In deze dierentuinen en pretparken zijn honden toegestaan!

Als eigenaar van een hond neem je hem of haar het liefst overal mee naartoe, zelf in de trein heb je je hond het liefst bij je. Je trouwe makker houdt ervan om tijd met het baasje door te brengen! Je bent het eigenlijk ook wel een beetje verplicht, want om het beestje vrolijk te houden heeft het veel aandacht en verzorging nodig. Voor mensen die blind of slechtziend zijn, is een geleidehond een hulpmiddel om zonder kleerscheuren de dag door te komen. Zij zijn in feite afhankelijk van hun hond! Maar wat nou als jij een dagje uit hebt gepland naar een dierentuin, pretpark of museum? Mag jij je hond dan meenemen?

In een aantal Nederlandse dagattracties is het toegestaan om je huisdier mee te nemen. Huisdier is in dit geval een hond, want wie neemt zijn kat, goudvis of konijn nou mee tijdens een dagje uit? Deze worden ook niet geaccepteerd bij de meeste dagattracties. In het onderstaand overzicht lees je waar de honden allemaal welkom zijn. De hond moet altijd kort aangelijnd zijn. In sommige gevallen zijn er nog meer voorwaarden verbonden aan een het meebrengen van je hond. Zo is het bij sommige dagattracties verplicht om ‘kakzakjes’ mee te nemen. Bij andere parken geldt dat de hond niet overal mag komen! Als je van plan bent te gaan overnachten met een huisdier is het boeken bij Europarcs een goede optie. Deze vakantieparken hebben veel opties voor een vakantie met je huisdier.

Nederlandse dagattracties waar huisdieren zijn toegestaan

Er zijn een aantal dagattracties waar het helemaal niet toegestaan is om je hond mee te nemen. Ga je een dagje naar het museum, dan kan jij je huisdier beter thuis laten. Daar worden geen dieren getolereerd. Hetzelfde geldt voor de meeste dierentuinen. Een huisdier kan een bepaalde ziekte met zich mee dragen, wat op zijn beurt weer overgedragen kan worden op één van de bewoners van de dierentuin. Wil je per se een dagje weg met je hond, kijk dan hieronder waar hij of zij wél mag komen.

In welke dierentuinen mag je je hond meenemen?
DierentuinHuisdier toegestaanVerplicht aangelijndKennel aanwezigOverig
Aqua Zoo LeerdamJaJa
Dierenpark AmersfoortJaJa“kakzak” is verplicht.
Ouwehands DierenparkJaJaHondentoilet doosjes zijn verplicht. Entree betalen voor hond. Honden van abonnementhouders zijn gratis.
Safaripark Beekse BergenNeeNvtJa
Zee AquariumJaJa
ZeehondencrecheNeeNvtJaDrinkbakken aanwezig met vers water.

Ben je benieuwd of je ook met je hond naar een pretpark toe mag? Je ziet hieronder waar dat wel of niet mag.

In welke pretparken mag je je hond meenemen?
PretparkHuisdier toegestaanVerplicht aangelijndKennel aanwezigOverig
Attractiepark DuinrellJaJaAlleen attractieparktoegang, “kakzak” is verplicht.
Attractiepark SlagharenJaJaJa
Avonturenpark HellendoornJaJaTegen betaling van € 1,- entree ontvang je een hondenschepje. De hond mag niet mee in de attracties en shows.
De ValkenierJaJaBij de entree zijn poepzakjes verkrijgbaar.
De WaarbeekJaJa
DrievlietJaJa“kakzak” is een verplichte aanschaf. Honden mogen niet mee in de attracties en shows.
Duinen ZatheJaJa
EftelingNeeNvtJa
Het AardbeienlandJaJa
KeukenhofJaJa
Koningin JulianatorenJaJaHonden-infobrief bij entree van het pretpark. Gratis hondenschepje bij de hoofdkassa. Drinkbakken aanwezig met vers water.
MadurodamNeeNvtJa
Mini MundiJaJa
Orchideeën HoeveJaJaEr is een speciale route buiten de volière om.
Park TivoliJaJa
SprookjeshofJaJa
SprookjeswonderlandJaJaDe Kinderboerderij is verboden voor de hond.
Sybrandys SpeelparkJaJa

Tips voor een geslaagd dagje uit met de hond

  • Wil je naar een bepaalde dagattractie, informeer dan eerst of je hond wel eens toegestaan. Het is zo vervelend als je de hele reis naar het park hebt gemaakt en dat dan blijkt dat je trouwe makker niet mee naar binnen mag.
  • Zorg dat je genoeg lekkers voor je huisdier meeneemt. In een dagattractie zijn geen dierenwinkels en is er geen speciaal voedsel voor je beestje beschikbaar. Wat lekkere snoepjes houdt je hond trouwens ook zoet!
  • Heb je een hond die helemaal dol is op aandacht van mensen? Dan is het misschien handig om een rustige dag uit te kiezen. Zijn er veel mensen in het park, dan bestaat er een kans dat je hond door iedereen geaaid wil worden. Dan kom jij geen meter vooruit!
  • Bekijk van tevoren wat de weersvoorspelling van die dag is. Is het zo heet dat de mussen van het dak vallen, dan is het geen temperatuur om je hond mee uit te nemen. Hij of zij zal dan het liefst de hele dag in het water doorbrengen en niet in een druk park met allemaal mensen.
  • Neem de vereiste spulletjes mee, zoals een ‘kakzak’ en een korte lijn.
  • Wil je per se naar een dagattractie waar geen honden zijn toegestaan, dan kan jij je hond altijd nog voor een dagje naar een dierenpension in de buurt brengen. Zoek een pension in de buurt van de dagattractie en informeer of er nog een plekje vrij is voor jouw beestje!

Het ene dagje uit is meer geschikt voor het meebrengen van honden dan het andere dagje uit. We raden je aan om altijd de website van het dagje uit in kwestie te checken voor je een keuze maakt om je hond wel of niet mee te nemen. Wel kunnen we je op voorhand zeggen dat honden waarschijnlijk niet meegenomen kunnen worden naar grotere dagjes uit als Disneyland Parijs, de Efteling, Legoland, Europapark, Phantasialand en Wunderland Kalkar.

Ook bij de grotere nationale dagjes uit als Bobbejaanland, Plopsaland, Slagharen en de Beekse Bergen is de kans aanwezig dat het meebrengen van je hond niet mogelijk is. Wél moet je weten dat begeleidende honden bijna overal zijn toegestaan. Zelfs op plekken als Ouwehands Dierenpark is het voor jou mogelijk om een begeleidende hond mee te nemen.