Fastlane en fastpasses, in welke pretparken kan je voordringen?

Je dagje pretpark kan behoorlijk tegenvallen als het heel druk is. Als je vooral in de rij staat, in plaats van in attracties zit, is je pretparkbezoek een stuk minder leuk. Daar hebben een paar pretparken iets op gevonden: pasjes waarmee je, tegen betaling, legaal mag voordringen bij attracties, speciale fast lanes of reserveringssystemen om jouw plekje in de attractie alvast te claimen. Wij hebben voor je uitgezocht hoe je op een legale manier zo snel mogelijk in de attractie komt.

LET OP: De prijzen op deze pagina betreffen een TOESLAG op de entreeprijs. De prijzen zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

Walibi Holland – Fast Lane

In Walibi Holland haal je meer uit je dag met de Fast Lane ticket. Dit is een reserveringssysteem waarmee je een plek in de attractie voor jezelf vrijhoudt. Op het moment dat je bijna aan de buurt bent, krijg je een seintje op je telefoon en mag je zo doorlopen via de Fast Lane naar de ingang van de attractie. Er zijn drie verschillende soorten Fast Lane tickets. Je hoeft bij alle tickets niet in de rij te gaan staan, maar de wachttijd verschilt. Met het duurste ticket, de Golden Fast Lane, wordt er bijna direct een plekje voor je vrijgemaakt en kun je 90 procent sneller doorlopen.

Fast Lane Bronze
Fast Lane Silver
Fast Lane Bronze
€ 15,00
€ 25,00
€ 40,00
Reserveer een plek in de rij zonder er in te hoeven staan.
Verminder de wachttijd tot 50% zonder in de rij te hoeven staan.
Verminder de wachttijd tot 90% zonder in de rij te hoeven staan.

Walibi Belgium – Fast Lane

In Walibi Belgium vermijd je wachtrijen met de aanschaf van een 4 X Pass of een Speedy Pass. De 4 X Pass laat je 4 wachtrijen naar keuze vermijden. De passen zijn alleen geldig bij de 8 populairste attracties. Je mag zelf weten hoe je de pas gebruikt. Je kunt bijvoorbeeld de wachtrij voor achtbaan de Vampire met 4 mensen vermijden, maar ook in je eentje 4 aparte wachtrijen voorbij lopen. Met de Speedy Pass mag je zoveel rijden vermijden als je zelf wilt. Deze pas is dan ook een stuk prijziger dan de 4 X Pass. Daar staat wel tegenover dat je profiteert van 10 procent korting in alle shops op het park.

4 X Pass
Speedy Pass
€ 15,00
€ 35,00
Recht op 4 keer voorrang in de wachtrij van een attractie.
Vermijdt zoveel wachtrijen als je zelf wilt.

Phantasialand – Quick Pass

In het Duitse Phantasialand mag je met een Quick Pass voor bij geselecteerde attracties. De Quick Pass werkt grotendeels hetzelfde als de 4 X Pass van Walibi Holland. Een belangrijk verschil is echter dat je bij sommige attracties aan voorwaarden gebonden bent. Zo mag je in de achtbaan Black Mamba niet op de 1e zitrij zitten en mag je de attractie Maus au Chocolat maar 1x betreden.

Quick Pass€ 15,00Vier keer per dag recht op snelle toegang tot een attractie.

Movie Park Germany – Fast Lane

Movie Park Germany biedt haar gasten de kans om de wachtrijen te omzeilen met een Speedy Pass. Er zijn drie verschillende pasjes. De duurste versie geeft de hele dag voorrang bij de meeste attracties. De Speedy Pass Silver, de één na duurste variant, geeft steeds eenmaal voorrang bij 14 attracties. De voordeligste pas, die ook maar 5 euro kost, geeft voorrang bij vier attracties. Hier hanteert Movie Park hetzelfde principe als Walibi Belgium en Phantasialand: je mag zelf weten hoe je de vier keer besteedt.

Speedy Pass Baby
Speedy Pass Silver
Speedy Pass Gold
€ 5,00
€ 15,00
€ 25,00
Voorrang bij 4 attracties.
Eenmalig voorrang bij 14 attracties.
De hele dag voorrang bij bijna alle attracties.

Andere parken

Zoals je ziet, zijn er nog maar weinig parken die een dergelijk systeem ingevoerd hebben. Niet iedereen is het met de pasjes eens. Sommige mensen vrezen dat ‘rijke kinderen’ op deze manier een veel leukere dag hebben in een pretpark dan kinderen met minder bedeelde ouders. Toen Walibi Belgium de Speedy Pass introduceerde, waren er dan ook hevige discussies over. Zelfs de minister van Gezinnen bemoeide zich ermee en vroeg Walibi om het systeem af te schaffen. Walibi peinst er niet over omdat te doen. Het park benadrukt dat “er vraag is naar dergelijke passen”. Bovendien zijn er in de meeste parken een gelimiteerd aantal passen verkrijgbaar.

Toch niet zo lang wachten?

Als je het niet zo nauw neemt met ethiek, zijn er wel een paar manieren om wachtrijen te omzeilen. In Amerika kun je bijvoorbeeld een gehandicapte inhuren. Er zijn bedrijven die -tegen een flinke vergoeding- mensen in rolstoelen verhuren, die zich vervolgens aansluit bij het gezelschap waarna iedereen via de uitgang naar binnen mag. Dat scheelt een flinke wachttijd. Overigens gaat dat in Nederland niet overal lukken. Bij veel parken wordt gevraagd om een doktersverklaring. Toch maar netjes in de rij!

Tips om alles uit je pretparkbezoek te halen

  • Plan je bezoek op tijd. Een zonnige zaterdag in de zomervakantie: geen goed idee. Een nationale vrije dag, zoals Tweede Pinksterdag? Ook geen goed idee. Kies een rustige doordeweekse dag om zoveel mogelijk uit je bezoek te halen. Veel pretparken hebben een zogenaamde druktekalender op de website staan, waarin je in een oogopslag de verwachtte drukte bekijkt. Geen garantie, wel een handige indicator.
  • Bekijk de parkplattegronden om niet teveel om te hoeven lopen, verdwaald te raken of niet wetende welke kant je op moet voor die ene leuke attractie.
  • Betaal niet teveel voor je kaartje. Zoek naar kortingsbonnen of spaar bijvoorbeeld Airmiles voor korting op je tickets.
  • Leg je erbij neer: het gaat niet sneller als je je opwindt over de drukte. Sterker nog: je hebt alleen jezelf ermee. Begin een gesprekje met de persoon voor je, kijk om je heen (in veel pretparken zijn gethematiseerde wachtrijen te vinden, waar je je niet hoeft te vervelen) en bereid je alvast voor op wat komen gaat.

Voordringen is en blijft altijd een wat vreemde term, omdat men vaak het gevoel krijgt dat het iets doet wat niet mag. Echter zijn fastpasses en fastlanes geheel legaal en daarom is er geen reden om je ook maar op een moment schuldig te voelen. Weet dat het ene park meer mogelijkheden biedt op het gebied van ‘voordringen’ dan het andere park. Grote parken als Disneyland Parijs, de Efteling, Legoland, Europapark, Phantasialand, Slagharen, Bobbejaanland, Plopsaland en Wunderland Kalkar bieden veel mogelijkheden. Dagjes uit waarbij een wachtrij minder van belang is, zijn er minder- of zelfs geen mogelijkheden tot ‘voordringen’. Dit merk je al snel bij dagjes uit als Ouwehands Dierenpark en de Beekse Bergen.