Tips voor een dagje uit met een kind met ADHD

De dierentuin, een museum of een pretpark is natuurlijk de perfecte plek om een heerlijk dagje uit door te brengen. Alle verschillende achtbanen uitproberen, veel dingen bekijken en natuurlijk gezellig met het hele gezin of vriendjes en vriendinnetjes de dag door brengen. Genieten voor ouder en kind.. of niet?

Van een dagje weg krijg je normaal gesproken al meestal meer energie, je wordt er vrolijker van en natuurlijk is het ontzettend spannend. Maar stel nou dat je altijd heel druk bent, veel dingen in een opwelling doet en moeite hebt met je aandacht bij bepaalde dingen te houden, bijvoorbeeld omdat je ADHD hebt? Dan is een dagje naar een pretpark letterlijk een achtbaan van emoties.

Wat is ADHD?

ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder wat in het Nederlands zoveel betekent als Aandachtstekort Stoornis met Hyperactiviteit. Mensen en kinderen met ADHD hebben meer problemen met het erbij houden van de aandacht, hyperactiviteit en impulsiviteit. Drie op de 100 kinderen in Nederland hebben ADHD en dit zijn in de regel vaker jongens dan meisjes. Vanaf een jaar of zeven kan bevestigd worden dat een jongen of meisje inderdaad ADHD heeft. Natuurlijk wordt de diagnose van ADHD niet zomaar gesteld, dit kan het beste door een arts of psycholoog die deskundig is op het gebied van ADHD, of een kinder- en jeugdpsychiater. Niet alleen in Nederland is ADHD een veel voorkomende stoornis. Ook in de rest van de wereld en in verschillende culturen komt de stoornis voor.

Hierdoor is een dagje weg een hele opgave. Door alle prikkels van geluiden, kleuren, attracties en lampjes is het als kind met ADHD lastig om op te letten en goed te luisteren. Bovendien moet je overal geduld voor hebben. Wachten voor attracties, wachten voor het eten, wachten bij de parkeerplaats: een hele uitdaging. Als ouder van een kind met ADHD heb je je handen vol aan het in goede banen leiden.

Pretparken zijn een behoorlijke uitdaging voor mensen met ADHD, om eerder genoemde redenen. Sommige pretparken spelen daar op in, door ADHD’ers een handje te helpen. Zij mogen bijvoorbeeld de prikkelrijke wachtrijen overslaan. Wij hebben voor je op een rijtje gezet bij welke parken dit mogelijk is.

Prikkelarme Dagattracties
DagattractieMogelijkheden voor ADHD’ers
Avonturenpark HellendoornVoorbereidingskit en prikkelarme plattegrond
DrouwenerzandGaan n.a.v. ons contact nadenken over mogelijkheden
EftelingOp vertoon van een doktersverklaring (max. 2 jaar oud) kan korting en voorrang worden verleend.
Park TivoliOp vertoon van doktersverklaring verlaagde toegangsprijs + 2 begeleiders voor ditzelfde tarief
Plopsa Indoor CoevordenOp vertoon van doktersverklaring (max. 1 jaar oud) bandje voor alternatieve ingang van attracties.
ToverlandBij lange wachtrijen melden bij de receptie om te kijken wat er mogelijk is.
De ValkenierNa vooraf telefonisch overleg is voorrang in wachtrijen mogelijk
Walibi HollandOp vertoon van doktersverklaring mogelijkheid om te wachten buiten de rij

Wat is ADD?

Naast ADHD is er ook een stoornis waarbij de hyperactiviteit niet of nauwelijks aanwezig is. Dit wordt ADD genoemd, Attention Deficit Disorder. Wanneer je niet heel druk en impulsief bent maar juist rustig en dromerig maar wel de concentratieproblemen hebt dan is de kans aanwezig dat je ADD hebt. Naast dat je concentratieproblemen hebt, gebeurt er ontzettend veel in je hoofd. Gedachten gaan van hot naar her, er komt steeds nieuwe informatie bij en het is lastig om te plannen en organiseren. Wanneer je ADD hebt is een dagje weg ook een opgave. Als ADD’er loop je, misschien onbewust, op je tenen waardoor je energie vaak sneller op is. Een bezoek aan een pretpark of dierentuin kan behoorlijk wat energie vreten.

Tips

Gelukkig zijn er wel een paar tips om, ook met één of meerdere gezinsleden met ADHD, een leuke dag uit te organiseren voor het hele gezin. We hebben een ervaringsdeskundige (schrijfster van deze weblog), gevraagd wat zij adviseert om een dagje weg in goede banen te leiden. Dit zijn haar tips:

  • Kies liever een dierentuin boven een pretpark, dit is prikkelarmer.
  • Zorg dat je de dag na het parkbezoek geen activiteit gepland hebt zodat je hoofd rustig alle prikkels kan verwerken.
  • Neem geen drankjes of hapjes met kleurstof (denk aan slushpuppies of enorme felgekleurde lollies)
  • Ga bij voorkeur op een dag dat het niet zo druk is: een margedag van school valt vaak niet samen met de vrije dagen van andere scholen. Of ga in het voor- of naseizoen.
  • Ouders met ADHD: voel je niet schuldig als je liever niet met je kind naar een pretpark gaat, schoolreisjes vervullen die taak ook.

Dierentuinen en musea hebben meestal geen speciale regelingen voor mensen met ADHD. Je hoeft hier dan ook minder te wachten op je beurt dan in een pretpark. Bovendien zijn er (over het algemeen) stukken minder prikkels. Ga zelf maar na: rustig etende olifanten stralen minder drukte uit dan een zwierende zweefmolen. Toch kunnen ook deze uitjes een behoorlijke uitdaging zijn met ADHD. Daarom hebben we nog wat praktische tips voor je verzameld, zodat je ook deze dagjes weg op de agenda kunt zetten.

  • Bereid het bezoek goed voor: leg uit waar jullie naartoe gaan, wat daar te doen is en wat je van je kind verwacht.
  • Neem iemand mee die ook een oogje in het zeil kan houden. Een vertrouwd persoon, zoals een oma of tante, die een extra paar ogen en handen heeft. Vertel ook dit in de voorbereiding aan je kind.
  • Zorg dat je bij de locatie waar je een dagje uit gaat juiste plekken weet waar je je even kunt afzonderen. Sommige zaken wil je misschien liever niet in het midden van een pretpark oplossen en dan is een rustige locatie wel even prettig.
  • Ga bij voorkeur op een dag dat het niet zo druk is: een margedag van school valt vaak niet samen met de vrije dagen van andere scholen. Of ga in het voor- of naseizoen.
  • Neem contact op met het uitje waar je naartoe gaat om aan te kondigen dat jullie langs komen. Misschien als je belt is het wel mogelijk om een en ander te regelen. Leg uit wat er aan de hand is en wie weet komt het park met een oplossing.