Tips voor een dagje uit met een kind met ADHD

De dierentuin, een museum of een pretpark is natuurlijk de perfecte plek om een heerlijk dagje uit door te brengen. Alle verschillende achtbanen uitproberen, veel dingen bekijken en natuurlijk gezellig met het hele gezin of vriendjes en vriendinnetjes de dag door brengen. Genieten voor ouder en kind… Of toch niet helemaal?

Van een dagje weg krijg je normaal gesproken meestal meer energie, je wordt er vrolijker van en natuurlijk is het ontzettend spannend. Maar stel nou dat je altijd al wat drukker bent, veel dingen in een opwelling doet en moeite hebt om je aandacht bij bepaalde dingen te houden? Dan is een dagje naar een pretpark letterlijk een achtbaan van emoties. Op deze pagina leggen we je daarom haarfijn uit hoe je, juist met ADHD, kunt genieten van een leuk dagje uit!

Wat is ADHD?

ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder, dat in het Nederlands zoveel betekent als ‘Aandachtstekort Stoornis met Hyperactiviteit’. Mensen en kinderen met ADHD hebben meer problemen met focus, hyperactiviteit en impulsiviteit. Drie op de 100 kinderen in Nederland heeft ADHD. In de regel zijn dit vaker jongens dan meisjes. Vanaf een jaar of zeven kan bevestigd worden dat een jongen of meisje inderdaad ADHD heeft. Natuurlijk wordt de diagnose van ADHD niet zomaar gesteld. Dit kan het beste door een arts of psycholoog die deskundig is op het gebied van ADHD. Ook worden kinder- en jeugdpsychiaters vaak ingeschakeld om vast te stellen of iemand wel of geen ADHD heeft. Niet alleen in Nederland is ADHD een veel voorkomende stoornis. Ook in de rest van de wereld en in allerlei culturen komt de stoornis voor. Door alle prikkels van geluiden, kleuren, attracties en lampjes is het als ‘ADHD’er’ lastig om op te letten en goed te luisteren. Bovendien moet je overal geduld voor hebben. Wachten voor attracties, wachten voor het eten, wachten bij de parkeerplaats: een hele uitdaging. Als ouder van een kind met ADHD heb je je handen vol aan het in goede banen leiden.

Gelukkig denken pretparken steeds vaker mee met mensen die ADHD hebben. Zo kun je in sommige pretparken bijvoorbeeld in een prikkelarme rij gaan staan of mag je soms zelfs de wachtrij overslaan. Wil je precies weten wat er in welk pretpark mogelijk is? Hieronder vind je een overzicht met daarin alle informatie die je nodig hebt om een geweldig dagje uit te beleven met ADHD.

Prikkelarme Dagattracties
DagattractieMogelijkheden voor ADHD’ers
Avonturenpark HellendoornVoorbereidingskit en prikkelarme plattegrond
DrouwenerzandOp vertoon van een doktersverklaring (max. 2 jaar oud) kan voorrang worden verleend.
EftelingOp vertoon van een doktersverklaring (max. 2 jaar oud) kan korting en voorrang worden verleend.
Park TivoliOp vertoon van doktersverklaring verlaagde toegangsprijs + 2 begeleiders voor ditzelfde tarief
Plopsa Indoor CoevordenOp vertoon van doktersverklaring (max. 1 jaar oud) bandje voor alternatieve ingang van attracties.
ToverlandBij lange wachtrijen melden bij de receptie om te kijken wat er mogelijk is.
De ValkenierNa vooraf telefonisch overleg is voorrang in wachtrijen mogelijk
Walibi HollandOp vertoon van doktersverklaring mogelijkheid om te wachten buiten de rij

Wat is ADD?

Naast ADHD is er ook een stoornis waarbij de hyperactiviteit niet of nauwelijks aanwezig is. Dit wordt ADD genoemd, Attention Deficit Disorder. Wanneer je niet per se druk en impulsief bent, maar wel concentratieproblemen ervaart, dan is de kans aanwezig dat je ADD hebt. Naast dat je concentratieproblemen hebt, gebeurt er ontzettend veel in je hoofd. Gedachten gaan van hot naar her, er komt steeds nieuwe informatie bij en het is lastig om te plannen en organiseren. Wanneer je ADD hebt is een dagje weg ook een opgave. Als ADD’er loop je, misschien onbewust, op je tenen waardoor je energie vaak sneller op is. Een bezoek aan een pretpark of dierentuin kan behoorlijk wat energie vreten.

Tips

Gelukkig zijn er wel een paar tips om, ook met één of meerdere gezinsleden met ADHD, een leuke dag uit te organiseren voor het hele gezin. We hebben een ervaringsdeskundige gevraagd wat zij adviseert om een dagje weg met ADD of ADHD in goede banen te leiden. Dit zijn haar tips:

  • 1) Kies liever een dierentuin boven een pretpark, dit is prikkelarmer.
  • 2) Zorg dat je de dag na het parkbezoek geen activiteit gepland hebt zodat je hoofd rustig alle prikkels kan verwerken.
  • 3) Neem geen drankjes of hapjes met kleurstof (denk aan slushpuppies of enorme felgekleurde lollies)
  • 4) Ga bij voorkeur op een dag dat het niet zo druk is: een studiedag van school valt vaak niet samen met de vrije dagen van andere scholen. Ook is het voor- en naseizoen interessant, aangezien het dan rustiger is.
  • 5) Ouders met ADHD: voel je niet schuldig als je liever niet met je kind naar een pretpark gaat, schoolreisjes vervullen die taak ook.

Speciale tips voor een bezoekje aan dierentuinen en musea met ADHD

Dierentuinen en musea hebben meestal geen speciale regelingen voor mensen met ADHD. Je hoeft hier dan ook minder te wachten op je beurt dan in een pretpark. Bovendien zijn er (over het algemeen) stukken minder prikkels. Ga zelf maar na: rustig etende olifanten stralen minder drukte uit dan een zwierende zweefmolen. Toch kunnen ook deze uitjes een behoorlijke uitdaging zijn met ADHD. Daarom hebben we nog wat praktische tips voor je verzameld, zodat je ook deze dagjes uit kunt gaan plannen!

  • 1) Bereid het bezoek goed voor: leg uit waar jullie naartoe gaan, wat daar te doen is en wat je van je kind verwacht.
  • 2) Neem iemand anders mee die een oogje in het zeil kan houden. Een vertrouwd persoon, zoals een oma of tante, die een extra paar ogen en handen heeft. Vertel ook dit in de voorbereiding aan je kind.
  • 3) Zorg ervoor dat je bepaalde plekken weet te vinden waar het even wat rustiger is. Sommige zaken wil je misschien liever niet in het midden van een pretpark oplossen en dan is een rustige locatie wel even prettig.
  • 4) Ga bij voorkeur op een dag dat het niet zo druk is: een studiedag van school valt vaak niet samen met de vrije dagen van andere scholen. Ook is het voor- en naseizoen interessant, aangezien het dan rustiger is.
  • 5) Neem contact op met het uitje waar je naartoe gaat om aan te kondigen dat jullie langs komen. Misschien is het wel mogelijk om een en ander te regelen. Leg uit wat er aan de hand is en wie weet komt het park met oplossingen en/of tegemoetkomingen.