Hoewel we de laatste jaren weinig te klagen hebben wat betreft sneeuw, zal Nederland door het gebrek aan bergen nooit echt een wintersportland worden. Jammer, want heel veel Nederlanders zijn dol op skiën en snowboarden. Gelukkig zijn er even ten zuiden van ons meer dan genoeg landen met genoeg bergen én sneeuw. Meer dan een miljoen mensen zoeken in de periode van november tot en met maart dan ook de bergen op om lekker een weekje op wintersport te gaan.
Zou jij dat ook wel willen, maar vind een weekje vakantie van duizend euro een beetje teveel van het goede? Dan hebben we goed nieuws voor je. Wintersport hoeft namelijk helemaal niet duur te zijn. Met onze handige tips ga jij lowbudget een weekje naar de sneeuw om lekker te skiën of snowboarden.
Tijdstip
De schoolvakanties zijn, als je graag wilt besparen, het slechtste moment om op wintersport te gaan. In de kerst- en voorjaarsvakantie betaal je vaak de hoofdprijs. Als het mogelijk is, kies er dan voor om buiten de vakanties op wintersport te gaan. Gaat dat niet lukken, bijvoorbeeld omdat je afhankelijk bent van de schoolvakanties? Kies dan voor de eerste week van januari.
Januari is sowieso de goedkoopste maand om op wintersport te gaan. Dat is niet voor niets, want meestal is het ook de koudste maand van het jaar. Lekker warm aankleden dus, als je graag goedkoop op vakantie wilt!
Bestemming
Een voordelige wintersportvakantie valt of staat bij de juiste -voordelige- bestemming. Wij hebben er een paar voor je verzameld.
Spindleruv Mlyn – Tsjechië
Tsjechië is verreweg de goedkoopste wintersportbestemming van Europa. In het voormalig communistische land betaal je, in vergelijking met Frankrijk, Zwitserland of Oostenrijk, stukken minder voor je verblijf, skipas en lessen. Helaas zijn de skigebieden ook kleiner en de pistes korter. Het grootste skigebied van Tsjechië is Spindleruv Mlyn in het Reuzengebergte, met 26 kilometer piste en moderne liften. Het gebied is, door de geringe omvang, vooral geschikt voor beginnende en halfgevorderde skiërs.
Feldberg – Duitsland
Als je met je eigen auto gaat en je wilt niet teveel geld uitgeven, dan is het handig als de bestemming niet te ver weg is. De Feldberg in het Zwarte Woud is slechts 1 tankbeurt ver. Bovendien is het een ideale wintersportbestemming: hier ontstond, lang gelden, de Duitse skicultuur. Je geniet hier van 55 kilometer piste en over het algemeen prima sneeuw, waarbij Moeder Natuur een handje geholpen wordt met sneeuwkanonnen. Je skiet hier tussen de bossen door en hebt een prachtig uitzicht.
Les Sybelles – Frankrijk
Les Sybelles, ten zuidoosten van Lyon, is een relatief onbekend skigebied, waardoor je hier (nog) niet de hoofdprijs betaald voor een weekje wintersporten. Dat het goedkoop is, zegt echter niks over de kwaliteit van het gebied. Met driehonderd kilometer piste is het het op vier na grootste skigebied van Frankrijk. De liften zijn echter niet zo heel efficiënt. Vooral voor snowboarders is het lastig om van het ene dal naar het andere te komen. Als gevorderde wintersporter vermaak je je hier vooral offpiste: er zijn maar weinig zwarte pistes. Overigens geldt voor Les Sybelles dat het alleen goedkoop is met een pakketreis, inclusief skipas. Een losse pas is wel behoorlijk prijzig.
Borovets – Bulgarije
Op een klein uurtje rijden van de Bulgaarse hoofdstad Sofia ligt het Rilagebergte. In dit gebergte ligt skigebied Borovets. Borovets is een modern skigebied met zo’n 35 kilometer piste, moderne liften en vertier voor zowel gevorderde als beginnende wintersporters. Bulgarije is niet zo’n heel bekend (winter)vakantieland onder Nederlanders, maar als je niet teveel geld uit wilt geven, is het een ideale bestemming.
Met prijsvechters als Wizzair vlieg je binnen drie uur naar Sofia, van waaruit het nog een paar uurtjes rijden is. Skilessen worden er bovendien gewoon in het Engels gegeven en je geniet hier van perfecte sneeuwcondities.
Zakopane – Polen
Ook in Oost-Europa: de stad Zakopane aan de voet van het Tatragebergte in Zuid-Polen. Het is zo’n 12 uur rijden vanuit Nederland. Ook Polen is stukken voordeliger dan de rest van Europa. Eten, drinken, materiaalhuur en je slaapplaats: het kost allemaal een stuk minder dan in bijvoorbeeld Frankrijk of Italië. Het enige nadeel van dit skigebied is dat de skipassen alleen per dag te koop zijn. Voor zo’n 7,50 mag je 15 keer de berg op en af. Het gebied rond Zakopane telt 25 kilometer piste, die vooral geschikt zijn voor beginnende en half-gevorderde wintersporters en gezinnen.
Reis
Misschien ben je geneigd om met je eigen auto te gaan , om kosten te besparen. Soms is dit inderdaad goedkoper, maar vaak ook niet. Naast benzinekosten ben je ook geld kwijt voor tol, vignetten en het huren of kopen van sneeuwkettingen. Om alle spullen mee te krijgen zul je ook vaak een skibox nodig hebben. Met zo’n kist op het dak verbruikt je auto zo’n 15-20% meer brandstof. Het loont daarom om ook te kijken naar andere opties.
Bus
De touringcar is vaak de goedkoopste optie. Naar bijna alle bekende wintersportbestemmingen vertrekt wel een touringcar, die meerdere opstapplaatsen aandoet in Nederland. Veel voordelige pakketreizen gaan daarom met de bus. Natuurlijk kleven er ook een paar nadelen aan een busreis: je zit soms wel 15 uur lang in een bus met wildvreemden, moet alle ‘potjes met vet’ aanhoren en hebt niet altijd evenveel ruimte. Daar staat tegenover dat je voor soms maar 30 euro op plaats van bestemming bent. Daar haal je het met je eigen auto niet voor!
Trein
De trein is iets prijziger dan een touringcar, maar daar staat tegenover dat je meer ruimte hebt, rustiger reist en vaak sneller op plaats van bestemming bent. Met de City Night Line reis je zelfs terwijl je slaapt! Ook met de trein kun je pakketreizen boeken. Dit is vooral voordeliger naar Oostenrijk en Italië. Als je met de trein naar Duitsland, Frankrijk of Zwitserland gaat, is het een aanrader om trein en accommodatie apart van elkaar te boeken.
Vliegtuig
Als je verder Europa ingaat is het fijn om met het vliegtuig te gaan. In plaats van 12 uur in de auto, zit je dan maar 3 uurtjes in het vliegtuig. Er zijn een paar manieren om voordelig te vliegen.
- Schiphol is de duurste luchthaven van ons land. Zoek ook naar vluchten vanaf Eelde, Eindhoven, Düsseldorf en Brussel om goedkoper uit te zijn. Dat loont natuurlijk alleen als je daar niet eerst uren voor moet rijden.
- Veel prijsvechters vliegen voordelig naar hoofdsteden van Europese landen. Je zou hier ook een auto kunnen huren en vanuit deze stad naar je skibestemming gaan.
- Let goed op de toeslag voor het meenemen van bagage. Bij veel low-budget maatschappijen vlieg je alleen voor het aangegeven bedrag als je alleen handbagage meeneemt. Tenzij je met je skipak en skischoenen aan het vliegtuig wilt gaan zitten, gaat dat voor een wintersportvakantie niet lukken. Lees ook goed de voorwaarden voor bijzondere bagage als ski’s en snowboards.
Accommodatie
Eenmaal in de sneeuw, zul je ook nog ergens moeten slapen. In januari (sneeuwzeker, maar koud) en aan het begin en einde (minder sneeuwzeker) van het seizoen zijn hotels, huizen en appartementen het voordeligst, maar er zijn nog een paar trucjes om zo min mogelijk te betalen voor je slaapplaats op wintersport.
Huizenruil/AirbnB
Online zijn er talloze mogelijkheden te vinden om voordelig bij particulieren te slapen. Misschien is er wel een Oostenrijker die niets liever wil dan zijn huis aan de piste ruilen voor dat van jou! Het kost je niets, je moet het alleen niet erg vinden dat er een vreemde in je huis slaapt. Je vindt huizenruilers gemakkelijk via Google. Op AirBnB.nl vind je kamers en appartementen bij particulieren thuis. Als je maar met zijn tweetjes bent, kan dit heel voordelig uitpakken.
Met zijn allen
Hoe meer zielen, hoe meer vreugd en.. hoe minder je betaalt! Huur met een grote groep een chalet, berghut of huis en deel de kosten. Dat is stukken voordeliger dan hotelkamers boeken. Bovendien profiteer je vaak van groepskorting en kun je ook de kosten voor boodschappen delen. Bovendien is het vaak hartstikke gezellig.
Locatie
Kijk ook naar de accommodaties die wat verder van de piste en het centrum van het dorp afliggen. Bij de verder weg gelegen accommodaties stopt er vaak een skibus die je, op vertoon van je skipas, gratis naar de liften brengt.
Boek rechtstreeks
Je accommodatie via een reisorganisatie regelen is makkelijk, maar vaak ook duurder. Bel of mail naar het hotel of de huiseigenaar en boek rechtstreeks daar. Het kost iets meer tijd, maar je betaalt ook vaak een stuk minder, omdat je geen bemiddelingskosten betaalt.
Boek een pakketreis
In sommige gevallen is het voordeliger om een pakketreis te boeken, in plaats van de accommodatie en reis los van elkaar te reserveren. Vooral aan het begin en het eind van het seizoen en voor grote groepen zijn de prijzen van dit soort reizen laag. Veel van deze voordelige pakketreizen naar bijvoorbeeld Frankrijk, Oostenrijk en Italië gaan met de bus. Hierdoor is een dergelijke reis veel voordeliger dan zelf rijden. Je krijgt bovendien ook bijna altijd de skipas bij je accommodatie en kunt meestal ook met korting materiaal huren. Bovendien is er bij veel reismaatschappijen een hostess op locatie aanwezig, om al je vragen te beantwoorden.
Eten en drinken
Na een dag op de piste heb je behoorlijk trek gekregen. Als je terug naar de hotel of appartement wandelt, ruik je alle lekkere geuren en is de verleiding groot om een restaurantje binnen te stappen. Lekker, maar wel prijzig. Het is veel goedkoper om lekker zelf te koken. Vooral als je met een grote groep bent en in een chalet of vakantiehuis overnacht.
Doe houdbare boodschappen alvast in Nederland: dat is vaak veel voordeliger dan de kleine supermarktjes in skigebieden. Zoek wat lekkere recepten op, bijvoorbeeld voor stevige soepen, stamppotten en kaasfondue en ga zelf achter het fornuis staan.
Overigens is het in veel Oost-Europese landen, zoals Tsjechië en Polen, voordeliger om wél uit eten te gaan. Je heb al een hoofdgerecht en een groot glas bier voor zo’n 8 euro. Tussen het skiën door moet er natuurlijk ook gegeten worden. Neem zelf gesmeerde broodjes mee in je rugtas of lunch bij een eettentje in het dal, in plaats van een direct aan de piste.
Materiaal
Als je voor de eerste keer op wintersport gaat en niet zeker weet of het iets voor je is, dan is het zonde om je eigen materiaal aan te schaffen. In dat geval kun je het beter huren. Om zo voordelig mogelijk te huren, is het slim om vooraf al wat research te doen. Op websites als ski-huur-goedkoper.com en snowrental.nl reserveer je voor een zacht prijsje ski’s en schoenen in jouw maat op locatie.
Als je regelmatig op wintersport gaat loont het om je eigen ski’s te kopen, al dan niet tweedehands. Het is even een uitgave, maar op den duur is het voordeliger om je eigen materiaal te hebben. Bezoek ook tweedehands wintersportbeurzen bij jou in de buurt, vaak in het najaar.
Het allergoedkoopst is natuurlijk lenen. Vraag familieleden, vrienden en buren met dezelfde maat of je hun jas, broek, schoenen of ski’s mag lenen. Natuurlijk beloof je om het weer heel en schoon terug te brengen, dan is dat vast geen probleem.
Overige tips
Vaak kun je kiezen voor de grootte van het gebied waar je een pas voor wilt. Als je een beginnende skiër bent, kies dan voor een deelpas in plaats van een complete pas. Dat is goedkoper en je hebt toch nooit de hele pas nodig. Op www.skipasvergelijken.nl bereken je eenvoudig hoeveel je per persoon kunt besparen op de skipas.
Vergelijken is het toverwoord bij vakanties. Daar zijn speciale vergelijkingswebsites voor, zoals Trivago, Zoover en de ANWB. Boek niet zomaar de eerste de beste vakantie die je leuk lijkt, maar doe grondig research naar de voordeligste optie.
Boek heel vroeg of heel laat om het goedkoopst uit te zijn. Lezer Mark boekt het liefst last-minute: “Ik boek graag op het allerlaatste moment, een paar dagen voor ik weg wil. Dan krijg je soms tot wel 70 procent korting!”
Een vakantie voor 500 euro klinkt heerlijk, maar als deze prijs zonder vervoer, skipas en materiaalhuur is, ben je alsnog duur uit. Over het algemeen geldt dat je met een pakketreis, dus reis + accommodatie + skipas het voordeligst uit bent. Let ook goed op de kwaliteit van de inbegrepen service. Voor welk gebied is je skipas geldig? En ‘vlakbij de lift’, bij welke lift is dat? Zo voorkom je teleurstellingen en haal je alles uit jouw geboekte vakantie.
Ultiem lowbudget: de skihal
Niét op vakantie gaan is natuurlijk de allergoedkoopste optie. Zit een wintersportvakantie er voor jou echt niet in dit jaar? Verwen jezelf dan met een dagje naar een indoor skihal in eigen land. Voor een paar tientjes geniet je een hele dag van sneeuw onder je voeten en een gezellige apres-ski daarna. Natuurlijk niet zo leuk als de echte Alpen, maar een prima alternatief!