Bespaar tijd en geld: tips voor een dagje pretpark

‘Een dagje uit is niet meer te betalen’, hoor je steeds meer mensen zeggen. Jaarlijks verhogen de Nederlandse dagjes uit hun entree, waardoor je inderdaad steeds duurder uit bent. Gelukkig zijn er ook manieren om te besparen op een dagje naar een pretpark of dierentuin. Wij hebben de beste tips voor je op een rijtje gezet. Doe er je voordeel mee!

Voorbereiding

1. Kortingsbonnen

De belangrijkste tip: ga op zoek naar een kortingsbon voor de dagattractie waar je naartoe wilt. Dat scheelt vaak een hoop geld, vooral als je met een heel gezin op stap gaat! Een kortingsbon werkt heel eenvoudig: vraag hem aan via de pagina van het pretpark of de dierentuin en print hem uit. Neem de bon vervolgens mee naar de kassa van het park en je krijgt meteen korting. Is er geen kortingsbon beschikbaar? Koop je kaartjes dan online, dat is vaak goedkoper dan aan de kassa van het park zelf. Ook veilingsites en dagaanbiedingsites hebben vaak voordelige entreekaartjes in de aanbieding.

2. Een kortingspas

Ga je regelmatig een dagje uit, dan is de NapPas (Nationale Amusementsparken Pas) iets voor jou. Met deze NapPas geniet je van 200 leuke dagjes uit, zoals attractieparken, speeltuinen en dierentuinen mét een flinke korting. De pas kost €19,95 per jaar en is geldig voor 4 personen. Op de website van NapPas zie je waar je korting krijgt. Ook met een Cultureel Jongeren Paspoort (CJP-pas) krijg je korting op veel dingen zoals kleding, je krant, de trein, verzekeringen, reizen en dus ook dagjes uit. Een CJP-pas is er voor iedereen tot 30 jaar en kost €15,- per jaar. Daarnaast zijn er ook andere kortingspassen te vinden op internet. Vergeet als student ook niet om je studentenpas te laten zien aan de kassa van een pretpark, want als student krijg je vaak standaard al een leuke korting.

3. Bied en win op veilingsites

Met een beetje geluk kan je extra goedkope kaartjes krijgen voor leuke dagjes uit via veilingsites. Het is een hele kunst om op de juiste dag en het juiste tijdstip te bieden op zo’n veilingsite.

 • Bedenk van tevoren hoeveel je maximaal wil uitgeven
 • Ga bieden wanneer weinig mensen online zijn. Denk aan zonnige dagen, tijdens werkdagen of in de late uurtjes
 • Begin pas met bieden op het einde zodat de prijs laag blijft
 • Probeer op het allerlaatste moment te bieden
 • Stop zodra de prijs je te hoog wordt
 • Niet gewonnen? Wacht tot het uitje weer terugkeert (vaak worden uitjes meerdere malen geveild)

4. Groepskorting

Bij veel pretparken en dierentuinen krijg je groepskorting. Vraag eens rond in je omgeving of er meer mensen zin hebben in een dagje weg. Hang bijvoorbeeld een briefje op bij je vereniging, op je werk of de school van je kinderen. Met een groep van 20 personen bespaar je vaak een paar euro per persoon!

Tip: Kun je geen groep van 20 personen bij elkaar krijgen? Vraag even in de wachtrij of bij de ingang van het park of iemand met korting naar binnen wil. Zo verzamel je alsnog genoeg mensen voor de groepskorting.

5. Vervoer

Tenzij je de mazzel hebt om naast het dagje uit te wonen, ben je vaak ook nog een aardig bedrag kwijt aan brandstof- en parkeerkosten. Het is daarom de moeite om eens te kijken wat het voor jou kost om met het openbaar vervoer te gaan. Vooral met kinderen is het voordelig: zij mogen mee met een speciaal Railrunner-kaartje, voor maar € 2.50. Veel attractieparken hebben pendelbussen vanaf het dichtstbijzijnde station. Lekker makkelijk!

Tip: Speur ook naar dagkaarten van de NS. Hiermee reis je voor een vast bedrag de hele dag overal naartoe. Handig als je bijvoorbeeld in Groningen woont en een bezoekje aan de Efteling wilt brengen.

6. Kleine parken

Vooral met jonge kinderen is het helemaal niet nodig om de grote, dure parken te bezoeken. Zij vermaken zich net zo goed in een kleiner -en dus goedkoper- pretpark bij jou in de buurt. Dat geldt ook voor dierentuinen: een peuter vindt geitjes vaak net zo leuk als aapjes, dus de kinderboerderij is de eerste jaren ook een leuke optie.

7. Rustige dag

Neem een kijkje op de website van het park dat je wilt bezoeken. Hier vind je namelijk ook vaak een drukte-kalender. Kies een rustige dag uit om alles uit je dagje weg te halen. Schoolvakanties en zonnige weekenden kun je uiteraard beter vermijden. Vraag op school eens wanneer de juffen een studiedag hebben voor een vrije dag. Toch liever in het weekend? Ga dan op een dag waarop het wat minder mooi weer is. De attracties zullen niet minder leuk zijn als de zon niet uitbundig schijnt!

Tip: Ga vroeg. Op tijd opstaan loont als je naar een pretpark gaat. De eerste twee uurtjes zijn namelijk het rustigst, waardoor je op je gemakje de grote attracties kunt bezoeken.

Tijdens je dagje uit

8. Tijdbesparing

Je wilt natuurlijk geen tijd verspillen, plan daarom je dag goed. Enkele handige tips om zoveel mogelijk uit je dag te halen:

 • Veel bezoekers beginnen bij de eerste attracties die ze in het park tegenkomen. Wanneer je bij binnenkomst gelijk naar het einde van het park loopt, blijf je de drukte voor en heb je zo meer waar voor je geld!
 • Gebruik de plattegrond die je bij binnenkomst krijgt (of kijk op internet) om je route van te voren te plannen. Veel attractieparken hebben ook een monorail, kabelbaan of een ander vervoersmiddel waardoor je een mooi overzicht van het park kunt krijgen. Maak hier gebruik van, zodat je gelijk kunt zien welke leuke attracties je die dag zeker niet wilt missen!
 • Sommige grote parken hebben een eigen app voor de smartphone met een interactieve plattegrond en de actuele wachttijden of sommige parken hebben een wachttijdenbord. Bepaal aan de hand van de wachttijden welke attracties je gaat bezoeken.

Tip: Geen zin om vroeg op te staan, maar ook geen zin om te wachten? Veel pretparken bieden speciale regelingen aan waarmee je de wachtrijen kunt omzeilen.

9. Picknick

Naast de entree, zijn ook de kosten voor een hapje en een drankje behoorlijk hoog. Voor vier personen patat met mayonaise kost vaak al ruim een tientje. Doe daarom eens ouderwets en smeer ‘s morgens je eigen boterhammetjes om tijdens je dagje weg op te eten. Vaak kun je wel ergens op een picknickbankje of in het gras gaan zitten. Maak er iets leuks van, het is tenslotte een feestelijke dag. Denk bijvoorbeeld aan krentenbollen of kadetjes met lekker beleg. Leg de avond van tevoren wat flesjes water of pakjes drinken in de vriezer. Die kun je gebruiken als koelelement en daarna lekker opdrinken!

5 smakelijke ideeën

 • Verwarm een blikje knakworsten en bewaar ze in een thermosfles. Opengesneden kadetjes mee en jij maakt je eigen hotdogs!
 • Grill de avond van tevoren drumsticks in de oven. Bewaar ze in een goed afsluitbare plastic bak in de koelkast en vervoer ze in een koeltas. Succes gegarandeerd! (vergeet de servetjes niet)
 • Koude pannenkoeken met jam, opgerold in aluminiumfolie. Lekker makkelijk te eten en wie houdt er nu niet van pannenkoeken?
 • Besmeer een wrap met humus en beleg met reepjes paprika, zwarte olijven en sla.
 • Liever een broodje? Smeer wat kruidenroomkaas op een pistoletje en beleg met sla, plakjes hardgekookt ei kaas en ham. Zo heb je je eigen broodje gezond, voor weinig!

Je kunt je kinderen ook van tevoren een vast bedrag geven. Dan kunnen ze zelf kiezen hoe ze het willen besteden, of ze een ijsje, snoep of souvenir willen kopen. Zo leren ze de waarde van geld kennen en geef je nooit meer uit dan je van plan was.

Tip: Neem naast het eten ook zelf een poncho of paraplu mee wanneer de kans bestaat dat het kan regenen. Wanneer je dit zelf van tevoren koopt scheelt dit enorm ten opzichte van de prijzen in het park.

10. Maak je eigen souvenirs

Een aandenken aan je dagje weg is natuurlijk leuk om te hebben, maar wel prijzig. Maak daarom je eigen souvenir. Neem een camera mee en laat de leukste foto van die dag afdrukken of stel hem in als achtergrond op je computer. Bij veel online fotoleveranciers kun je voor een klein prijsje ook foto’s op mokken, muismatten en kalenders laten drukken. Zo denk je iedere keer weer even terug aan je dagje uit, zonder dat je veel geld hebt uitgegeven aan souvenirs.

Ook kinderen vinden het leuk om een aandenken te krijgen aan een dagje uit. Helaas zijn ook de knuffels, kleurboeken en sleutelhangers in parken behoorlijk duur. Bespaar geld door vooraf een kleinigheidje te kopen bij bijvoorbeeld Action, Zeeman of de HEMA. Speel in op de attractie waar je naartoe geweest bent. Koop bijvoorbeeld een dierenknuffel als je een dagje naar de dierentuin gaat. Pak het leuk in en geef het aan je kind aan het einde van de dag. Net zo leuk als een knuffel of kleurboek uit het park, maar een stuk goedkoper!

11. Vraag hulp van een stichting

“Laat ze maar lachen!” is een stichting die zich inzet voor kinderen tussen de 4 en de 12 jaar die door hun thuissituatie geen dagjes uit kunnen beleven. De situatie kan zo zijn dat er niet genoeg geld is binnen het gezin om een dagje uit te organiseren. Ook andere situaties zoals emotionele armoede kunnen een dagje uit belemmeren. De fantastische stichting wil deze kinderen toch een leuk dagje uit bezorgen en neemt hen eens per maand mee naar allerlei soorten dagjes uit. Mocht jij in zo’n situatie zitten waarin het niet mogelijk is om je kind(eren) een leuk dagje uit te bezorgen, ga dan naar stichting laat ze maar lachen en wie weet wordt een fantastisch dagje uit alsnog mogelijk!