Toegankelijkheid: Rolstoelvriendelijke vakantieparken

Afbeelding: Toegankelijkheid: Rolstoelvriendelijke vakantieparken

Wanneer er de behoefte is om te ontstressen gaan veel mensen logischerwijs: op vakantie! Wat als op vakantie gaan niet erg voor de hand liggend is? Voor mensen met een lichamelijke beperking vergt dit extra aandacht en moeite. Uitmetkorting.nl biedt op deze pagina een overzicht aan vakantieparken in en nabij Nederland waar mensen met een rolstoel terecht kunnen. Het geeft met name antwoord op de vraag in hoeverre er voorzieningen voor hen zijn. Daarnaast geeft het informatie over andere mogelijke rolstoel vakanties, binnen en buiten Europa.

Mensen met een lichamelijke beperking stuiten nogal eens op ongemakken tijdens een vakantie, aangezien het soms toch de vraag is of er op reis en binnen het verblijf voldoende hulpmiddelen aanwezig zijn. In dit geval is een aangepaste accommodatie wenselijk, maar ook vervoer op maat en laagdrempelige recreatie is noodzakelijk. Vaak heeft een vakantiepark horeca- en recreatie al binnen handbereik. Een aantal voorbeelden zijn subtropische zwembaden, restaurants of snack corners &amp. Ook een ruimtelijk buitengebied met bijvoorbeeld een speel- en sportweide kan veel recreatie bieden. Hier beleeft het gehele gezelschap plezier aan en zo kost het niet al te veel moeite om entertainment op te zoeken! Toch kan het daadwerkelijk vinden van een geschikte villa, bungalow of andere verblijfsplek nog wel eens een uitdaging zijn voor een huishouden met een mindervalide gezinslid. Rolstoelvakantie.com zet op een rij welke Nederlandse vakantieparken aangepaste accomodaties hebben en hoeverre er aanpassingen zijn doorgevoerd.

Overzicht rolstoelvriendelijke vakantieparken

Om ongemak weg te nemen en het zoekwerk voor gezinnen, families, vriendengroepen of andere gezelschappen te beperken heeft Uitmetkorting.nl een tabel gemaakt van rolstoelvriendelijke vakantieparken in Nederland. Sommige parken zijn ook gevestigd in andere Europese landen, bijvoorbeeld in België of Duitsland. De tabel beschrijft grotendeels de faciliteiten voor gehandicapten, maar ook recreatie voor de rest van het gezin komt aan bod. De meeste vakantiegangers gaan immers niet alleen weg.

Beekse bergen

In Beekse Bergen is de ‘De Lodge Plus’ te boeken voor families of gezelschappen met een mindervalide gezinslid of persoon in de vriendenkring. Het gaat om een acht persoons accommodatie, niet alle varianten hiervan zijn rolstoelvriendelijk. Hier dient specifiek naar gevraagd te worden. De Lodge Plus is een ruime bungalow, is gelijkvloers en onder andere voorzien van ruime inloopdouche (om een aantal specificaties te noemen). Voor meer specificaties en de aanvraag van De Lodge Plus: neem contact op met de receptie van Beekse Bergen. Wat betreft het meenemen van een hulphond: blindengeleide- en hulphonden zijn toegestaan bij vertoon van legitimatiebewijs en het entingsboekje van de hulphond bij de receptie. De hond kan echter niet mee naar de doorloop volières, roofvogelshow of de autosafari. De hond kan op dit moment wel verblijven in de gastenservice van Beekse Bergen. Qua recreatie is de de auto- & wandelsafari is toegankelijk voor mindervaliden. Mocht je rolstoel inklapbaar zijn, dan is de safariboot- & bus ook toegankelijk. Wil je uiteten? Het Safari Restaurant en Restaurant Kongo beschikken over een invalidentoilet.

Toegankelijkheid Beekse Bergen
ToegankelijkheidBeleid
Rolstoelvriendelijke accommodatieJa
Parkeermogelijkheid mindervalidenJa
Rolstoel te huurTegen betaling van €50,- borg
Hulphond toegestaanJa
Recreatie toegankelijk voor mindervalidenJa
Horeca geschikt voor mindervalidenJa

Center Parcs

Een aantal Center Parcs parken beschikken over aangepaste bungalows in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. De bungalows zijn onder andere voorzien van brede deuren, een aangepaste inrichting, een douchestoel in de badkamer en een steun toilet. Bezoek de website van Center Parcs voor specifieke informatie per bungalow. Rolstoelvakantie.com verwijst op hun website direct door naar geschikte bungalows van het vakantiepark. Center Parcs spreekt zelf niet over bungalows maar over ‘duurzame cottages’. Alle parken verwelkomen een (hulp)hond, dit geldt trouwens ook voor andere viervoeters. Wat betreft toegankelijkheid van het park: de reguliere paden van het park zijn goed begaanbaar. Voor mindervaliden heeft Center Parcs een aantal parken waar het subtropisch zwembad extra ruim is, wat zorgt voor een rolstoelvriendelijke vakantie. De zwembaden dragen de naam Aqua Mundo. Daarnaast heeft Center Parcs vele mogelijkheden tot recreatie voor het gehele gezelschap: het bekijken van shows en mogelijkheden tot spa en wellness. Voor de kinderen zijn er ook vele activiteiten en is er een animatieteam. Kinderen kunnen zich verkleden als zijn of haar jeugdheld in ‘wannabe’, klimmen over verscheidene parcours, spelen in de indoor speeltuinen (Discovery Bay & Jungle Dome) of naar de Center Parcs Academy voor het leren van nieuwe vaardigheden en nog veel meer. Center Parcs beschikt over restaurants, een supermarkt en bezorgservices. Bekijk op de website van Center Parcs wat voor mogelijkheden jouw vakantiepark biedt.

Toegankelijkheid Center Parcs
ToegankelijkheidBeleid
Rolstoelvriendelijke accommodatieJa
Parkeermogelijkheid mindervalidenJa
Rolstoel te huurJa
Hulphond toegestaanJa
Recreatie toegankelijk voor mindervalidenJa
Horeca geschikt voor mindervalidenJa

Roompot

Roompot beschikt over een gespecialiseerd team om rolstoelvriendelijke- en mindervalide vakanties mogelijk te maken. Hier wijden zij dan ook een speciale website aan: Roompot Care voor zorgvakanties. Filter op de website van Roompot Care op ‘geschikt voor mindervaliden’ en ‘gelijkvloers’. Je krijgt nu alle mogelijke parken- en bungalows te zien. Je kunt kiezen uit ongeveer vijftien parken binnen Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Italië. Sommige huisjes zijn ook allergievriendelijk, vaak van 4 tot 8 personen. Bij behoefte aan overige zorg- & hulpmiddelen; deze zijn bij te boeken. Bij behoefte aan overige zorg- & hulpmiddelen; deze zijn bij te boeken. Je kunt aangepaste zorg bijboeken via zorg en hulpmiddelen Roompot.

Wil je een rolstoel huren op vakantie? Informeer telefonisch of de mogelijkheid er is om een reguliere rolstoel te boeken, de CadWeazle off-road rolstoel is een elektrische terrein-rolstoel en wordt verhuurd in verscheidene parken. De recreatie van het park hangt ook wat af van de ligging. Voor liefhebbers van een wandeling, zijn er parken nabij het strand of een bosrijke omgeving. Een aantal parken zijn voorzien van een zwembad. Verder hebben sommige andere parken spel- en sportactiviteiten of andere vermakelijke animatie. Bel met het desbetreffende Roompot park waar jij een bungalow hebt geboekt voor meer informatie over recreatie. Wil je jouw trouwe viervoeter mee? Op de Roompot website kan je filteren naar ‘huisdieren’. Qua horeca is er van alles te proeven in Roompot parken, van á la carte, eetcafés tot pizzeria’s etc.

Toegankelijkheid Roompot
ToegankelijkheidBeleid
Rolstoelvriendelijke accommodatieJa
Parkeermogelijkheid mindervalidenJa
Rolstoel te huur
Hulphond toegestaanJa
Recreatie toegankelijk voor mindervalidenJa
Horeca geschikt voor mindervalidenJa

Landal

Landal Greenparks beschikt over een ruim aanbod aan aangepaste- en rolstoelvriendelijke bungalows. De kwaliteit van de aanpassingen in de vakantiehuizen zijn zelfs opgedeeld in drie niveaus. De categorieën zijn: breed toegankelijk, extra toegankelijk en speciaal toegankelijk. Bij aanpassingen kan er onder andere worden gedacht aan een aangepaste keuken, badkamer, bredere deuren, ruime inrichting en een extra berging. Aanpassingen zijn per bungalow anders, kijk voor specificaties op de website. Voor het meenemen van je hulphond, neem contact op met Landal Greenparks. Normale honden- en katten mogen mee, op voorwaarde dat er een toeslag per nacht wordt betaald. Ook beschikt Landal Greenparks beschikt ook over zekere ‘hondenbungalows’.

Toegankelijkheid Landal
ToegankelijkheidBeleid
Rolstoelvriendelijke accommodatieJa
Parkeermogelijkheid mindervalidenJa
Rolstoel te huurNeem contact op met Landal Greenparks voor meer informatie
Hulphond toegestaanJa
Recreatie toegankelijk voor mindervalidenJa
Horeca geschikt voor mindervalidenJa

Hogenboom

Je kunt bij Hoogenboom terecht in aangepaste bungalows vanaf 4 tot 8 personen. Dit zijn ruimtelijk ingerichte bungalows met een verharde weg voor het huis. De bungalows die rolstoelvakantie.com noemt bij Hoogenboom zijn zowel chalets als luxe vakantiehuizen. Het verschilt dus per park hoe ruimtelijk een bungalow daadwerkelijk is. Vaak is er wel sprake van hoog/lage zijranden in de slaapkamers, een aangepaste badkamer en toilet. De Hogenboom vakantieparken zijn sinds 2009 onderdeel van Roompot. Alle parken zijn te vinden via vakantiegevoel. Neem voor meer informatie contact op met de receptie van het daadwerkelijke park. Hoogenboom heeft zowel parken in Nederland, België, Frankrijk en Denemarken. Buiten de gebruikelijke vakantiehuizen zijn er ook parken met camping mogelijkheden voor mindervalide, bijvoorbeeld aangepast sanitair. Hogenboom ligt vaak vlakbij een stad, natuurgebied of andere wateren. Daarnaast hebben veel parken een uitgebreid animatie- & activiteitenprogramma. Denk hierbij aan recreatieprogramma’s, een indoor speeltuin, bowlingbanen, verschillende zwembaden, midgetgolf, gethematiseerde speelplekken (Koos Konijn & Ekkie de Eekhoorn), sport- en speelvelden en meer. Neem contact op het met het park in kwestie voor gedetailleerde informatie. Tot slot beschikt Roompot over een eigen ‘minimarkt’, a la carte restaurants, eetcafés en buffetrestaurants.

Toegankelijkheid Landal
ToegankelijkheidBeleid
Rolstoelvriendelijke accommodatieJa
Parkeermogelijkheid mindervalidenJa
Rolstoel te huurNeem contact op met de receptie van het park voor meer informatie
Hulphond toegestaanJa
Recreatie toegankelijk voor mindervalidenJa
Horeca geschikt voor mindervalidenJa

RCN

RCN heeft verscheidene aangepaste bungalows voor 4 tot 8 personen. Het type bungalow wordt op de website van RCN beoordeeld met een cijfer. Over het algemeen zijn de bungalows rolstoelvriendelijk en voldoen ze aan de eisen: bijvoorbeeld een onderrijdbaar keukenblok, een open keuken, een gelijkvloerse bouwstijl en deuren met rolstoelbreedte. Bekijk op de website van RCN welk type rolstoelvriendelijke bungalows er zijn, een voorbeeld is ‘Pluto’ op RCN de Noordster. Dit loopt per bungalow uiteen, bekijk voor meer informatie aangepaste bungalows RCN. Bel met de receptie of er nog een bungalow vrij is welke ook huisdieren toestaat. Per park is er mogelijk een recreatieteam, zwembad, sportvelden en speeltuinen aanwezig. Voor meer informatie, neem contact op met de receptie van het desbetreffende park. Tot slot is het nog goed om te weten dat RCN iets speciaals doet met de winst die zij behalen. RCN doneert aan maatschappelijke organisaties die zich ontfermen over mensen in een lage sociale sector of met een handicap; voor de persoon waar een vakantie niet vanzelfsprekend voor is. Bij RCN ga je dus niet alleen zélf weg, je helpt ook een ander!

Toegankelijkheid RCN
ToegankelijkheidBeleid
Rolstoelvriendelijke accommodatieJa
Parkeermogelijkheid mindervalidenJa
Rolstoel te huur
Hulphond toegestaanJa
Recreatie toegankelijk voor mindervalidenJa
Horeca geschikt voor mindervalidenJa

Wheels B&B

Is er de wens om een privé- of hotel accommodatie te boeken? Wheelsbnb.com is een platform speciaal ingericht voor vakantiegangers met een mindervalide familielid, vriend of andere naaste. De website heeft een vergelijkbare functie als Airbnb, deze website richt zich compleet op rolstoelvriendelijke accommodaties. Hierbij kan gedacht worden aan Bed & Breakfasts, vakantiehuizen, appartementen, hotels, groepsaccommodaties & meer. De filters bestaan uit specificaties als ruimere toilet, hoog-laag bed, handgreep bij bed, (plafond) of mobiele tillift, zwembad en aangepaste keuken. Naast het huren van een rolstoelvriendelijke privé accommodatie, is het uiteraard ook mogelijk om er één te verhuren.

Europa & Meer

Buiten de rolstoelvriendelijke vakantieparken in Nederland, België en Duitsland verzamelt rolstoelvakantie.com ook accommodaties in verscheidene andere Europese landen. Je kunt er onder andere vesting vinden voor: Caribisch Nederland, Curaçao, Denemarken, Engeland, France, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, India, Italië, Kroatië, Oostenrijk, Portugal, Slovenië, Spanje, Thailand, Turkije, Zwitserland.

Voor de liefhebbers van water zijn er ook rolstoelvriendelijke cruises te boeken, waar aan boord aangepaste suites te vinden zijn. Buiten het wonderschone uitzicht op het water zijn restaurants, winkels en andere vormen van entertainment onderdeel van de inrichting van een cruise. Een voorbeeld is de achtdaagse Adventure of the Seas, waar Puerto Rico, Sint Maarten & Barbados een aantal bestemmingen zijn geweest uit het verleden. Bekijk voor een lijst van alle rolstoelvriendelijke cruiseschepen de site van rolstoelvakantie.com!

Tips voor een rolstoelvriendelijke vakantie

  • Zo gemakkelijk mogelijk boeken? Op rolstoelvakantie.com staan verwijzingen naar de specifieke rolstoelvriendelijke bungalows per park.
  • Het is ook mogelijk om rolstoelen te huren via zorgwebsites, bijvoorbeeld Vegro.
  • Roompot Care geeft volledige informatie over alle zorg die Roompot te bieden heeft, er zijn bijvoorbeeld ook kuurreizen te boeken. Daarnaast wordt er rekening gehouden met een visuele beperking en beschikt Roompot over een Dialyse centrum. Bekijk het overzicht op kuurreizen Roompot!
  • Landal Greenparks vindt zorg op maat erg belangrijk. Om deze reden ontwikkelden zij een speciaal zorgprogramma. Dit bestaat uit bungalows voor mensen met dialyse, mindervaliden, maar ook slechthorenden en gasten met luchtweginfecties. Tot slot wordt er gedacht aan comfortzorg. Bekijk het hele zorgprogramma van Landal Greenparks op
    Landal zorgvakantie.
  • Een andere website met veel informatie over rolstoelvakanties over de gehele wereld, inclusief unieke cruises, hotels, campings, hutten & villa’s is Buitengewoon Reizen. Daarnaast, speciaal voor gezinnen met gehandicapte kinderen is de pagina Kinderfonds een handig overzicht. Hier staan ook alternatieven voor vakantiehuizen dichtbij musea, familie- en dierenparken.