Spookachtig: Top 10 Verlaten Pretparken

Op onze website houden we ons eigenlijk alleen maar bezig met parken die open zijn. We hebben nog een verwijzing naar het Land van Ooit op de website staan, maar over het algemeen worden gesloten parken direct verwijderd. Daar komt immers niemand meer. Toch? Niet helemaal. Gesloten en verlaten pretparken hebben nog een enorme aantrekkingskracht op mensen. Niet op gezinnetjes die een dagje uit willen, maar fotografen, avonturiers en thrillseekers nemen graag een kijkje in verlaten pretparken. Jij ook?

Het heeft dan ook iets magisch, zo’n verlaten park. De meeste attracties staan er nog, net als de wegwijzers en de bankjes, maar de natuur heeft het langzaam overgenomen. Als er geen tuinmannen meer zijn om het gras te maaien en de bomen te snoeien, geen klusjesmannen rondlopen om de attracties te onderhouden en er geen luidruchtige bezoekers meer over de paden struinen, verandert een verlaten pretpark langzaam in een sprookjesbos.
Wij hebben 10 bijzondere verlaten pretparken voor je verzameld. Allemaal in het buitenland, in Nederland zijn alle parken die de afgelopen jaren failliet gegaan zijn direct afgebroken. In sommige parken worden nog rondleidingen gegeven, anderen zijn hermetisch afgesloten en streng verboden toegang. We moedigen het dan ook niet aan om hoge hekken over te klimmen (en mocht je het wel doen, pas dan op voor waakhonden – redactie), maar geven je graag een klein kijkje in deze verlaten attractieparken.

10. Dogpatch, Amerika
NaamDogpatch
Opening1968
Reden sluitingGeldproblemen
LocatieMargate, Engeland
Sluiting1993
LiggingGoogle Maps

Het verlaten park Dogpatch is een prachtig voorbeeld van hoe de natuur zijn gang kan gaan als mensen zich er niet meer mee bemoeien. Ooit was Dogpatch een bloeiend pretpark. Het opende zijn deuren in 1968 en was gebaseerd op de stripreeks Li’l Abner, over een Hillbilly familie in het stadje Dogpatch. Dat thema lag wat gevoelig, want de bewoners van de streek werden vaak al neergezet als Hillbillies en daar waren ze niet erg trots op.
Toch ging het pretpark door en het was een groot succes. In het park waren diverse attracties te vinden, zoals trapauto’s, bootjes en zelfs een heuse achtbaan. Het succes van het park was zelfs zo groot, dat de eigenaar aan uitbreiding begon te denken. Hij bouwde een ski-resort naast het park, maar dat werd uit eindelijk de financiele nekslag. Het park sloot in 1993 haar deuren en is sindsdien veranderd in een mystieke, groene oase.

Bezoek:
Het park is jarenlang in trek geweest bij ‘urban explorers’, die illegaal rondstruinden. Het terrein wordt tegenwoordig strenger bewaakt, maar wellicht kun je nog binnen glippen. Te spannend? Dan moet je nog even geduld hebben, er wordt gewerkt aan een plan om een camping te maken van het voormalige pretpark.

9. Holy Land, Amerika
NaamHoly Land
Opening1958
Reden sluitingOverlijden eigenaar
LocatieWaterbury, Amerika
Sluiting1984
LiggingGoogle Maps

Holy Land was een bijzonder pretpark. Zoals de naam al doet vermoeden, vonden de makers van het park hun inspiratie in de Bijbel. In het pretpark waren dan ook diverse scènes uit de Bijbel nagemaakt. Je zag er bijvoorbeeld diverse scenes uit de kruisweg, kon bidden in een kapel en wandelde door een replica van een Israëlisch dorpje.
Erg veel attracties waren er niet. Je wandelde er door het Hof van Eden, beklom de heuvel waar een enorm lichtgevend kruis op stond en sloot de dag af met een hapje en een drankje. Toch was het pretpark vooral in de jaren ‘60 en ‘70 erg populair. In 1984 sloot het park om gerenoveerd te worden, maar door het overlijden van de eigenaar is het nooit meer open gegaan.

Bezoek:
Het park is weliswaar verlaten, maar nog volledig intact. Je kunt het niet meer legaal bezoeken, maar misschien zit er ergens een gat in het hek?

8. Dadipark, België
NaamDadiland
Opening1949
Reden sluitingGeldproblemen
LocatieDadizele, België
Sluiting2003
LiggingGoogle Maps

Dadipark werd geopend in 1949, in het Belgische Dadizele. Het park heeft een bijzondere ontstaansgeschiedenis. Dadizele is namelijk een bedevaartsoord en de kinderen van de pelgrim verveelden zich een ongeluk terwijl hun ouders de basiliek bezochten. De pastoor kwam met een oplossing: een speelplaats voor de kinderen! De speeltuin werd een groot succes en evolueerde langzaam tot een pretpark voor de hele omgeving.
Maar het was niet alleen maar lachen, gieren, brullen in Dadiland. In 2000 raakte een Belgische jongen zijn arm kwijt door een ongeluk in de attractie Nautic Jet. Na afloop van het pretparkseizoen 2002 sloot het park zijn deuren voor een grondige restauratie. Sindsdien is het dicht gebleven. De attracties hebben hun benodigde lik verf nooit gezien en staan langszaam te verroesten. Inmiddels is een groot deel van het park gesloopt en wacht het op nieuwe investeerders.

Bezoek:
Kan niet meer, het park is grotendeels afgebroken.

7. Bedrock City, USA
NaamBedrock City
Opening1972
Reden sluitingGeldproblemen
LocatieWilliams, Amerika
Sluiting1980
LiggingGoogle Maps

‘Flintstones, meet the Flintstones. They’re the modern stone age family..’ Wie is er niet groot geworden met tekenfilm over de vrolijke Flintstones? Aan het begin van de jaren ‘70 bedacht een slimme Amerikaanse ondernemer iets om de Grand Canyon nog leuker te maken voor toeristen: een Flintstones pretpark, Bedrock City.
Bedrock City is nooit echt het pretpark geworden wat het moest zijn, er waren namelijk geen attracties. Het was een stuk land met decorstukken uit de tekenfilms. Je maakte er een wandeling langs dinofiguren en hutjes uit de steentijd. Op drukke dagen liepen er animatiefiguren rond. Het park is dan ook niet zo heel lang open geweest. Tegenwoordig is Bedrock City wel weer open, maar dan als ‘verlaten pretpark’, in plaats van ‘pretpark’.

Bezoek:
Dat kan! Voor $5 (slimme ondernemers genoeg daar) mag je door het ‘verlaten’ pretpark wandelen. Het is een populaire tussenstop voor bezoekers van de Grand Canyon, dus het kan er behoorlijk druk zijn.

6. Spreepark, Duitsland
NaamSpreepark
Opening1969
Reden sluitingFaillissement
LocatieBerlijn, Duitsland
Sluiting2002
LiggingGoogle Maps

Ooit was het Spreepark, in voormalig Oost-Berlijn, het enige pretpark van de DDR. Na de val van de muur in 1989 ging het echter bergafwaarts met het park, tot het in 2001 definitief de deuren moest sluiten. Sindsdien staat het park leeg. Door het faillissement was er zelfs geen geld meer om de attracties af te breken. De attracties roesten langzaam weg, de dinosaurussen die er ter decoratie stonden opgesteld zijn omgevallen en het gras staat er een meter hoog. De vraag is wel hoe lang het park nog leeg staat. Café Mythos, bij de hoofdingang, besteedt alle inkomsten aan het opknappen van het park en de attracties. Het parktreintje rijdt inmiddels weer.

Bezoek:
In Berlijn zijn ze gek op dit soort ruige urban-locaties, dus daarom mag je op zondagochtend tegen vergoeding legaal naar binnen. Je boekt je tour hier. Een enthousiaste gids vertelt je alles over het park en haar ondergang. Niet helemaal verlaten dus, maar wel een aanrader.

5. Tsjernobyl Amusement Park
NaamTsjernobyl Amusement Park
OpeningWas gepland in 1986
Reden sluitingKernramp
LocatiePrypyat, Oekraïne
SluitingDirect
LiggingGoogle Maps

Het is een tragisch verhaal: vier dagen voor het Tsjernobyl Amusement Park zou openen, ontplofte reactor 4 van de Tsjernobyl Kernreactor. Het resulteerde in de grootste kernramp allertijden en de evacuatie van alle inwoners van het nabijgelegen Prypyat. In Prypyat woonden toentertijd zo’n 49 000 mensen, grotendeels personeel van de kerncentrale en hun gezinnen. Het pretpark was bedoeld voor deze mensen, maar het is het nooit geopend. Op de dag van de officiële opening, 1 mei 1986, was het grootste deel van de bevolking geëvacueerd. Het reuzenrad, de schommels en de botsauto’s zijn nooit gebruikt en staan nu weg te roesten, alsof het voor altijd 1986 is.

Bezoek:
Het pretpark ligt binnen in de nucleaire zone rondom de ontplofte kernreactor. Als toerist mag je deze zone alleen onder begeleiding van een lokale gids betreden. Je krijgt dan een rondleiding door het spookachtige Prypyat, langs de ontplofte reactor en door het nooit geopende pretpark. Het grootste deel van de zone is relatief veilig, maar zorg ervoor dat je altijd in de voetsporen van je gids blijft.

4. Six Flags New Orleans, Amerika
NaamSix Flags New Orleans
Opening2000
Reden sluitingOrkaan Katrina
LocatieNew Orleans, Amerika
Sluiting2005
LiggingGoogle Maps

Op 29 augustus 2005 voltrekt zich een ramp als Orkaan Katrina aan land komt in de Amerikaanse stad New Orleans. Door het hoge water wordt een groot deel van de stad verwoest. Ook het plaatselijke pretpark, Six Flags New Orleans, wordt onder water gezet. Er is veel aandacht gestoken in de wederopbouw van de stad, maar het pretpark ligt er sinds 2005 verlaten bij. Het gemeentebestuur wil het park niet opknappen of herbouwen, maar besluit om er een winkelcentrum van te maken. Binnenkort wordt het park dus gesloopt. Delen van de attracties zullen gebruikt worden in de nieuwe shopping mall.

Bezoek:
Helaas, het terrein is hermetisch afgesloten en er zal dus binnenkort gesloopt worden.

3. Gullivers Kingdom, Japan
NaamGullivers Kingdom
Opening1997
Reden sluitingTegenvallende bezoekersaantallen
LocatieNew Orleans, Amerika
Sluiting2001
LiggingGoogle Maps

Gullivers Kingdom, gebaseerd op de hoofdpersoon uit het bekende boek Gullivers Travels, is niet lang open geweest. Al 4 jaar na de opening moest het park haar deuren weer sluiten. Niet zo gek, want over de locatie van het park was niet zo heel goed nagedacht. Ten eerste lag het park naast een bos waar jaarlijks talloze mensen zelfmoord plegen. Ook op steenworp afstand: een zenuwgasfabriek waar een terroristische Japanse sekte een aanslag op de metro voorbereidde. Geen gezellig plekje dus. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de bezoekersaantallen tegenvielen en het park daardoor al snel haar deuren weer moest sluiten.

Bezoek:
Gullivers Kingdom is grotendeels afgebroken. We zullen het moeten doen met de bizarre foto’s.

2. Wonderland, China
NaamWonderland
OpeningNooit geopend
Reden sluitingOnenigheid met lokale boeren
LocatieBejing, China
Sluiting1998
LiggingGoogle Maps

Toegegeven, het idee was ambitieus. Het pretpark Wonderland moest het grootste amusementspark van Azië worden. Dat is nooit gelukt. Lokale boeren weigerden om hun land af te staan aan de bouwers van het pretpark, waardoor de bouw van Wonderland nooit afgerond is. Misschien maar beter ook, want erg origineel waren de makers van het park niet. Het sprookjeskasteel, het stralende middelpunt van het kasteel, was een exacte kopie van het kasteel van Doornroosje uit Disneyland. Na de stop van de bouw kwamen de weggejaagde boeren terug en plantten maïs in het gedeeltelijk afgemaakte pretpark.

Bezoek:
Wonderland ligt in Bejing en is een geliefde trekpleister voor fotografen. Als je het wilt bezoeken, wees dan snel. Langzaam maar zeker wordt het park afgebroken.

1. Okpo Land, Zuid-Korea
NaamOkpo Land
OpeningJaren ’80
Reden sluitingVertrek eigenaar na ongelukken
LocatieOkpo-Dong, Zuid-Korea
Sluiting1999
LiggingGoogle Maps

Het meest bizarre pretpark in deze lijst is Okpo Land, aan de rand van de Zuid-Koreaanse stad Okpo Dong. Het is nooit echt een leuk pretpark geweest. Met maar een paar attracties was het bepaald geen Disneyland. Toch werd het goed bezocht, het was namelijk een van de weinige vormen van vertier in de wijde omtrek. Vanaf de jaren ‘90 gebeurden er echter merkwaardige dingen in het park, die uiteindelijk tot de sluiting hebben geleid.
Een klein meisje overleed door een mysterieus ongeluk in de eendjes-achtbaan, die je hieronder ziet. De eigenaar bood de familie van het kind geen uitleg, schadevergoeding of zelfs maar excuses aan. In 1999 gebeurde er echter hetzelfde: een meisje kwam te overlijden toen het achtbaankarretje, van dezelfde achtbaan, van de rails reed en op het asfalt smakte. Ook nu wilde de eigenaar zijn excuses niet aanbieden. Sterker nog: midden in de nacht pakte hij zijn boeltje en verdween… Niemand heeft ooit nog wat van de man vernomen. Het park is nooit meer open gegaan en is in 2011 gesloopt. Wat rest zijn deze bijzondere foto’s.

Bezoek:
Kan niet meer. Het park is gesloopt. De prachtige fototour hierboven geeft echter een goed beeld van het verlaten park.

Heropening: Dreamland, Engeland
NaamDreamland
Opening1921
Reden sluitingGeldproblemen
LocatieMargate, Engeland
Sluiting2005
LiggingGoogle Maps

Bijna had het Engelse pretpark Dreamland ook op de lijst gestaan. Het pretpark is namelijk jarenlang gesloten geweest. De antieke attracties stonden tussen 2005 en 2012 werkloos weg te roesten. Zonde, want Dreamland heeft een prachtige geschiedenis. In 1919 kocht John Henry Iles de gemeentelijke balzaal van het plaatsje Margates. Dit vormt de basis voor een echt Amerikaans pretpark, de grote droom van Iles. Er werd een achtbaan gebouwd, uniek in de jaren ‘20 van de vorige eeuw! Zonde om af te breken. Een groep enthousiastelingen heeft het park van de sloophamer weten te redden. Vanaf 2013 is het park weer geopend, zij het als een soort interactief museum. Alle attracties zijn opgeknapt en vernieuwd, ook de achtbaan uit 1923!

Dreamland bezoeken?
Op de website van het park vind je meer informatie.

Bezoek:
Het pretpark opent eind 2013 haar deuren weer. Het belooft een bijzondere ervaring te worden, waarbij je bijna 100 jaar terug in de tijd gaat. Nog even geduld.