Dagje uit naar een museum: de leukste musea voor jong en oud in Nederland

Een dagje uit naar een museum is een fantastische manier om plezier te hebben en tegelijkertijd heel veel te leren. Er zijn talloze te gekke musea in Nederland voor een cultuur dagje uit. Door dit grote aanbod zijn er talloze bestemmingen te vinden voor zowel jong als oud. Dit grote aanbod voor een dagje uit naar het museum is fijn, maar het kiezen van een toffe bestemming voor jouw uitje wordt er wel een stuk lastiger door. Om ervoor te zorgen dat jouw dagje uit naar het museum een succes wordt, zetten wij in dit blog de leukste kindermusea van Nederland op een rijtje. Ben jij nieuwsgierig naar de eerste te gekke locatie voor een dagje uit naar het museum? Ga dan snel verder met lezen!

Nemo Science Museum

Wie denkt dat je tijdens een dagje uit naar het museum alleen maar dingen mag bekijken, heeft het helemaal mis! In het Nemo Science Museum ben jij namelijk een belangrijk onderdeel van de ervaring. Het is de bedoeling dat je tijdens het bezoeken van dit museum zelf gaat experimenteren en ontdekken. Op een speelse en interactieve manier weet dit museum te zorgen voor een educatieve ervaring. De tentoonstellingen die je tegenkomt tijdens dit dagje uit naar het museum draaien allemaal om technologie, innovatie en de wonderen van de natuurwetenschap. Leer bijvoorbeeld hoe optische illusies werken, hoe we elektriciteit opwekken of programmeer zelf een echte robot. Een dagje uit naar dit museum prikkelt je nieuwsgierigheid en zorgt ervoor dat je op een spannende manier meer leert over wetenschap. Vergeet tijdens je uitje naar het Nemo Science Museum niet om de kettingreactie te bekijken. De tijden voor deze spectaculaire show vind je op de tickets voor jouw dagje uit naar dit museum.

Het Spoorwegmuseum

In het voormalige stationsgebouw van station Utrecht Maliebaan vind je vandaag de dag het Spoorwegmuseum. Tijdens een dagje uit naar dit museum ga je terug in de tijd en bewonder je de mooiste treinen. In het Techlab ontdek je hoe treinen precies werken. Trek hier bijvoorbeeld eens aan de noodrem van een trein of zorg ervoor dat alle treinen voorzien worden van genoeg stroom. Ben jij niet bang voor een beetje spanning tijdens je dagje uit naar het museum? Dan is een ritje in één van de treinen van de attractie Stalen Monsters echt iets voor jou. Deze treinen nemen je mee op een spannende tocht langs de grootste treinen, maar pas goed op! Zijn alle wissels en seinen wel goed ingesteld? Deze ontdekkingstocht kan weleens een wilde rit worden. Wil jij niet alleen plaatsnemen in een trein, maar zelf eens een trein besturen tijdens het dagje uit naar het museum? Stap dan in de levensechte simulator en ervaar hoe het is om een trein veilig over het spoor te sturen. Met mooi weer is het ook leuk om tijdens je dagje uit naar het museum een kijkje te nemen in het buitengedeelte van het Spoorwegmuseum. Hier vind je miniatuurtreinen, speeltuinen en diverse wagons.

Het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum neemt jou mee op een betoverende reis terug in de tijd naar het Nederland van vroeger. Een dagje uit naar dit bijzondere museum in Enkhuizen biedt een levendige ervaring voor jong en oud. Met talloze authentieke bouwwerken, traditionele ambachten en interactieve exposities biedt het museum een mooi inzicht in de rijke geschiedenis en de bijzondere cultuur van de regio rond de voormalige Zuiderzee. Tijdens dit dagje uit naar het museum dwaal je door de straatjes, neem je zelf een kijkje in de huizen en neem je deel aan de workshops. Het leuke aan een dagje uit naar dit museum is dat je echt het leven van vroeger ervaart. Alles in dit openluchtmuseum straalt de sfeer uit van vroeger. Zo maak je op een unieke manier kennis met het culturele erfgoed van Nederland. Een dagje uit naar dit museum is zoveel meer dan alleen maar kijken, het is vooral veel zelf ervaren en ontdekken. Zelfs als je geen liefhebber bent van geschiedenis, vermaak je je prima tijdens dit museum uitje naar het Zuiderzeemuseum.

Aviodrome

Ben jij net als je kind dol op alles wat te maken heeft met vliegtuigen en luchtvaart? Dan is bezoek aan Aviodrome in Lelystad een absolute aanrader! Tijdens dit dagje uit naar het museum bewonder je talloze prachtige vliegtuigen. Van de meest moderne en geavanceerde modellen tot klassieke toestellen. Daarnaast is er met een dagje uit naar dit museum ook veel te beleven. Neem bijvoorbeeld plaats in een echte vliegsimulator en beleef hoe het is om vanuit de cockpit een vliegtuig te besturen. Vanuit de verkeerstoren is het mogelijk om vliegtuigen te zien opstijgen en landen op Lelystad Airport. Speciaal voor kinderen is het mogelijk om tijdens het dagje uit in het museum een vliegbrevet te halen. Op verschillende plekken in het museum zijn stempels te verdienen om uiteindelijk het vliegbrevet op te halen. Wil jij je dagje uit naar het museum extra bijzonder maken? Boek dan een rondvlucht in één van de klassieke toestellen van Aviodrome. Deze rondvlucht biedt een unieke ervaring die het dagje uit naar het museum gegarandeerd onvergetelijk zal maken!

Bakkerijmuseum Hattem

Het is alweer tijd voor het laatste museum in dit overzicht met toffe kindermusea in Nederland. Deze laatste bestemming voor een dagje uit naar het museum is er speciaal voor iedereen die dol is op het eten van lekkere koeken, heerlijk brood en andere baksels. Tijdens een bezoek aan het Bakkerijmuseum in het pittoreske Hattem leer je alles over de geschiedenis van bakkerijen in Nederland. Bekijk tijdens je dagje uit naar dit museum alle spullen die gebruikt worden om het lekkers te maken, bewonder bakkers in acties en proef zelf al het lekkers! Wil jij nou een handje helpen? Word dan een koekenbakker tijdens een bakcursus van een echte bakker! Natuurlijk mag jij je zelfgemaakte koek na afloop van je dagje uit naar het museum mee naar huis nemen. Krijg jij geen genoeg van het bakken? Neem dan een kijkje in de leuke museumshop en zoek leuke bakspullen uit voor thuis. Zo bak jij ook na je dagje uit naar dit museum gewoon lekker verder. Wie weet word jij met een beetje oefenen uiteindelijk zelf wel een echte bakker!

Ga zelf een dagje uit naar een museum!

Na het lezen van dit blog heb jij vast meer dan genoeg inspiratie voor het plannen van een tof dagje uit naar het museum. Neem je kids dus mee en beleef een fantastisch museum uitje in eigen land. Welke bestemming je ook kiest voor een dagje uit naar het museum, je gaat gegarandeerd veel lol maken, nieuwe dingen leren en cultuur opsnuiven. Dus pak je tas alvast in, spring in de auto of trein en laat jezelf helemaal onderdompelen in de wereld van wetenschap, geschiedenis en cultuur. Het dagje uit naar het museum zal je niet snel vergeten!