40 tips om te besparen op Kerstmis!

Sinterklaas heeft zijn stoomboot weer ingepakt en vaart naar zonniger oorden: tijd voor de Kerst! Kerstmis wordt een steeds groter feest in Nederland. Gemiddeld geven Nederlandse gezinnen zo’n 450 euro uit aan eten, drinken, cadeaus en decoratie. Een flink bedrag! In onze Gids voor een voordelig en relaxed Kerstdiner lees je hoe je bespaart op het diner.

Op deze pagina lees je hoe je bespaart op de Kerstboom en andere decoratie, cadeaus en kaarten.

Door een middag naar het tuincentrum ben je helemaal in de stemming om ook jouw huis te versieren. Hier en daar een paar lampjes, een mooi kerststuk op tafel en als klapper een prachtige kerstboom met alles erop en eraan. Prachtig, maar wel behoorlijk prijzig. Omdat niet iedereen honderden euro’s aan kerstdecoratie kan, of wil, besteden, hebben wij deze pagina gemaakt. Vol met ideeën voor sfeervolle, maar goedkope kerstdecoratie. Hiermee breng je je huis in Kerstsferen, zonder daar een fortuin aan uit te geven.

Kerstboom

Een Kerstboom, of je nu voor een echte of een neppe gaat, is een behoorlijke aanschaf. Gelukkig zijn er een paar trucjes om te besparen op de boom.

Een echte boom

Een echte boom is wat betreft aanschafkosten goedkoper dan een kunstboom. Het nadeel is echter, dat ze vaak maar 1 jaar meegaan. Een gezaagde boom laat tegen oud en nieuw vaak al haar naalden vallen en is dan echt rijp voor het kampvuur. Als je in het bezit bent van een tuin en het niet erg vindt om de schop ter hand te nemen, kun je investeren in een boom met kluit, die je na de Kerst in de tuin zet. Goed bemesten en water geven, dan kun je hem volgend jaar met Kerst weer uitgraven. Een bewerkelijk klusje, maar zo heb je wel meerdere jaren plezier van een boom.

Gelukkig zijn er ook makkelijker manieren om te besparen op een echte boom:

  1. Wees op tijd met het aanschaffen van een boom. Hoe dichter je de kerst nadert, hoe duurder de bomen worden. Het weekend na Sinterklaas is perfect! In het kader lees je hoe je de kerstboom gedurende die drie weken voor de kerst, zo goed mogelijk houdt. Als je een kerstboom koopt, hoef je hem natuurlijk ook nog niet meteen binnen te zetten en te versieren. Je kunt hem best een paar dagen buiten laten staan!
  2. Neem een kijkje op Marktplaats. Hier vind je vaak mensen die op zoek zijn naar iemand die de boom in hun tuin uit komt graven. Het is even wat werk, maar dan heb je wel een gratis boom!
  3. Op Marktplaats staan ook veel advertenties van kerstboomkwekers. Zij verkopen hun zelfgekweekte kerstbomen rechtstreeks aan de consument. Hierdoor zijn ze goedkoper dan tuincentra en koop je bovendien een superverse boom!
  4. In natuurgebieden, bijvoorbeeld op de Hoge Veluwe, mag je voor een laag bedrag zelf een boom omzagen. Deze bomen staan dan bijvoorbeeld in de weg, of bedreigen de natuur eromheen. Je mag zelf uitkiezen welke boom er met jou mee naar huis gaat. De prijs varieert van 5 tot 10 euro. Het soort boom verschilt per locatie.
  5. Een Kerstboom voor 1 euro? Dat kan ook! Bij veel winkels, bijvoorbeeld IKEA en Makro, krijg je een kortingsbon voor een aankoop in het nieuwe jaar. Handig als je echt iets nodig hebt, bijvoorbeeld een nieuwe lamp of kussens voor op de bank. Je betaalt dan bijvoorbeeld 25 euro voor de boom, maar krijgt een tegoedbon van 24 euro.
  6. Een kerstboom tot aan het plafond staat prachtig, maar is ook heel duur. Een wat kleiner boompje op een tafeltje staat net zo gezellig, is goedkoper én je hebt er minder versieringen voor nodig.

Vier tips om zo lang mogelijk van je kerstboom te genieten

  1. Laat hem acclimatiseren voor je hem in de kamer zet. Eerst even in de schuur, in plaats van meteen in de warme woonkamer, zorgt ervoor dat hij kan wennen aan de temperatuur en niet van schrik al zijn naalden laat vallen.
  2. Zet de kerstboom niet te dicht naast de verwarming, gloeilampen of in de volle zon staat. Ook een plaatsje op de tocht zorgt ervoor dat de naalden uitvallen.
  3. Een kerstboom in een pot geef je direct als je thuis komt een paar liter water. De rest van de periode mag de kerstboom een halve tot één liter water per dag.
  4. Een kerstboom zonder kluit kun je het beste in een emmer met nat zand of een kerstboomhouder met waterreservoir zetten.

Een kunstboom

Een kunstboom is in eenmalige aanschaf prijzig, maar uiteindelijk betaalt het zich terug. Bovendien zijn er een paar manieren om te besparen op de aanschafprijs:

  1. Kijk op Marktplaats. Niet in de weken voor Kerst, maar in het voorjaar of de zomer al. Veel mensen ruimen dan de zolder op en zijn bereid om de kunstboom voor een paar euro van de hand te doen.
  2. Liever een nieuwe boom? Koop hem dan na de kerst. In januari doen alle tuincentra hun kerstartikelen in de uitverkoop, waardoor je een boom scoort met 50, 60 of soms wel 70 procent korting!
  3. Verzorg je kunstboom goed en berg hem na de kerst zorgvuldig op. Vouw alle takken netjes op en zorg dat er geen kreukels in komen. Zo doe je heel lang met je kunstboom en worden de kosten per jaar ieder jaar minder.

14 t/m 19. Geen boom

Je hebt geen grote kerstboom nodig om Kerstsfeer in huis te brengen. Ook zonder boom kun je je huis heel gezellig maken voor de feestdagen. Kies voor een grote glazen vaas met een dennentak erin, voor instant kerstsfeer in huis. Desgewenst kun je hem nog versieren met lampjes of een paar subtiele decoraties, maar dat hoeft natuurlijk niet. Ook een paar kale takken, van de markt of zelf verzameld in het bos, doen het leuk met een paar lampjes erin. Voor een extra winters effect spuit je de takken wit met een spuitbus. Het is ook leuk om met een spuitbus sneeuw wat details aan te brengen. Bespuit de takken bijvoorbeeld alleen van de bovenkant, zodat het net is alsof er een laagje sneeuw op ligt. Zo heb je je eigen witte Kerst, of het buiten nu sneeuwt, of niet!
Een zelfgemaakt Kerststuk, gemaakt van oase, wat takken uit de tuin (of die van de buren, wel eerst even vragen) en kaarsenstandaardjes, hoeft helemaal niet veel te kosten. Wees creatief en kijk wat je nog in huis hebt: een kapotte kerstbal kan prima als glinsterende scherven, een klein borrelglaasje als kaarsenstandaard en een steker uit een bos bloemen als glitterende decoratie.
Twee kleine kerstboompjes aan beide zijden van de deur, naast de televisie of op tafel staan heel gezellig. Deze kleine boompjes kosten met zijn tweetjes vaak nog geen 5 euro. Met een goedkoop lichtsnoertje op batterijen erin heb je toch de kerstsfeer in huis!

Kerstversiering

Een middag naar het plaatselijke tuincentrum is in november en december altijd een heerlijk uitje. De entree is gratis en je kijkt je ogen uit. Het lijkt wel alsof ze ieder jaar meer uitpakken. In de ene hoek een compleet dorp van kersthuisjes, inclusief bewegende autootjes, schaatsende poppetjes en knipperende lampjes. In de andere hoek staat een levensgrote Kerstman te zwaaien. Overal liggen prachtige kerstballen in de nieuwste trendkleuren en op de groenafdeling liggen dennentakken voor het driedubbele bedrag als afgelopen zomer.

  1. Prachtig, de allernieuwste trends op Kerstgebied. Maar ook behoorlijk prijzig: 1, 2 of 3 euro per bal lijkt niet zo veel, tot je je bedenkt dat je een hele boom vol wilt hangen! Wie wil besparen op de Kerstversiering, zal de laatste trends toch even moeten laten voor wat het is, lijkt het wel. Of toch niet? Als je kiest voor een simpele en goedkope basis, bijvoorbeeld zilveren kerstballen, dan kun je dat goed combineren met trendkleuren of -figuren. Zo hoef je ieder jaar maar een paar nieuwe decoraties aan te schaffen. Dat scheelt weer in de kosten!
  2. Tip: bij discountketen Action vind je vaak hele hippe versiering, voor veel lagere prijzen dan in andere winkels.
  3. Misschien heb je al een complete collectie Kerstversiering, maar ben je een beetje uitgekeken op de kleuren. Vraag eens aan een vriendin of familielid of ze met je wil ruilen, dit jaar. Zo hebben jullie allebei iets nieuws, zonder daar veel geld aan uit te geven.
  4. Als na Oud & Nieuw de feestkriebels helemaal over zijn, is het slim om jezelf nog één keer naar het tuincentrum te slepen. In januari zijn al die prachtige versieringen supergoedkoop: perfect voor volgend jaar. Kies wel voor decoraties waarvan je zeker weet dat je het volgend jaar ook nog leuk vindt, om jezelf een miskoop te besparen.
  5. Veel kringlopen organiseren een kerstmarkt met kerstversiering voor een prikkie. Hier vind je soms prachtige oude kerstballen voor een heel klein prijsje.
  6. Ontdek wat je nog in huis hebt: van een overgebleven stuk lint maak je prachtige strikken, een restje zelfdrogende witte klei tover je met een koekvormpje om in prachtige kerstboomhangertjes en van vlinderpasta, een draadje en gouden verf maak je een vrolijke slinger voor in de boom!

25. Kerstverlichting

Niet iedereen houdt ervan, maar voor veel mensen is Kerstmis niet compleet zonder verlichting in de tuin. Prachtig, maar zowel de aanschaf- als de energiekosten liegen er niet om. Het is verleidelijk om je oude kerstverlichting jarenlang te blijven gebruiken, maar de laatste jaren zijn er veel energiezuinige ontwikkelingen geweest op dit gebied. Hierdoor ben je eenmalig duurder uit, maar door het gebruik van ledverlichting, verdien je dit op den duur weer terug op de energierekening. Ook hiervoor geldt: in januari zijn ze een heel stuk goedkoper!

Deze berekening van Nuon illustreert heel mooi het nut van energiezuinige kerstverlichting: “Stel dat een huishouden de kerstboom in huis versiert met een snoer van twintig gloeilampjes (veertig watt) en één kerstster ophangt met een gloeilamp (25 watt). Buiten versiert dit gezin de gevel met een tien meter lange lichtslang (160 watt) en een boom met honderd buitenlampjes (dertig watt). Deze verlichting hangt er van 1 december tot 6 januari, 37 dagen. Bij dit scenario betaalt het huishouden 54 euro aan elektriciteit (226 kWh) voor de kerstverlichting, als deze 37 dagen brandt, dag en nacht. Als dit huishouden alle lichtsnoeren en de lichtslang vervangt door LED-varianten, en de gloeilamp in de kerstster door een spaarlamp, dan gaat de elektriciteitsrekening bijna 45 euro omlaag naar tien euro. Het energieverbruik is dan namelijk 44 kW.”

Zelf versieringen maken

Leuk en goedkoop: zelf versieringen maken. Ga er bijvoorbeeld op een woensdagmiddag met de (klein)kinderen voor zitten, of trek er zelf een zondagmiddag voor uit. Knutselen voor Kerst, gezellig met warme chocomelk en kerstkransjes. Zo heb je niet alleen een prachtig versierd huis, maar ook een hele gezellige middag, zonder dat het veel geld hoeft te kosten. Natuurlijk hebben we ook gedacht aan de mensen zonder twee rechterhanden. Makkelijke oplossingen, die eruit zien alsof je uren hebt geknutseld, daar houden wij van!

26. Boterhamzakjeskrans

Nodig
Zo’n anderhalve rol boterhamzakjes (de goedkoopste)
Een slinger ledlichtjes op batterijen (circa 1 euro, Action)
Een metalen ring of een stevig stuk ijzerdraad

Vorm een ring van het stuk ijzerdraad. Knip van ieder zakje de onderkant eraf en knoop hem in het midden om de krans heen. Een enkele knoop is genoeg. Omdat het een behoorlijke klus is om alle zakjes los te halen, open te knippen en eromheen te knopen, kun je dit het beste met zijn tweeën doen. Als alle zakjes eromheen geknoopt zijn, waaier je ze mooi uit. Pluis net zolang tot je een mooie volle krans hebt. Met de witte bindertjes maak je de ledlampjes (geen gloeilampjes gebruiken, in verband met brandgevaar) vast aan de krans. Een mooi lint eraan en klaar is je sneeuwkrans!

27. Blikken met gaatjes

Nodig
Lege conservenblikken, ontdaan van etiket en afgewassen
Een spijker
Een hamer

Haal de bovenkant uit de blikken (pas op voor scherpe randjes). Klem het blik vast in een bankschroef en sla er gaatjes in met de spijker in de hamer. Dat kan willekeurig, maar het is ook leuk om een patroon te tekenen van bloemetjes, sterren of lijnen. Kaarsje erin en klaar!

28. Zelfgemaakte kerstboom met tape

Nodig:
Washitape

Washitape, gekleurd papieren plakband, is hartstikke hip. Maak er eens een leuke kerstboom mee op de muur. Een rolletje kost zo’n 2 a 3 euro. Hou het simpel en maak alleen de omtrek van een boom, of pak helemaal uit met versieringen.

29. Ster van lint

Nodig:
Spijkers
Hamer
Lint

Sla in een stervorm 5 spijkers in de muur en span er een gekleurd lint tussen. Wil je niet in de muur slaan? Ook op een prikbord staat dit leuk!

Maak je eigen huisparfum

Huisparfums zijn de trend. Niet voor niets, want een lekkere geur in huis zorgt meteen voor sfeer. Helaas zijn veel van die flesjes met geurstokjes behoorlijk prijzig. Maak daarom je eigen huisparfums. Daar zijn drie manieren voor:

  1. Neem een sinaasappel, een mooi lint en een doosje kruidnagels. Maak met de kruidnagels een mooi patroon in de sinaasappels en knoop er een lint om. Maak er een paar en hang ze in een trosje bij elkaar. Ruikt heerlijk en kost bijna niets!
  2. Neem een schoon en leeg glazen flesje. Giet hier een paar druppels etherische olie in, in een geur die je lekker vindt. Je koopt deze kleine flesjes olie bij natuurdrogisterijen. Gebruik zoveel als je lekker vindt, hou daarbij ook rekening met het formaat van de kamer. Vul de rest van het flesje aan met babyolie. Steek een paar sate- of suikerspinstokjes in de opening van het flesje. Je zelfgemaakte fragarance sticks zijn klaar
  3. Heel Amerikaans, maar qua energiekosten niet al te voordelig, is de simmering pot. Dit is een steelpan, gevuld met water en lekkere geuren, die je op het allerkleinste pitje van je fornuis zet. Terwijl het water constant bijna kookt, vullen de lekkerste geuren je huis. Laat de afzuigkap dus uit. Met deze techniek kun je je eigen geur bepalen. Hieronder een paar ideeën, ter inspiratie:
    Water + 2 kaneelstokjes + schil van 1 appel + sinaasappelrasp + een paar kruidnagels
    Water + 3 twijgjes van een dennenboom + 2 kaneelstokjes + sinaasappelrasp
    Water + 5 laurierblaadjes + 2 kaneelstokjes + een eetlepel kruidnagels
    Water + 3 eetlepels gedroogde lavendel + 2 stuks steranijs + 1 kaneelstokje

Kerstcadeautjes

Een paar cadeautjes onder de boom staat heel gezellig. Kerstcadeautjes burgeren steeds meer in in Nederland. Niet voor niets, want het is heel gezellig om op Kerstochtend met zijn allen in pyjama de cadeautjes uit te pakken. Met een klein budget en Sinterklaas nog maar net buiten de deur, kunnen Kerstcadeautjes echter een flinke uitgave zijn. Met deze tips geef je niet teveel uit:

  1. Spreek af of je aan Kerst of aan Sinterklaas doet, dit jaar. Wil je toch graag allebei? Splits de cadeautjes dan op en geef de ene helft op 5, en de andere helft op 25 december.
  2. Kerst gaat om de gezelligheid en saamhorigheid. Niet per se om cadeautjes. Het is daarom helemaal niet gek om een kleinigheidje te kopen, in plaats van een heel groot duur cadeau. Een paar sokken kan iedereen wel gebruiken, net als een fijne douchegel of een leuk tijdschrift. Zo heb je voor minder dan 5 euro toch een leuk cadeautje.
  3. Moet een cadeau altijd uit de winkel komen? Welnee! Een zelfgemaakte muts, potje home-made scrub of lekkere koekjes zijn ook heel leuk. Op onze low-budget Sinterklaaspagina vindt je nog meer leuke ideeën voor voordelige presentjes.
  4. Zorg dat je je cadeautjes op tijd koopt. Wie op 24 december gestresst de stad doorrent, doet veel eerder een inpulsaankoop, dan wanneer je er rustig de tijd voor neemt. Zo heb je ook alle tijd om te voldoen aan wensen en doe je geen miskopen.
  5. Leg een voorraadje leuke cadeaus aan, gedurende het jaar. Met een beetje mazzel hoef je dan met Kerst helemaal niet meer de winkels in.
  6. Bewaar mooie lintjes, bloemenfolie en cadeaupapier om cadeautjes mee in te pakken. Kost je niets, maar ziet er wel heel feestelijk uit!
  7. En de ultieme bespaartip: wil je geen geld uitgeven aan cadeaus, maar wel die leuke pakjes onder de boom? Pak dan gewoon een paar lege dozen in..

40. Kerstkaarten

Kerstkaarten zijn een behoorlijke uitgave. Steeds meer mensen kiezen er daarom voor om hun Kerstgroeten digitaal te doen. Wil je toch kaarten versturen? Reken dan uit hoeveel je er wilt versturen. De kaarten in je eigen woonplaats kun je wellicht zelf rondbrengen met de fiets. Dat bespaart weer geld!