7 prachtige historische steden voor een dagje uit in Nederland

Een dagje uit naar een stad is altijd leuk. Nieuwe bezienswaardigheden bekijken, lekker shoppen en genieten van de levendigheid. Nederland is een land vol met geschiedenis en cultuur, waardoor er meer dan genoeg mogelijkheden zijn voor een dagje uit naar de stad. In dit blog bespreken wij 7 historische steden in Nederland die zeker de moeite waard zijn. Ben jij benieuwd welk dagje uit naar een stad op de eerste plek staat? Dan hoef je eigenlijk maar één ding te doen, namelijk verder lezen!

1. Groningen

‘Er gaat niets boven Groningen’, is een veelvoorkomende uitspraak en wat ons betreft is dat niet geheel onterecht. Een dagje uit naar deze stad zal je niet snel vergeten. Groningen is een bruisende studentenstad met een rijke historie. Tijdens een dagje uit naar deze stad bewonder je historische gebouwen, gezellige cafés en vele hofjes. De stad heeft een oude universiteit waardoor er een rijke wetenschappelijke geschiedenis is. In Groningen zijn heel wat baanbrekende ontdekkingen gedaan. Via diverse bordjes leer je meer over dit verhaal van Groningen tijdens je dagje uit naar deze stad. Wat absoluut niet mag ontbreken tijdens je dagje uit naar de stad Groningen is het beklimmen van de Martinitoren. Deze toren is het hoogste bouwwerk van de stad en heeft al heel wat meegemaakt. Zo is het bouwwerk een keer afgebrand, getroffen door de bliksem en bijna ingestort. Gelukkig staat het bouwwerk er nog altijd en geniet jij vanaf de top van een prachtig uitzicht over Groningen. Het beklimmen van de kerk is letterlijk het hoogtepunt van je dagje uit naar de stad.

2. Utrecht

Utrecht is de stad van de Domtoren, oude grachtenpanden en knusse straatjes. Een dagje uit naar deze stad neemt je mee naar lang vervlogen tijden. Wandel langs de Oudegracht met zijn karakteristieke werven en oude pakhuizen. Tijdens je ontdekkingstocht door de Domstad zal je waanzinnig veel verborgen hofjes tegenkomen. Voel je vrij om een bezoekje te brengen aan deze historische plekken, de bewoners vertellen je graag meer. Wie een dagje uit naar de stad Utrecht gaat, kan natuurlijk het beklimmen van de Domtoren niet overslaan. Deze middeleeuwse toren is de trots van Utrecht en herbergt een schat aan historische verhalen. Een andere aanrader voor je dagje uit naar de stad Utrecht is een bezoek aan het Catharijneconvent, gelegen in een prachtig middeleeuws klooster. Dit bijzondere museum neemt je mee op een reis door de religieuze geschiedenis van Nederland en Utrecht. Zo leer je tijdens je dagje uit naar een stad meer over een specifiek onderwerp.

3. Alkmaar

‘Van Alkmaar de Victorie’. Het was 8 oktober 1573 dat Alkmaar zich als eerste stad van Nederland wist te bevrijden van de Spaanse bezetters. Tijdens een dagje uit naar deze stad zal je dan ook meer dan genoeg geschiedenis tegenkomen. Bezoek bijvoorbeeld een het Huis met De Kogel. Dit prachtige houten grachtenpand werd tijdens de oorlog met de Spanjaarden geraakt door een grote kanonskogel. Als herinnering hieraan is er een kogel gemonteerd in de bovenhoek van het gebouw. Een dagje uit naar de stad Alkmaar is ook de perfecte gelegenheid om de historische waag te bezoeken inclusief het bijbehorende kaasmuseum. Wie het dagje uit naar de stad op een vrijdag in de zomer plant, zal ook de beroemde kaasmarkt kunnen bezoeken. Nog een hoogtepunt voor je bezoek aan Alkmaar is het bewonderen van de Sint Laurentiuskerk. Deze enorme kerk is al vanaf ver buiten het centrum te zien. Neem tijdens je dagje uit naar de stad Alkmaar zeker eens een kijkje in de kerk zelf!

4. Leiden

Een dagje uit naar de stad Leiden is als een stap terug in de tijd. Je wordt meegenomen naar een periode waarin kunst, wetenschap en cultuur bloeiden. De lijst met historische activiteiten en bezienswaardigheden voor een dagje uit naar de stad Leiden is enorm. Denk hierbij aan het Rembrandthuis, de voormalige woonplaats van de wereldberoemde schilder. Daarnaast bewonder je tijdens je dagje uit naar deze stad de oudste universiteit van Nederland, inclusief de historische Hortus Botanicus. Wandel verder door het oude stadscentrum met prachtige kerken, beroemde hofjes en kleine binnenplaatsen. Dit dagje uit naar een stad toont je zelfs nog restanten van de grens van het Romeinse Rijk. Wie meer wil weten over dit deel van de geschiedenis zal zich zeker vermaken in het Rijksmuseum van Oudheden. Hier sta je oog in oog met objecten van de Romeinen en Egyptenaren. Met al deze historische bezienswaardigheden en activiteiten is Leiden meer dan geschikt voor een historisch dagje uit.

5. Maastricht

Daal af richting het zuiden en bezoek het historische Maastricht. Deze stad ademt geschiedenis en dat voel je tijdens je dagje uit naar de stad. In het hart van Maastricht vind je de indrukwekkende Sint-Servaasbasiliek, een van de oudste kerken van Nederland. Hier ontdek je prachtige architectuur. De kronkelende straten nemen je tijdens een dagje uit naar deze stad mee langs sfeervolle pleinen, middeleeuwse huizen en historische panden. Ook onder de grond vind je in Maastricht heel wat geschiedenis. De mysterieuze grotten onder de Sint-Pietersberg hebben bijvoorbeeld een bijzonder verhaal vol geheimzinnige tekeningen. Ook dit deel van de geschiedenis is te bewonderen tijdens je dagje uit naar de stad Maastricht. Wil jij ook op culinair gebied wat historie ervaren? Breng dan een bezoek aan de Bisschopsmolen. Hier proef je tijdens je dagje uit naar de stad Maastricht klassieke Limburgse vlaaien gemaakt met meel van de oude watermolen.

6. Zwolle

Wie onder de prachtige en imposante Sassenpoort doorstapt zal zich verwonderen over de historische schoonheid van Zwolle. Tijdens een dagje uit naar deze stad voel je dat Zwolle gloriedagen gekend heeft in het verleden. Zwolle was een Hanzestad en had dus een goed handelsnetwerk met andere steden in de omgeving. Dit netwerk heeft voor enorme rijkdom in de stad gezorgd. Wie rondloopt door het centrum tijdens dit dagje uit naar de stad, zal deze rijkdom terugzien. Zwolle is een prachtige stad met imposante bouwwerken en rijkelijk versierde grachtenpanden. De bruggen en grachten die je tegenkomt tijdens dit dagje uit naar de stad Zwolle zorgen voor een idyllische sfeer. De smalle straatjes met gezellige cafés nodigen je uit om de charme van Zwolle te komen ontdekken. Breng tijdens je dagje uit naar de stad Zwolle ook eens een bezoek aan Museum de Fundatie. Dit bijzondere museum beschikt over een enorme collectie topstukken van klassieke meesters.

7. Middelburg

Alweer de laatste toffe bestemming voor een dagje uit naar een stad in dit blog is Middelburg. Deze stad neemt je mee naar een betoverend stukje Nederlands erfgoed aan de kust van Zeeland. Tijdens een dagje uit naar deze stad zal je je verwonderen over de prachtige herenhuizen, historische gebouwen en geplaveide straten in het oude centrum. Het hart van Middelburg wordt gedomineerd door de imposante Abdijtoren, beter bekend als de Lange Jan. Bezoek tijdens een dagje uit naar deze stad ook zeker eens de pittoreske haven. Hier bewonder je prachtige historische schepen die aanleggen of juist vertrekken. Een andere historische bezienswaardigheid om zeker eens te bezoeken tijdens je dagje uit naar deze stad, is de Kloveniersdoelen. Dit gebouw was belangrijk voor de VOC en tijdens de Eerste Wereldoorlog werden hier de Belgische soldaten verzorgd. Sluit je dagje uit naar deze stad af met een bezoek aan het prachtige gotische stadhuis.

Stedentrip in Nederland

Ben jij na het lezen van dit blog enthousiast geworden over een dagje uit naar een stad? Dan is het tijd om zelf op avontuur te gaan. Kies een historische stad uit dit blog of zoek verder naar andere mooie historische plekken in ons land. Pak de trein of spring achter het stuur en ga op avontuur voor jouw dagje uit naar een stad. Dit historische dagje weg zal je niet snel vergeten! Niet alleen zal je een ontzettend leuke tijd hebben, je zal ook nog eens waanzinnig veel leren over lokale en landelijke geschiedenis tijdens dit dagje uit naar een stad. Wacht dus niet langer en ontdek het zelf!