Eerste Hulp Bij Theateretiquette

Al in de tijd van de Romeinen gingen mensen graag naar het theater. Toentertijd vooral om naar gladiatoren te kijken. Later, in de 19e en 20e werd een avond naar de schouwburg meer iets voor de hogere klassen van de samenleving. Gelukkig is dat tegenwoordig niet meer zo. Door de gestegen inkomens en kortingsacties op theaterkaartjes is een avondje naar de schouwburg bereikbaar geworden voor heel veel mensen. Hierdoor is ook veel van de oorspronkelijke glamour rondom zo’n avondje uit verdwenen. Fijn, want hierdoor is de schouwburg niet meer voorbehouden aan de elite in avondjurken. Iedereen kan naar het theater! Toch zijn er nog wel een paar regeltjes.

Als je een avondje naar het theater gaat, bijvoorbeeld om een musical of een cabaretier te bekijken, doe je dat natuurlijk niet in je oude joggingbroek. En je gaat ook niet met een biertje in je hand mee staan dansen. Maar wat trek je wel aan? En hoe gedraag je je in het theater? Soms is dat best lastig, vooral als je niet wekelijks op het rode pluche te vinden bent. Daarom helpen we je graag een handje. Dames en heren, met trots presenteren wij u: Dé Uitmetkorting Eerste Hulp Bij Theateretiquette.

Wat is etiquette eigenlijk?

Misschien denk je bij etiquette aan prinses Beatrix, een tafel met 10 verschillende vorken en messen, ongemakkelijke stijfheid en het televisieprogramma Hoe heurt ‘t eigenlijk. Dat is niet helemaal terecht. Etiquette is, volgens de encyclopedie, ‘een geheel van cultuurgebonden omgangsvormen’. Makkelijk gezegd: een afgesproken manier waarop we met elkaar omgaan om ongemakkelijke situaties te voorkomen.

De manier waarop je mensen begroet bijvoorbeeld, maar ook kennismaken met onbekenden, gedrag aan tafel en in het verkeer en de kleding die je draagt: het zijn allemaal vormen van etiquette. Voor iedere gelegenheid is er een andere etiquette. Zo gedraag je je op het voetbalveld anders dan in het theater en in een restaurant anders dan op kantoor. Door de afgesproken regels weet iedereen wat hij of zij moet doen in een bepaalde situatie. Handig, toch?

Wat trek je aan naar het theater?

Het is gepast om je voor een bezoek aan een voorstelling wat netter aan te kleden dan je normaal gesproken zou doen. Natuurlijk hoef je niet in het lang of in een smoking, tenzij je uitgenodigd bent op de premiere, maar een verzorgde outfit staat wel zo netjes. Laat je spijkerbroek en makkelijk zittende trui in de kast hangen en ga er eens helemaal voor. Vaak is leuke kleren uitzoeken en je lekker opdoffen al een leuk onderdeel van de voorpret van een fijn avondje uit!

Als man draag je bijvoorbeeld een nette pantalon of chino, met een overhemd en eventueel een trui of jasje erover. Ook een donkere, effen spijkerbroek mag tegenwoordig bent. Ben je niet zo’n hemdentype? Dan kan een net shirt, zonder drukke prints, eventueel ook. Een overhemd heeft wel de voorkeur. Wat schoeisel betreft is het netjes om voor nette schoenen te gaan. Hoe hip Nike Airmax ook zijn: ze zijn niet gepast voor een theater.

Als dame kies je voor een leuk jurkje met een mooie panty en een paar laarzen. Ook een mooie pantalon met een blouse kan best. Wil je echt graag een spijkerbroek aan? Kies dan voor een donker, effen exemplaar en draag er een blazertje op. Wat schoeisel betreft, geldt voor dames eigenlijk hetzelfde als voor heren: nette schoenen, geen gympen.

Een spijkerbroek, kan dat?

Kun je het maken om in een jeans naar het theater te gaan? Veel oudere mensen zullen zeggen van niet. Een spijkerbroek is oorsponkelijk echt not done in het theater. Maar wat nu als jij je gewoon nergens anders lekkerder in voelt dan in je spijkerbroek? Wees gerust, je zal er niet uitgezet worden omdat je een spijkerbroek draagt. Een mooie pantalon of, in het geval van de dames, panty, staat echter een stuk chiquer. Maar, als jij je echt niet lekker voelt in zo’n nette outfit, dan mag een spijkerbroek best. Ze zijn inmiddels algemeen geaccepteerd. Kies in dat geval voor een effen gekleurd, donker exemplaar. Bleekvlekken, scheuren en rafels zijn wel ongepast.

Tips

  • Kies voor kleding die lekker zit. Een voorstelling duurt al snel 2 uur en dan is het vervelend als je broek knelt of je trui kriebelt.
  • Een paar mooie oorbellen of een opvallende ketting maakt een simpel T-shirt al snel luxe. Ideaal als je geen nette T-shirts hebt.
  • Kies voor een klein tasje, met daarin pepermuntjes, je (uitgeschakelde!) telefoon, sleutels en eventueel zakdoekjes. Meer heb je niet nodig!
  • Kleed je niet te warm. Door de combinatie van veel mensen en felle theaterlampen stijgt de temperatuur al snel. Kies bijvoorbeeld voor een vestje, wat je uit kunt doen als het te warm wordt.
  • Neem geen enorme tas mee de zaal in. Je kunt hem niet kwijt onder je stoel, waardoor hij erg in de weg ligt voor mensen die er langs willen. Laat al je spullen dus thuis, of lever je tas in bij de garderobe.

Hoe gedraag je je in het theater?

Er zijn heel veel verschillende voorstellingen in een theater. Zo kun je naar een grote musical gaan, waar talloze mensen naartoe gaan. Daar gedraag je je anders dan wanneer je naar een bijzonder toneelstuk in de kleine zaal van een schouwburg gaat. Toch kun je over het algemeen zeggen dat een avond naar het theater om ander gedrag vraagt dan een avond naar de kroeg. Logisch, want er staan mensen op het podium hun best te doen om jou een leuke voorstelling te bezorgen. Die wil je je volle aandacht geven.

Natuurlijk is er een verschil tussen een toneelstuk, een zitconcert, een cabaretier of een vrolijke musical. Bij een concert of een musical mag je uiteraard meeklappen of zelfs meezingen. Bij een toneelstuk of een cabaretier is het de bedoeling dat je stil bent. Maar wat zijn nu de algemene etiquette-regels in het theater? Dat is niet altijd even makkelijk. Daarom hebben we de belangrijkste regels in het theater nog eens voor je op een rijtje gezet. Zo weet je precies wat er van je verwacht wordt en dat zorgt voor een gezellige avond!

  • Ga op de stoel zitten die op je kaartje staat, of die de medewerker je aanwijst. Het is niet alleen niet netjes om op een andere stoel te gaan zitten, het is ook nog eens heel onhandig. Na een pauze is het ook gebruikelijk om weer op dezelfde stoel te gaan zitten.
  • Als je bekenden ziet, zwaai dan naar ze om de aandacht te trekken. Schreeuwen is niet de bedoeling.
  • Zet je telefoon uit. Niet alleen op stil, maar echt helemaal uit. De verbinding van je telefoon kan het geluid van de voorstelling verstoren.
  • Vanaf het moment dat het licht uit gaat is het de bedoeling dat je stil bent. Ook fluisteren is heel storend. Lachen mag natuurlijk wel!
  • Blijf zoveel mogelijk stil zitten. Natuurlijk mag je af en toe van houding verwisselen, maar het is niet de bedoeling dat je op staat om naar het toilet te gaan. Ga dus voor de voorstelling!
  • Neem geen eten en drinken mee de zaal in. Ook knisperende papiertjes van snoepjes zijn irritant voor andere mensen in de zaal. Kies dus voor een geluidloos rolletje pepermunt.
  • Draag geen enorme hoeveelheden parfum of after shave. Een beetje is heerlijk, maar teveel is misselijkmakend.
  • Als je voor andere mensen langs moet lopen om je plek te bereiken, dan loop je met het gezicht naar deze mensen toe. Je vindt het zelf vast ook niet fijn om een achterwerk in je gezicht te krijgen.
  • Als de show afgelopen is dan applaudisseer je. Als je het echt heel goed vond, geef je een staande ovatie. Voel je dus niet verplicht om te gaan staan. Als jij het niet fantastisch vond, blijf je gewoon zitten. Blijf op je plek tot het applaus is afgelopen en het licht helemaal aan is.

Levensgevaarlijk: te laat komen

Te laat komen is nooit netjes, maar tijdens een musical, cabaret- of theatervoorstelling is het echt not done. Je verstoort de rest van het publiek, maar ook de artiest(en). Zorg er dus voor dat je ruim op tijd bent en hou ook rekening met het eventueel parkeren van de auto. Een half uur van te voren aanwezig zijn is ideaal. Zo heb je de tijd om nog even iets te drinken en rustig naar je plaatsen lopen.

Te laat komen kan je trouwens op een paar stekelige opmerkingen komen te staan. Voor je het weet is alle aandacht op je gevestigd, zoals in deze show van Marc-Marie Huijbregts.