Besparen op je winterkleding: Gratis cursus!

Sommige mensen kunnen zich niks leukers voorstellen dan een middagje winkelen. Anderen vinden het geslenter door winkels verschrikkelijk en gaan het liefst zo min mogelijk shoppen. Of je nu tot de eerste of de laatste categorie behoort: soms heb je echt nieuwe kleding nodig. Als er een nieuw seizoen voor de deur staat, bijvoorbeeld. Ook dit najaar zul je waarschijnlijk weer naar de winkel moeten voor een nieuwe outfit, om warm, droog en trendy de winter mee door te komen. Gelukkig kan kleding shoppen tegenwoordig ook gemakkelijk online. Je hoeft er de deur niet meer voor uit!

Helaas kost een nieuwe garderobe ook behoorlijk wat geld. Daarom hebben we deze pagina gemaakt. Vol met tips over hoe jij het meeste geld bespaart op je winterkleding. De tips zijn geschikt voor het hele gezin. We behandelen bijvoorbeeld de must-haves voor een tijdloze garderobe, manieren om geld te verdienen aan je kleding en hét recept om (bijna) nooit meer een miskoop te doen. Want ook dat bespaart geld. We wensen je veel online shopplezier!

Voordat je gaat winkelen

Je salaris is gestort, de etalages hangen vol met de nieuwste mode en je hebt je stevige wandelschoenen aangetrokken: tijd voor een stevige shopsessie. Ho! Stop! Trek je jas maar weer uit, want eerst is het tijd voor een grote inventarisatie.

Haal je hele kledingkast leeg en maak drie stapels: houden, weg en twijfelgevalletjes. De stapels houden en weg spreken voor zich. Alles wat je meer dan een jaar niet gedragen hebt kan weg, net als kapotte kleding en kleren in een verkeerde maat. Twijfelgevalletjes zijn alle kledingstukken die op zich nog wel leuk zijn, maar waarvan je niet zo goed weet hoe je ze kunt combineren. Misschien passen ze wel leuk bij eventuele nieuwe kledingstukken!

De kleding die weg kan, gooi je natuurlijk niet in de prullenbak. Alles wat niet kapot of vaal is, zet je op de foto en plaats je op Marktplaats. Misschien krijg je er nog een paar euro voor: dat geld kun je goed gebruiken voor je nieuwe kleding. Kleding die je niet verkocht krijgt, breng je naar de kringloopwinkel, een kledingbank of gooi je in een kledingcontainer. Zo maak je er weer iemand anders blij mee!

Als je kast opgeruimd is, is het tijd om te ontdekken wat je allemaal nog nodig hebt voor komend seizoen. Schrijf dat op en neem het lijstje mee naar de stad. Zo geef je niet meer geld uit dan noodzakelijk. Vergeet ook niet om door je sokken- en ondergoedlades te gaan!

Nooit meer een miskoop

Iedereen heeft wel eens een miskoop gedaan. Een paar ontzettend gave schoenen die bij nader inzien niet geschikt zijn om ook maar een meter op te lopen, een jeans die echt wel gaat passen als je maar genoeg naar de sportschool gaat of een jasje in een kleur die achteraf nergens bij past. Jammer, maar ook zonde van het geld. Met deze tips wordt de kans op een miskoop een stuk kleiner.

Kleur

Door je kleurtype te bepalen kun je jezelf veel miskopen besparen. Kleding in een kleur die bij jouw huids- en haarkleur past, staat namelijk het allerleukst. De goede kleur zorgt ervoor dat je er fris en wakker uitziet. Er zijn warme en koude kleurtypes, die weer onderverdeeld worden in twee soorten. Om het makkelijk te maken heeft ieder kleurtype de naam van een seizoen gekregen. De winter heeft namelijk een heel ander kleurenpalet dan de zomer. Je kunt je kleurtype eenvoudig zelf bepalen, door goed te kijken naar je huidskleur, je haren en je ogen. Bepaal hieronder in welke categorie jij hoort en aan de hand daarvan de kleuren die bij je passen.

TypeHuidskleurHaarkleurKleur ogenGeschikte kleurenNiet
Herfstgoudgeel tot goudbruin, vaak met sproetenkastanjebruin, honingkleurig, warm roodbruin, groen, heel soms blauwgoud, ivoor, warm beige, bruin, kaki, marine, aubergine, geel, mosterd, zalm, mosgroen en lilaspierwit en felroze
Winterroze, porselein, olijfkleurigdonkerbruin tot zwart, zilvergrijsstaalblauw, groen, grijs, donkerbruinzilver, wit, zwartbruin, zwart, alle tinten grijs, blauw, citroengeel, fuchsia, bordeaux, lichtroze en paarsgoud, oranje en pasteltinten
Lentelicht ivoor tot bruingoudblond of koperblauw, zachtgroen, zachtbruin, grijsgroengoud, ivoor, warm beige, bruin, camel, marine, goudgeel, perzik, koraal, groen en lavendelblauwspierwit en zwart
Zomerrozigasblond, asbruin, middenbruingrijs, blauw, hazelnootzilver, taupe, alle tinten grijs, alle tinten blauw, citroengeel, blauwgroen, fuchsia, helderrood, paars, lichtroze, lila.goud en oranje

Favoriete kleuren

Misschien is oranje volgens het kleurenschema helemaal de kleur voor jou, maar heb je een enorme hekel aan deze kleur. Dat kan. Je moet vooral geen kleuren kopen die je niet mooi vindt en daarom nooit aan gaat doen, om een miskoop te voorkomen.

Pas je garderobe aan

Je hebt niets aan een kledingkast vol jurken als je het liefst een broek draagt. Kortom: pas je garderobe aan aan je voorkeuren en je activiteiten. Als je 40 uur per week representatief moet zijn, koop je andere kleding dan wanneer je veel buiten aan het werk bent. Het is ook handig om kleding in de winkel te testen op bewegingen die je vaak maakt. Buk bijvoorbeeld een paar keer om te kijken of een broek niet afzakt als je een kind optilt, sla je benen over elkaar in een krappe rok en -heel belangrijk in Nederland- vraag je af of je in deze outfit ook kunt fietsen.

De juiste maat

Kleding kopen in de juiste maat klinkt logisch, maar is voor veel mensen, met name vrouwen, een lastig punt. Jammer, want in goed passende kleding zie je er vaak veel beter uit dan in iets wat veel te groot of te klein is. Let dus vooral op de pasvorm in plaats van op de maat in het labeltje. In een goed passende maat L zie je er een stuk beter uit dan in een veel te kleine S. En zit je echt heel erg met de maat achterin het shirt? Knip het labeltje er dan gewoon uit.

Belangrijkste kledingstukken voor de winter

Om de winterse kou te trotseren zijn er twee dingen van groot belang: een warme jas en goede schoenen. Investeer dus in een warme, degelijke winterjas die een paar seizoenen meegaat en koop een paar warme schoenen. Het klinkt gek, maar aan deze twee zaken kun je beter wat meer geld uitgeven. Uiteindelijk is 1 paar schoenen van 100 euro waar je 4 jaar mee doet, goedkoper dan jáárlijks een paar schoenen van 50 euro.

Kies daarom voor een jas die lekker warm is en past bij jou en je garderobe. Voor de warmte is een jas die over je heupen valt prettig en een winddichte jas is in ons klimaat ook geen overbodige luxe. Dat je een paar jaar met één winterjas doet is geen probleem. Door ieder jaar te investeren in een nieuwe sjaal en muts, ziet hij er elk jaar weer eventjes anders uit.

Deze blogger geeft je 10 tips om een perfecte winterjas te kopen.

Tijdloze kledingstukken

Met een paar tijdloze kledingstukken in je kast kun je eindeloos combineren. Een goede basis zorgt ervoor dat je jarenlang niet zoveel geld uit hoeft te geven aan kleding, omdat je het belangrijkste al hebt. Door de tijdloze kledingstukken aan te vullen met goedkopere, trendgevoelige items, zie je er ieder jaar weer als nieuw uit, zonder daar veel geld aan uit te geven.

Natuurlijk is tijdloze kleding ook heel persoonlijk. Als je op kantoor werkt, heb je andere kleding nodig dan wanneer je de hele dag buiten met je handen werkt. Toch zijn er wel een paar richtlijnen te geven, van belangrijk basics die eigenlijk niet mogen ontbreken in je kledingkast.

Tijdloze items voor hem

Wat mag er niet ontbreken in de garderobe van de man? Wij vertellen het je!

Jeans

De meeste mannen kun je uittekenen in een spijkerbroek. Een goed exemplaar is dan ook een echte musthave voor de kledingkast. Ga voor een tijdloos exemplaar, zoals model 501 van Levi’s, zonder bleekvlekken, scheuren of opvallende applicaties. Zorg er ook voor dat de broek goed past. Ga voor advies naar een betere speciaalzaak of bestel er een online, bijvoorbeeld bij Jeans Online.

Wit overhemd

Een wit overhemd kan altijd. Voor een nette gelegenheid in combinatie met een pantalon of juist lekker casual met een spijkerbroek. Een slank gesneden model wat niet doorschijnt is de beste optie. Heb je eenmaal een fijn overhemd gevonden? Koop hem dan ook in donkerblauw en/of grijs. Zo kun je afwisselen!

Een pak

Ook als je niet in een pak naar je werk moet, is een goedzittend pak in zwart, donkerblauw of grijs een echte musthave in de mannenkast. Mannenblad Esquire heeft in zijn Stijlencyclopedie beschreven wat de basisregels van een goed pak zijn. Klik hier om ze te ontdekken.

Trui

Een fijne warme trui is een echte musthave. Kies voor een wollen exemplaar van goede kwaliteit, zodat hij niet gaat pluizen. Een V-hals staat altijd en kun je met zowel een T-shirt als een overhemd eronder dragen. Belangrijke tip van de modepolitie: een sweater met capuchon kun je als volwassen man beter laten hangen.

T-shirts en hemden

Een paar lekker zittende T-shirts en hemden zijn handig om onder je overhemden en truien te dragen. Veel mannen zweren bij de shirts van HEMA.

Tijdloze items voor haar

Waar kun je als dame echt niet zonder? Lees snel verder.

Jeans

Ook de Nederlandse dames zijn uit te tekenen in een spijkerbroek, dus een goede jeans is een echte musthave. Ga voor een exemplaar dat past bij jouw figuur, in een effen, liefst donkere kleur. Door te kiezen voor een broek met slanke, rechte pijpen, zorg je ervoor dat je deze broek met al je schoenen kunt dragen.

Blazer

Een mooie blazer in een basic kleur, zoals grijs of zwart, maakt iedere outfit direct netjes. Draag er een witte blouse onder voor een zakelijke bespreking, of combineer met een simpel T-shirtje om het meer casual te houden.

Jurkje + panty

In veel damesbladen lees je dat een zwart jurkje, ook wel ‘little black dress’ genoemd de ultieme must-have is. Zonder ben je niet compleet! Een net jurkje is wel handig om in de kast te hebben hangen, maar hij hoeft natuurlijk niet perse zwart te zijn. Misschien hou jij wel meer van blauw, of van grijs! Dan koop je je jurkje gewoon in die kleur.

Vest

Een vest met knoopjes, cardigan in het Engels, is een nonchalante versie van de blazer. Fijn om even aan te trekken en het past bijna overal bij. Ga voor een mooi exemplaar van kasjmier in het grijs, als je er in wilt investeren. Hou je het liever lowbudget? Dan vind je bij grote modeketens voordelige exemplaren in alle kleuren van de regenboog.

Jerseys

Een paar lekker zittende T-shirts en tanktops in zwart, grijs en wit zijn een prima basis om verder mee te combineren. Met vestjes, colberts en accessoires maak je ze iedere keer weer anders! Veel shirts vallen tegenwoordig wat langer, dat is wel zo prettig in de winter.

Nog 10 manieren om te besparen op je wintergarderobe

  1. Koop online met kortingcodes. Hiermee kun je soms tot wel 50% korting krijgen op je winterkleding. Zoek in het zoekscherm op de winkel waar jij graag wilt shoppen en ontdek of we een kortingscode voor je hebben. Op onze kleding aanbiedingenpagina vind je bovendien heel veel andere leuke kortingen.
  2. Draag je zomerkleding ‘s winters lekker door. Veel zomerse jurkjes kunnen prima met een panty en leuke laarzen en een zomers shirtje draag je met een lekker vest de hele winter door.
  3. Shop in de uitverkoop! Als je je winterkleding voor komend seizoen in de sale na Kerstmis kopen betaal je een fractie van wat je eerst betaald. Je moet misschien even goed zoeken, maar je portemonnee zal je dankbaar zijn.
  4. Shop tweedehands, bijvoorbeeld op Marktplaats en in de kringloopwinkel. Vooral op Marktplaats staan heel veel mooie kledingstukken die je voor een prikkie overneemt. Om echt te besparen shop je natuurlijk wel bij jou in de buurt, zodat je geen verzendkosten betaalt.
  5. Organiseer een ruilparty. Vraag al je vriendinnen (of vrienden, hoewel dit misschien niet zo’n mannenactiviteit is) om een paar winterkledingstukken mee te nemen die ze niet meer dragen. Leg alles op een stapel en ruil met elkaar! Zo vul je jouw kledingkast met gratis nieuwe kleding.
  6. Investeer in accessoires. Met een andere sjaal, ketting of broche ziet dat shirt er weer heel anders uit. Een sjaal is vaak een stuk goedkoper dan een nieuw kledingstuk
  7. Zorg goed voor je kleding. Als je je kleding goed verzorgd, blijft het veel langer mooi. Zo hoef je minder vaak nieuw te kopen. Was dus binnenstebuiten en op dertig graden. Ook nog eens goed voor het milieu.
  8. Leer naaien. Zelf kleding maken is soms goedkoper dan in de winkel kopen. Het kost wat meer tijd, maar het is ook weer een leuk tijdverdrijf op lange winteravonden. Bovendien kun je, als je een beetje handig bent met naald en draad, ook zelf je kleding repareren en opleuken.
  9. Vraag je in de winkel af of dit shirtje bij al je broeken past, in plaats van alleen bij die ene die je nu aan hebt. Door kleding te kopen die grotendeels bij elkaar past, kun je veel meer verschillende outfits maken dan wanneer je alleen setjes koopt.
  10. De ultieme bespaartip: koop helemaal niks! Dat bespaart nog het meeste geld. Wees creatief met wat je nog hebt en koop niks nieuws dit jaar. Maar of dat nou zo leuk is?