Bezoek een middeleeuws kasteel voor een dagje uit

De middeleeuwen was een tijd met ridders, jonkvrouwen en prachtige architectuur. Hoewel we niet extreem veel weten van deze roerige periode uit onze geschiedenis, zijn er in ons landschap nog wel veel middeleeuwse bouwwerken te bewonderen. Ons land staat namelijk vol met historische kastelen. Een dagje uit naar een kasteel is dan ook een waanzinnig leuk idee! Om jou een beeld te geven van de mogelijkheden tijdens een kasteelbezoek bespreken wij in dit blog 5 fantastische kastelen in Nederland. Dus ben jij geïnteresseerd in geschiedenis en architectuur? Ontdek dan snel jouw perfecte dagje uit naar een kasteel in dit blog van Uitmetkorting.nl!

Kasteel Sterkenburg

Zie jij het wel zitten om door oude gangen te dwalen, stoere verdedigingstorens te beklimmen en imposante zalen te verkennen tijdens een dagje uit naar een kasteel? Dan ben je bij Kasteel Sterkenburg in de provincie Utrecht helemaal aan het juiste adres! Het toffe aan een dagje uit naar dit kasteel is dat je niet alleen mag rondkijken, maar dat er veel meer mogelijkheden zijn. Bezoek bijvoorbeeld een evenement in het kasteel of organiseer zelf een te gek feest op deze unieke locatie. Daarnaast is het ook mogelijk om te overnachten in een echte kasteelkamer na afloop van je dagje uit naar dit kasteel. Geniet van een historische overnachting op een waanzinnige locatie. Zodra je wakker wordt, geniet je van een heerlijk ontbijt in de historische zaal van het kasteel. Even ervaar jij hoe het is om als middeleeuwse ridder of jonkvrouw in een prachtig kasteel te wonen. Tijdens dit dagje uit naar een kasteel ga je namelijk terug in de tijd, maar dan met de luxe en comfort van nu. Als je het kasteel even wilt verlaten tijdens je dagje uit naar het kasteel, maak je een wandeling door de prachtige groene omgeving rond Sterkenburg.

Kasteel Heeswijk

Een tweede waanzinnige locatie voor een dagje uit naar een kasteel is Kasteel Heeswijk in Brabant. Dit kasteel is een topmonument dat grandeur uitstraalt. Dit dagje uit naar een kasteel begint zodra je onder de majestueuze poort doorloopt en het wonderschone bouwwerk betreedt. Tijdens dit dagje uit naar het kasteel loop je door een bouwwerk van bijna 1000 jaar oud. De imposante zalen en de kunstcollectie laten zien dat geld bij het bouwen van dit verdedigingswerk geen rol heeft gespeeld. Tussen de hertogdommen was regelmatig oorlog, waardoor dit kasteel een belangrijke rol kreeg. Tijdens jouw dagje uit naar dit kasteel hoor je via een interactieve audiotour meer over die belangrijke rol van het kasteel. Kasteelvrouwe Agnes van Heeswijk heeft veel meegemaakt tijdens haar verblijf in het kasteel. Deze rijke historie in combinatie met de fantastische locatie en architectuur maken dit dagje uit naar het kasteel meer dan de moeite waard. De audiotour is ook zeer geschikt voor kinderen. Daarnaast zijn er in Kasteel Heeswijk regelmatig voorstellingen voor de jonge doelgroep, waardoor dit dagje uit naar het kasteel een ideaal uitje is voor het hele gezin.

Muiderslot

Het volgende kasteel zit vol met unieke verhalen die wonder boven wonder bewaard zijn gebleven. Deze unieke verhalen leer je allemaal kennen tijdens een uitje naar het Muiderslot. Terwijl je door de prachtige en enorme kasteeltuinen slentert, ontwaakt de ridder of jonkvrouw in jezelf. Dit dagje uit naar het kasteel is zo sprookjesachtig dat het nauwelijks te bevatten is hoe het leven hier vroeger geweest moet zijn. De geheime gangen, de unieke wapens en de verdedigingswerken passen perfect bij het mysterieuze karakter van het kasteel. De audiotour en de verhalen die de vrijwilligers je vertellen geven je een unieke kijk op wat zich allemaal binnen de dikke kasteelmuren heeft afgespeeld. Terwijl er buiten oorlogen aan de gang waren, schreef de beroemde Muiderkring de mooiste verhalen. Niemand minder dan P.C. Hooft was namelijk de kasteelheer van het Muiderslot. Dit dagje uit naar het kasteel is alsof je een historische schat openbreekt. De hoeveelheid informatie die je krijgt tijdens dit dagje uit naar het kasteel is ongekend. Dat alle werken van de Muiderkring over het Muiderslot zo goed bewaard zijn gebleven is uniek en maken een dagje uit naar dit kasteel nog veel magischer!

Kasteel de Haar

Als jij dol bent op sprookjes en legenden, dan is een dagje uit naar Kasteel de Haar een aanrader! Dit kasteel is het grootste en meest luxueuze kasteel van ons mooie land. Dit kasteel is wel een beetje een valsspeler als het gaat om originaliteit. Je gaat tijdens dit dagje uit naar het kasteel namelijk ontdekken dat het kasteel wel over heel veel moderne luxe beschikt. Dit komt doordat het middeleeuwse kasteel helemaal vervallen was. Het grootste gedeelte van het huidige kasteel is gebouwd op de ruïne van het originele kasteel, waardoor het dus te betwijfelen valt of we over een middeleeuws kasteel mogen spreken. Toch verdient deze bestemming voor een dagje uit naar een kasteel wat ons betreft zeker een plekje op deze lijst. De enorme schoonheid van dit kasteel is namelijk ongekend. Je kijkt je ogen uit tijdens je dagje uit naar het kasteel. De verpletterende eerste indruk die het enorme bouwwerk achterlaat is magisch. Zodra je tijdens je dagje uit naar dit kasteel door de poort stapt, weet je even niet waar je moet kijken. De enorme hal is zo rijkelijk vormgegeven dat je simpelweg ogen te kort komt. Dit dagje uit naar het kasteel zal je meevoeren naar een sprookjeswereld.

Kasteel Hoensbroek

Alweer de laatste bestemming voor een te gek dagje uit naar een kasteel is een ideaal uitje voor de hele familie. Het Limburgse Kasteel Hoensbroek organiseert namelijk allerlei te gekke activiteiten voor jong en oud. Ga bijvoorbeeld terug in de tijd tijdens je dagje uit naar dit kasteel met een beleeftour door het imposante bouwwerk. Een gids in historische kleding vertelt niet alleen over het leven in het kasteel, maar de gids laat jou ook beleven hoe het leven hier was. Interactiviteit is bij deze tour het belangrijkste onderdeel. Tijdens je dagje uit naar dit kasteel kom je ook oog in oog te staan met echte ridders. Deze ridders laten in verschillende demonstraties zien hoe er rond het kasteel gevochten werd. Plan je jouw dagje uit naar dit kasteel op een zondag? Dan krijg je de kans om getraind te worden door de schutters van het kasteel. Met een pijl en boog in je hand leer jij om de vijanden te raken. Genoeg te doen en te beleven dus tijdens dit dagje uit naar het kasteel!

Ga zelf terug in de tijd

Onze kruistocht langs de diverse kastelen in Nederland is alweer voorbij. Ben jij na het lezen van dit blog vastbesloten om zelf eens een ridder of prinses te worden tijdens een dagje weg naar een kasteel? Ga dan zeker eens op avontuur richting één van de toffe bestemmingen voor een dagje uit naar een kasteel! Maak je klaar voor een reis terug in de tijd boordevol plezier, toffe feitjes en prachtige architectuur. Zorg je er wel voor dat je na je dagje uit naar het kasteel weer terugkeert naar het hier en nu?