Online shoppen in buitenlandse webshops

Het mooie aan online shoppen is dat je over de hele wereld kunt winkelen, zonder dat je daarvoor je luie stoel hoeft te verlaten. Met een paar muisklikken bevind je je midden in een Britse modewinkel, Chinese sieradenwinkel of Amerikaanse snackstore. De producten in buitenlandse webwinkels zijn niet alleen uniek, maar in veel gevallen ook nog goedkoper dan in Nederland. Toch zijn er nog veel mensen die zich niet wagen aan shoppen over de grenzen. Jammer, want zo loop je veel leuke spullen mis. Shoppen in buitenlandse webwinkels is dan ook helemaal niet moeilijk, als je maar een paar zaken in je achterhoofd houdt.

Levertijden en -prijzen

Kijk altijd eerst of de webwinkel naar Nederland verzend en zoja, wat dat gaat kosten. Of iets met PostNL vanuit een distributiecentrum in Utrecht naar je toe gebracht moet worden of vanuit Amerika met een internationale vervoerder geleverd wordt: het scheelt nogal in de kosten. Hou daarom rekening met langere levertijden en hogere verzendkosten. Vaak hebben webwinkels een overzicht van de verzendkosten op de website staan. Als het niet duidelijk is, schroom dan niet om er naar te vragen.

Terugsturen

Bij Nederlandse webwinkels is terugsturen vaak geen probleem. Kijk bij buitenlandse webwinkels altijd of het mogelijk is om jouw pakketje te retourneren, mocht het niet passen of niet bevallen. Als de retourkosten erg hoog zijn, of de retourprocedure omslachtig, denk dan goed na over je aankoop. Je kunt ervoor kiezen om het artikel op de gok te kopen. Je kunt het dan altijd nog verkopen op Marktplaats, als het niks is.

Douanekosten

Binnen de EU mag je vrij spullen in- en uitvoeren, zonder dat je daarvoor hoeft te betalen. Pakjes die van buiten de EU komen en meer dan 22 euro waard zijn moeten wel betaald worden. Je betaalt dan douanerechten en omzetbelasting. Dit is een percentage van de waarde van je bestelling, die op kan lopen tot 12 procent (douanerechten) en 21 procent (omzetbelasting).

Niet alle pakketjes uit het buitenland worden eruit gepikt door de douane. Het klinkt oneerlijk, maar dit gaat willekeurig. Je weet dus nooit zeker of jouw pakje onderschept wordt.

Als dit het geval is, betaalt de pakketdienst (bijvoorbeeld UPC of PostNL) jouw belastingen aan de douane. Dit moet je vervolgens terugbetalen als je pakje geleverd wordt, samen met een paar euro verrichtingskosten voor de pakketdienst. Bovendien kan het een paar dagen tot weken duren voor je pakje vrijgegeven wordt.

Hoewel je soms gewoon mazzel hebt en je pakje ongeschonden door de douane komt, is het slim om vooraf te berekenen wat je kwijt zou kunnen zijn aan douanekosten. Dit kan op deze website. Meer informatie en exacte tarieven (deze wisselen regelmatig) staan op de website van de belastingdienst.

Betalen

iDeal wordt alleen in Nederland gebruikt. In buitenlandse webshops moet je dus op een andere manier betalen. De veiligste manier is om per creditcard of PayPal te betalen. Beide betaalmethoden worden internationaal erkend. Bovendien is je aankoop op deze manier verzekerd! Net als bij aankopen in eigen land geldt ook hier: kijk of je via een beveiligde verbinding betaalt en vul nooit je pincode of wachtwoord in.