Pretparken, dierentuinen en musea houden steeds vaker rekening met bezoekers met een beperking. In het afgelopen jaar is de toegankelijkheid van onder andere mensen met autisme en ADHD’ers een stuk verbeterd in vergelijking met afgelopen jaren. Verder wordt er meer stilgestaan bij bezoekers met bepaalde etenswensen. Steeds meer dagattracties passen hun beleid aan zodat iedereen een prettige dag uit kan beleven. Van 7 tot en met 12 oktober is het de Week van de Toegankelijkheid, de perfecte gelegenheid voor Uitmetkorting.nl om naar buiten te komen met deze informatie.

Autisme en ADHD

De meeste parken, dierentuinen en musea hebben al wel een beleid voor mindervalide bezoekers. Een stijgend aantal dagattracties houdt nu ook rekening met de toegankelijkheid van bezoekers met een geestelijke beperking of met bezoekers die bepaalde etenswensen hebben. Denk maar aan iemand met autisme, voor wie een bezoek aan een druk park best heftig kan zijn. Zij kunnen met de Autipas of een doktersverklaring gebruik maken van een alternatieve ingang bij een attractie, zodat ze niet in een veel te drukke wachtrij hoeven te staan. Ook ideaal voor mensen met ADHD: zij krijgen net zoveel prikkels binnen als iemand met autisme en moeten dat allemaal zien te verwerken in de hersenen. Er bestaat verder een mogelijkheid dat sommige dagattracties korting op de entreeprijs geven, zowel voor de bezoeker met de beperking als de begeleider.

Silke bezocht Attractiepark Slagharen: “Dankzij de Randy-en-Rosie-pas (die je krijgt bij het tonen van de Autipas) mochten we via de uitgang in de attractie. Helemaal top.”

Manon ging met haar gezin naar het Belgische Bobbejaanland: “Een super dagje zonder enig probleem. Echt een aanrader voor kinderen met autisme want er wordt heel veel rekening mee gehouden. De allerleukste dag van de vakantie!”

Marleen nam haar zonen mee naar Koningin Julianatoren: “Met de Autipas mochten wij direct parkeren bij het parkeerterrein vlak naast de ingang. De lange wachtrijen voor de pendelbussen bleven mijn zoon bespaard! In het park was iedere werknemer bekend met de pas. Zodra mijn zoon hem liet zien mocht hij samen met zijn broertje bij de uitgang naar binnen. Er was slechts één attractie waarbij dit niet mogelijk was. Het personeel informeerde de overige wachtenden op een correcte manier waarom mijn zoon voorrang kreeg. Echt niks dan lof voor dit park, dankzij de autismevriendelijke houding van alle medewerkers hebben allebei mijn jongens een fantastische dag gehad!”

Voedsel

Er zijn steeds meer mensen die letten op wat ze eten. Sommige mensen kiezen er zelf voor om vegetariër te zijn, anderen zijn door hun geloof of door allergieën genoodzaakt om bepaald eten te laten staan. Denk maar aan iemand die geen gluten of lactose mag: voor hen moet speciaal eten worden bereid. Evenals voor bezoekers die halal en kosjer eten. In hun geval moet er niet alleen gedacht worden aan de ingrediënten, maar ook aan de manier waarop het eten moet worden bereid. De Nederlandse dagattracties krijgen steeds vaker de vraag of er speciale restaurants of gerechten zijn voor deze groepen en houden er gelukkig ook steeds vaker rekening mee. Het is in sommige gevallen wel noodzakelijk om van tevoren te bellen met de dagattractie, om door te geven dat je halal, glutenvrij of anders moet eten. Is het dan etenstijd, dan word je verwezen naar het restaurant die een speciaal hapje voor jou heeft klaargemaakt!

Lennert heeft een glutenallergie: “Center Parcs Heyderbos Nederland, half pension en glutenvrij. Bij aankomst in het market restaurant gemeld en zelf mijn menu kunnen samenstellen en …. zeer lekker!”

Ook Sharon heeft regelmatig problemen met haar allergie: “Wauw!! Super dat jullie daar werk van hebben gemaakt. Je loopt er inderdaad regelmatig tegenaan dat je tijdens een leuk dagje uit met vrienden, de kous op de kop krijgt als je glutenvrij moet eten. Hier word ik echt blij van. Dank jullie wel!”

Initiatief

Na ons onderzoek naar de toegankelijkheid van dagattracties, kregen we veel leuke reacties binnen. Zo ook van een aantal Nederlandse instanties. Zelfs van het NVA, de Nederlandse Vereniging voor Autisme. Christine Ruiter zegt hierover: “Het is fijn dat er parken zijn die de Autipas accepteren en faciliteiten scheppen voor mensen met autisme, om een dagje uit prettiger te doen verlopen.”

Uitmetkorting.nl is momenteel bezig met verschillende onderzoeken omtrent toegankelijkheid. Enkele resultaten zijn al online te bekijken. “We bekijken per dagattractie wat de mogelijkheden zijn,” legt Nikki Bijhouwer uit, die namens de kortingssite onderzoek doet naar toegankelijkheid. In de aankomende tijd zullen er meer online pagina’s worden gepubliceerd met informatie voor bepaalde doelgroepen. “Zoals zwangere vrouwen en senioren. Welke faciliteiten zijn er voor hen en welke dagattractie is het prettigst voor hen om te bezoeken.”

« vorige artikel
volgende artikel »