjes, gebakken aardappeltjes, brood met verschillende smeerseltjes, garnalen met knoflook en gemarineerde olijven. Niet alleen zien al die verschillende gerechtjes er erg gezellig uit, maar ook zit er voor iedereen ongetwijfeld iets bij wat hij of zij lekker vindt!

Goedkope surprises

Surprises maken duur? Welnee! Met wat restmateriaal kom je een heel eind. Daar hoef je echt geen dure knutselspullen voor aan te schaffen. Inspiratie nodig? Uitmetkorting.nl heeft drie leuke surprise-ideeën voor je verzameld!

IJsblok

Een geniepige surprise voor iemand die wel wat geduld kan gebruiken: een ijsblok. Pak je cadeautje watervast in, bijvoorbeeld door een plastic zakje om het pakje heen te doen, laat een laagje water bevriezen in een cakeblik, leg het cadeautje erop en vul verder met water. Na een nachtje in de vriezer heb je een prachtige ijsstaaf. Kost niets, maar veel lol is wel gegarandeerd! Wil je iets meer geld uitgeven? Het kan natuurlijk ook met gelatine. De ontvanger van je surprise zal zich ongetwijfeld slap lachen!

Doosje in doosje in doosje

Haal bij de supermarkt een aantal dozen van verschillend formaat. Pak het cadeautje in, stop het in de kleinste doos, pak deze weer in en stop het in een iets grotere doos, etc. Het is nog grappiger als op iedere doos een andere naam staat, zodat het pakje de hele kamer rondgaat voor het bij de ontvanger is.

Wijnfles

Leuk voor een wijnliefhebber. Neem een wijnfles en week het etiket eraf. Vul een teiltje met ijskoud water. Nu wordt het gevaarlijk: Pak een stukje touw, doop het in de spiritus en bind het strak op de fles. Steek dit touwtje aan. Als dit uitgebrand is, dompel je de fles onmiddellijk in het ijskoude water. De fles knapt nu in tweeën. Stop het cadeautje erin, lijm de fles weer op elkaar en plak een etiket over de breuklijn. Raadsels gegarandeerd.

Zelfgemaakte cadeaus

Lowbudget en leuk om te doen: zelf cadeautjes maken. Dat hoeft namelijk niet veel te kosten en is nog leuker dan een gekocht cadeautje. Op Pinterest vind je heel veel inspiratie. We hebben alvast een paar ideetjes voor je, allemaal gebaseerd op iets wat iedereen wel in huis heeft: een lege jampot. Veel knutselplezier!

Koekjes in wording

Vul de jampot met de afgewogen droge ingrediënten voor koekjes, cake of chocolademelk. Schrijf op het etiket wat er nog bij moet om er lekkere koekjes van te maken, bijvoorbeeld boter, melk of eieren en hoe lang het in de oven moet. Origineel en lekker!

‘Schudbol’

Alvast voor kerstmis: een zelfgemaakte ‘schudbol’. Week het etiket van een lege pot af en spoel de pot goed om. Plak aan de binnenkant van de deksel een figuurtje, bijvoorbeeld een besneeuwd dennenboompje. Gebruik hiervoor watervaste lijm. Vul het potje met glitter of nepsneeuw en giet helemaal vol met water en glycerine (verkrijgbaar bij de drogist). Besmeer de schroefdraad met lijm en draai de deksel stevig vast. Met een leuk gekleurd lint is je schudbol helemaal af!

Kruidenzout

Een glazen pot met lekker kruidenzout valt ongetwijfeld in de smaak bij liefhebbers van lekker koken. Meng bijvoorbeeld een grote verpakking zeezout met fijngemalen gedroogde tomaten (niet op olie, maar écht droog!), gedroogde basilicum, gedroogde oregano, grof gemalen zwarte peperbolletjes, knoflookpoeder of gevriesdroogde knoflook en heel fijngehakte gebakken uitjes. Hou je van pit? Verkruimel er dan nog een paar gedroogde chilipepers door.

Scrub maken

Een dure pot scrub kopen in de winkel? Nergens voor nodig Neem 500 gram suiker en meng dit met olijf- of amandelolie (of een mix hiervan) en een flinke lepel honing tot het een fijne structuur heeft. Je kunt de scrub nog verder verfijnen met etherische oliën. Geef er een houten schepje of lepeltje bij. Omdat er geen conserveermiddelen inzitten, blijft de scrub langer goed als je er niet met natte handen inzit.

Kaarsenhoudertjes

Neem een paar glazen potten in diverse formaten en koop kanten taartpapiertjes. Met wat spuitlijm plak je ze op de potten: klaar is je kaarsenstandaardje. Om het nog leuker te maken kun je een handvaatje buigen van ijzerdraad of het potje omwikkelen met een leuk lintje of touwtje.

Nog meer Sinterklaastips

Zo zie je maar: je kunt Sinterklaas zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Om het af te leren hebben we nog een paar laatste handige tips voor je. Zo weten we zeker dat Sinterklaas helemaal klaar is om jou en je familie goed in de watten te leggen op 5 december.

Sinterklaasactiviteiten

De Soli Pietenband speelt in de Sinterklaasperiode vaak in winkelcentra, steden en andere openbare gelegenheden. Swing gezellig (en geheel gratis) mee met het hele gezin!

Met zijn allen

De maand december draait om saamhorigheid. Denk dus ook eens aan een cadeau waar het hele gezin iets aan heeft. Een bordspel voor de hele familie bijvoorbeeld, zoals Monopoly, Cluedo en Ganzenbord. Ook leuk: een mooie kerstfilm, middagje bowlen of andere leuke activiteit voor jong en oud.

Chocoladeletters over

Na Sinterklaas heb je vaak heel veel chocoladeletters over. Tijd voor chocoladefondue! Met wat fruit, overgebleven kruidnootjes, -speculaasjes en een zak marshmallows heb je binnen no time een heerlijk zoet toetje.

Zelf pepernoten maken

Kruidnootjes maak je natuurlijk ook eenvoudig zelf. Goedkoop en het hele huis gaat er heerlijk van ruiken.
Het recept:

 • 250 gram zelfrijzend bakmeel
 • 100 gram zachte boter
 • 125 gram bruine suiker
 • 2 eetlepels speculaaskruiden
 • 3 eetlepels melk
 • snufje zout

Kneed alle ingrediënten tot een soepel deeg. Verwarm de oven voor op 150 graden. Maak kleine bolletjes van het deeg en leg ze op de bakplaat. Na 20 minuten in de oven heb jij je eigen kruidnootjes gemaakt.